Бърза помощ за дребни болежки

1 коментар5/5

Ние всички сме деликатни хора – по-спортуваме малко и вече сме схванати. Ядосаме ли се, веднага ни свива стомах. От време на време, организмът ни блокира и ни показва, че му е писнало и не може повече така.Как да реагираме при подобна ситуация?

При схващане или изтръпване
Можете да получите неочаквано схващане по всяко време. Болката е силна, нещо като моментна парализа в областта на краката, дължаща се на неконтролирана контракция на мускулите. Причините са най-разнообразни прекалено натрупване на млечна киселина в мускула при спортуване, липса на магнезий или силно изпотяване, при което се губи голямо количество натриев хлорид.
Ако схващането се случва често, и то през нощта, става въпрос за венозна недостатъчност или за сърдечносъдов проблем, който налага медицинско лечение.

Какво може да направите?
Опитайте се да хванете крака си с ръка Поставете го в сгъната позиция, издърпайте пръстите на крака към вас, като по този начин напрягате и опъвате максимално мускула на прасеца. След като кризата премине, пийте минерална вода, богата на магнезий.


Изтръпнали крака или ръце

Ако продължително време сте стояли седнали или неподвижни, усещате, че краката ви изтръпват, все едно, че ги полазват мравки.Това състояние се дължи на свиването на нерв.
Обикновено подобни проблеми имат шофьорите на камиони или автобуси, които правят големи преходи, както и тези, които работят на бюро и имат навик да кръстосват краката си под стола.


Какво може да направите?
Най-добре е да се разтъпчете, да походите малко, за да заличите това усещане.
Може да масажирате петата в посока към бедрото. Ако ръцете ви са изтръпнали, размърдайте пръстите, все едно, че свирите на пиано, масажирайте ги от пръстите към лактите чак до рамото.


Болки в гърба
Многобройни и понякога необясними са болките в кръста или гърба: постоянна контракция на мускули, проблеми със ставите, с уринирането, разместване на прешлените на гърба, простуда, стрес, лошо оводняване (ако не поемате достатъчно течности). Списъкът е безкрайно дълъг.

Какво може да направите?
Ако сте на работното си място, не стойте все в едно положение, протягайте се и се раздвижвайте от време на време. У дома заемете позата на дивите котки: на четири крака, и вдишвайте, като държите изправен гърба, след това го повдигнете, като наведете главата с брадичка, опряна на бюста, и издишвайте дълго.
Повторете упражнението 10 пъти. След което вземете топъл душ.
Ако се наложи, носете колан за стягане на кръста. Пийте много вода!


Главоболие
Ако внезапно ви заболи глава, можете да си помогнете сами.

Какво може да направите?
Опитайте с масаж по следния начин: поставете двата безименни пръста върху слепоочията близо до веждите. Масажирайте с кръгови движения.


Виене на свят
Ако веднага след събуждане станете от леглото, може да ви се завие свят. Това се дължи на внезапен спад на налягането Но ако често ви се вие сеят и имате и други оплаквания - гадене, повръщане, може би страдате от високо кръвно налягане, имате перфорирано тьпанче, заболяване на вътрешното ухо или друга причина.

Какво може да направите?
Бързо легнете и дишайте дълбоко, за да не изгубите съзнание. А ако сте свидетел на подобно състояние и човекът колабира, веднага проверете дали диша, като долепите ухото си до устата му и наблюдавате дали се повдига гръдният му кош.
След това леко наведете назад главата с отворена уста, за да облекчите дишането. И веднага потърсете медицинска помощ.


Кръвотечение от носа
Обикновено то се дължи на спукване на малък кръвоносен съд, но кръв от носа може да тече и по други поводи: вследствие удар, при възпаление от хрема, сухота на носните канали, при продължително излагане на слънце, в някои случаи е симптом за високо кръвно налягане.

Какво може да направите?
Първо основно правило: не следвайте инстинкта да наведете назад главата си.
Напротив, наведете главата напред, след като седнете на стол. Запушете ноздрата с пръст или още по-добре - напъхайте тампон, напоен с кислородна вода или ябълков оцет. Тези действия обикновено са достатъчни, за да спре кръвотечението. В следващите часове избягвайте да си духате силно носа, за да не ви потече кръв отново.


Хълцане
Твърде досадна и неприятна, тази контракция на диафрагмата се получава обикновено след обилно ядене или ако прекалено бързо сте лапали. Но хълцането не се дължи само на проблеми с храносмилането. Лекарите са систематизирали 180 причини за него, като се почне от препушване и се стигне до рязка смяна на температурата. Има случаи, когато хора хълцат в продължение на 30 години с кризи от по 10 - 20 дни месечно.

Какво може да направите?
Изпийте бавно, но наведнъж една голяма чаша вода, без да дишате. Смучете бучка захар, напоена с малко оцет. Задръжте дишането си. Дишайте и издишвайте в хартиен плик. Схрускайте няколко зрънца пипер. Намокрете ушните си миди.
Всички тези бабини рецепти имат за цел да изненадат организма и да го накарат да забрави за хълцането Ако не ви помогнат, опитайте с концентрация, поставете показалеца на дясната си ръка върху палеца на лявата ръка и задръжте двата пръста.

Внезапен зъбобол
Обикновено ни заболява зъб в събота и неделя и по празниците, когато много трудно се намира зъболекар, който да работи. Случва се и да сте свършили аспирина точно в този момент. Положението е сериозно, болката – нетърпима.
Явно е засегнат нервът и ако инфекцията се разпростре, може да се получи абцес.
Какво може да направите?
Първо, сложете парченце от подправката карамфил на болезненото място, като едновременно с това поставите двата си показалеца под носа Разперете пръсти и притиснете, като издърпвате към ушите. След това отворете устата.
Купете си нещо болкоуспокояващо Ако това не е достатъчно, ще трябва да отидете на зъболекар колкото се може по-скоро.

Спазми в стомаха
Когато сте притеснени или уплашени, много често ви присвива стомахът.
Какво може да направите?
За да облекчите състоянието си, с дланите на ръцете притиснете леко в областта на пъпа. След това с палеца правете кръгови движения около пъпа с леки притискания, все едно, че масажирате мускула.


08.11.2006/rozali.com

1 коментарДобави коментар »

daglana

От daglana18.11.2008, 12:12 ч.

На мен често ми се схваща крака, особено по време на сън, но ми помага много това, което пише тук. Следващия път когато ме свие коремчето ще пробвам с масажа :)

Виж всички коментари за "Бърза помощ за дребни болежки".

Още от "Съвети"

Здравословни тенденции 2017

Здравословни тенденции 2017

Както във всяка друга област, така и при здравето има определени тенденции всяка година. Те са свързани с определени храни, начини за релаксация, спорт и т.н. Вижте кои ще бъдат здравословните тенденции на 2017.

Да развенчаем здравните митове

Да развенчаем здравните митове

Свикнали сме да вярваме на всевъзможни правила, които поставят навиците и живота ни в рамка. Не трябва да правим „това“, защото ще ни се случи „онова“.

Първа помощ при цистит

Първа помощ при цистит

Почти всяка жена познава дискомфорта и болката на цистита. Има ли обаче какво да се направи, преди да посегнете към антибиотиците? Вижте няколко изпитани съвета за първа помощ при цистит.