Хормоните – извор на младостта

18 коментара4/5

Собственият ни извор на младост се нарича хормони. Можем ли да направим така, че той да не пресъхне? Разбира се.Хормоните са носителите на живот. Те въздействат на растежа на нервите, сърцето и мозъка - всичко, което ни прави млади.

Собствените ни хормони намаляват бавно още от 25-ата година. Но пушенето, стресът, малкото движение, неправилното хранене, повишеното тегло допълнително снижават производството на забавящите стареенето хормони като DHEA и Somatotropin.Правилният баланс на хормони ни държи млади. Затова трябва още от младини да имаме програма за намаляване на стреса и за правилно хранене. Чрез спорт поддържаме нивото на тестостерон високо, а това ни прави динамични, активни и с добра линия.

Ако един или два пъти в седмицата премахнем вечерята и след 16 часа не вземаме никакви калории, това е най-ефективната програма за поддържане на младостта.
Зачеркването на някоя и друга вечеря е най-силният стимул за запазване на хормона, който тонизира тъканите. По време на сън той възстановява клетките и ДНК.

Удължава ли сексът младостта? Разбира се - чрез сексхормоните.
Японски изследвания показват, че жена, която изживява повече секс и еротика, на 55 години има с 10-15 години по-млада кожа. Между 30 и 40 години има смисъл да се използва прогестерон като крем или лечебна паста. Заглажда кожата, предпазва от бръчки.

Помагат ли растителните хормони?
Има един прекрасен препарат - фитохормон от детелина. Продуктите от соя също действат добре на кожата със своя фитохормон, както и 4 чаши зелен чай. При това и двете предпазват от рак на гърдата.
Откога трябва да се взимат препарати с хормони?
До 45 г. жената по природа е предпазена, ако внимава в начина си на живот. Но между 40 и 50 г. хормонът DHEA отслабва. Натрупва се вода, започват проблемите с килограмите, отслабва концентрацията. Тогава има смисъл да се добавя DHEA. Той засилва имунната система, стимулира разграждането на мазнините, поддържа духа бодър. Същото важи и за прогестерона. Добави ли се отсъстващият хормон, организмът се отводнява, психиката се стабилизира.
След 50 г. естрогенът се замества с мелатонин и чрез стимулиране на обмяната на веществата се спира стареенето.
Соматотропин се добавя след 60 г. Той може да разгражда мазнините, да изгражда мускулите и да регенерира клетките на тялото.

Хормоните имат много врагове.
Те не трябва да се купуват от супермаркета, като в САЩ, а да ги предписва добър ендокринолог. Не бива да пием хормони просто така, а след внимателни редовни изследвания да се прибави само дозата, която липсва.
Иначе хормоните имат странични действия и в най-лошия случай водят дори до рак.
Само диагноза, сложена от добър специалист, може да оправдае добавянето на някой хормон.

21.03.2006/rozali.com

18 коментарaДобави коментар »

Sl_sweeti

От Sl_sweeti22.02.2008, 20:03 ч.

оля за какжо точно си ползвала прогестогела. каква беше тжоята диагноза.защото аз имам фиброаденоми и съм пробвала какви ли не неща моля те отговори ми ако имаш възможност.благодаря ти предварително.успех на всички с...

Виж всички коментари за "Хормоните – извор на младостта".

Още от "Съвети"

    Зъбните импланти – кога да си поставим и кога да се въздържим.

За и против зъбните импланти

Днес стоматологията предлага различни техники за присаждане на зъби, дори само с естетическа цел. Често хората си мислят, че имплантацията е почти като да ти пораснат нови зъби, само че още по-добре, защото в импланта няма нерв и не може да те заболи, нито да се развали като естествените зъби.

С възрастта се нуждаем от очила за четене

С възрастта се нуждаем от очила за четене

Дори и хората, които до този момент не са посягали кът очила, трябва да свикнат с мисълта, че над 45 - 50-годишна възраст, за добро или за лошо, е задължително да подпомагат зрението си най-вече при четене, откриха специалистите.

Сини зони на дълголетието

Сини зони на дълголетието

Всъщност „сини зони“ е термин, който се използва за означаването на най-здравословните части на планетата, където броят на дълголетниците е най-голям. Има общо 5 сини зони по света, но какво ги прави толкова здравословни?