Хормоните – извор на младостта

18 коментара4/5

Собственият ни извор на младост се нарича хормони. Можем ли да направим така, че той да не пресъхне? Разбира се.Хормоните са носителите на живот. Те въздействат на растежа на нервите, сърцето и мозъка - всичко, което ни прави млади.

Собствените ни хормони намаляват бавно още от 25-ата година. Но пушенето, стресът, малкото движение, неправилното хранене, повишеното тегло допълнително снижават производството на забавящите стареенето хормони като DHEA и Somatotropin.Правилният баланс на хормони ни държи млади. Затова трябва още от младини да имаме програма за намаляване на стреса и за правилно хранене. Чрез спорт поддържаме нивото на тестостерон високо, а това ни прави динамични, активни и с добра линия.

Ако един или два пъти в седмицата премахнем вечерята и след 16 часа не вземаме никакви калории, това е най-ефективната програма за поддържане на младостта.
Зачеркването на някоя и друга вечеря е най-силният стимул за запазване на хормона, който тонизира тъканите. По време на сън той възстановява клетките и ДНК.

Удължава ли сексът младостта? Разбира се - чрез сексхормоните.
Японски изследвания показват, че жена, която изживява повече секс и еротика, на 55 години има с 10-15 години по-млада кожа. Между 30 и 40 години има смисъл да се използва прогестерон като крем или лечебна паста. Заглажда кожата, предпазва от бръчки.

Помагат ли растителните хормони?
Има един прекрасен препарат - фитохормон от детелина. Продуктите от соя също действат добре на кожата със своя фитохормон, както и 4 чаши зелен чай. При това и двете предпазват от рак на гърдата.
Откога трябва да се взимат препарати с хормони?
До 45 г. жената по природа е предпазена, ако внимава в начина си на живот. Но между 40 и 50 г. хормонът DHEA отслабва. Натрупва се вода, започват проблемите с килограмите, отслабва концентрацията. Тогава има смисъл да се добавя DHEA. Той засилва имунната система, стимулира разграждането на мазнините, поддържа духа бодър. Същото важи и за прогестерона. Добави ли се отсъстващият хормон, организмът се отводнява, психиката се стабилизира.
След 50 г. естрогенът се замества с мелатонин и чрез стимулиране на обмяната на веществата се спира стареенето.
Соматотропин се добавя след 60 г. Той може да разгражда мазнините, да изгражда мускулите и да регенерира клетките на тялото.

Хормоните имат много врагове.
Те не трябва да се купуват от супермаркета, като в САЩ, а да ги предписва добър ендокринолог. Не бива да пием хормони просто така, а след внимателни редовни изследвания да се прибави само дозата, която липсва.
Иначе хормоните имат странични действия и в най-лошия случай водят дори до рак.
Само диагноза, сложена от добър специалист, може да оправдае добавянето на някой хормон.

21.03.2006/rozali.com

18 коментарaДобави коментар »

Sl_sweeti

От Sl_sweeti22.02.2008, 20:03 ч.

оля за какжо точно си ползвала прогестогела. каква беше тжоята диагноза.защото аз имам фиброаденоми и съм пробвала какви ли не неща моля те отговори ми ако имаш възможност.благодаря ти предварително.успех на всички с...

Виж всички коментари за "Хормоните – извор на младостта".

Още от "Съвети"

Как да се отървете от лошия дъх?

Как да се отървете от лошия дъх?

Сещате ли се за нещо по-отблъскващо в човек от неговия лош дъх? За съжаление, много хора не осъзнават, че от устата им се разнася твърде неприятна миризма, способна да отврати всички останали около тях. В този случаи честността е от особено значение за комфорта на всички.

Да обявим война на грипа и простудите– ІІ част

Да обявим война на грипа и простудите– ІІ част

Чувствате дразнене в гърлото, главата ви е "надута" и нещо ви гъделичка в носа. Време е да преминете към бойни действия.

Първа помощ при цистит

Първа помощ при цистит

Почти всяка жена познава дискомфорта и болката на цистита. Има ли обаче какво да се направи, преди да посегнете към антибиотиците? Вижте няколко изпитани съвета за първа помощ при цистит.