Безсънието – проблем на всеки пети човек

1 коментар0/5

Страдащите хора от безсъние в световен мащаб са около 1/5 от населението на света. Жените с този проблем са два пъти повече от мъжете. С напредване на възрастта безсънието се проявява много по-често и по-активно.


безсъние

Статистиката сочи, че броят на хората, които страдат от стрес и безсъние се увеличава.
Това не е случайно. Всички знаем колко напрегнат и дори изнервящ може да бъде съвременният начин на живот. Всички емоции и проблеми, които изживяваме през деня, се запечатват в съзнанието ни и вечер се чувстваме претоварени и изтощени. Въпреки умората често ни се случва да не може да заспим след претоварения ден. Загасяме, лягаме, затваряме очи и се започва агонията. Мозъкът не може да се отпусне часове наред, въртим се в леглото, искаме да се унесем , но мислите не ни дават покой и успяваме да дремнем чак, когато стане време да ставаме. Горчив кръговрат, в който много жени попадат.

Може да говорим за безсънието като здравословен проблем, когато:

  • всяка вечер не успяваме да заспим повече от час след като легнем.
  • често се събуждаме и през цялата нощ сме неспокойни и полубудни.
  • събуждаме се твърде рано, въпреки че сме легнали късно вечерта и се чувстваме все още изморени.

Период от няколко дни, през който имате смущения в съня, не може да се диагностицира като безсъние. Може да става въпрос за временна нервна възбудимост, предизвикана от концентрация на емоции около вас – приятни или неприятни. От този род състояния страдаме най-често ние жените, когато развълнувани от предстоящо или минало събитие, дни наред не може да спим нормално.

Когато имаме налице безсъние, диагностицирано като здравословен проблем, тогава усилията, които трябва да полагаме, за да преодолеем това състояние са наистина сериозни и изискват много голяма системност. Безсънието, изключвайки единичните случаи, се дели основно на два вида – остро безсъние, което обхваща период от три седмици до шест месеца и преминава с подходящо лечение и хронично безсъние, което съпътства човек години наред и се отразява на целия му живот. Хората, които страдат от безсъние, често имат прояви на двойно виждане, припадъци, халюцинации, реагират и осмислят ставащото по-бавно, но вътрешно го преживяват по-силно. Главоболието, мускулната болка и ниската имунна система също може да се появят като спътник на безсънието.

безсъниеКои може да причините за безсънието и как да се справим с него?

Ако безсънието ви продължава от седмици наред, е време да се обърнете към лекар. Още на втората-третата безсънна нощ е добре да вземете мерки с леки успокояващи видове чай и подходящи билки. Ако навреме нормализирате проявилите се смущения, проблемът може да не се задълбочи и да отшуми бързо.
Причините, поради които страдате от безсъние, може да са много разнообразни. Водеща и най-често срещана причина е стресът. Продължителното излагане на стрес, емоциите и напрежението неминуемо водят до сериозни смущения, които може да се отразят под форма на продължително безсъние, особено ако става въпрос за по-сериозен емоционален проблем. Под причината „стрес“ може да сложим – семейни, здравословни, финансови и служебни проблеми, страх, несигурност.
При жените често хормонът естроген може да бъде причина за безсъние. Промяната в нормалните му нива, неминуемо се отразява на състоянието на жената. Особено осезаемо се усеща това, когато жената е в предменструален синдром или влезе в периода на менопаузата. Именно затова жените на средна възраст често страдат от безсъние и прекалена нервност.
Продължителното безсъние може да бъде и симптом на друг здравословен проблем. Ако имате подобни подозрения, е добре да прегледате сърцето си, нивото на хормоните и състоянието на мозъка. Проблемът може да изскочи именно от тези области.

Рецепти как да се справи с безсънието четете тук

15.10.2008/Деси Великова

 

1 коментарДобави коментар »

Lozo

От Lozo12.02.2009, 13:17 ч.

светът принадлежи на неспящите братя патници.Горе главата.

Виж всички коментари за "Безсънието – проблем на всеки пети човек".

Още от "Съвети"

Някои твърдения за аспирина

Някои твърдения за аспирина

Някои твърдения за аспирина, дали са верни или грешни?

Пъстра храна за добро здраве

Пъстра храна за добро здраве

Синьо, червено, зелено и жълто – плодовете съдържат витамини според цветове си, казват германски специалисти.

Отпуснете душата, за да си почине и тялото!

Отпуснете душата, за да си почине и тялото!

За да прогони човек умората, не е нужно да ходи на море или планина. На много от нас предстои дълго лято без почивка на море или на планина. Досадно е наистина, но не е беда. Има различни начини човек да отдъхне добре, без това да му струва нещо.