Кафето – нашият най-добър приятел и помощник

72 коментара1/5

Доскоро полуграмотни докторчета ни будалкаха, че кафето, пиенето и пушенето са нещо много, много лошо. Тези “пороци” били уж рискови фактори, които ни поболяват и вкарват без време в гроба.

Ако за миг се съгласим с ПРЕДПОЛОЖЕНИЕТО, повтарям, ПРЕДПОЛОЖЕНИЕТО, че споменатите “пороци” са рискови фактори, то аз веднага ще възразя, че един рисков фактор в никакъв случай не е и не може да бъде предиктор, т. е. ПРИЧИНА!

Истината е една: връзката между кафето и болестите никога, никъде и от никого не е била доказана. Напоследък се случи точно обратното.
Една актуална студия на Харвардския медицински институт, за която съобщава в един от броевете си най- авторитетното медицинско списание в света The Lancet, доказва недвусмислено, че пиенето на кафе може да ни предпази от ред опасни заболявания! Изследванията са извършвани, междувпрочем, в продължение на 20 години с хиляди доброволци.
Кафето, този набеден от нашите знахари грешник, най- неочаквано се озова в ролята си на наш верен помощник и приятел. Ето от какво ни предпазва кафето:

 1. Тези, които редовно пият кафе, почти никога не боледуват от рак на дебелото черво! Те не страдат и от стомашни язви.
 2. Кафето рязко намалява опасността от диабет.
 3. То облекчава чувствително астматичните пристъпи.
 4. Кофеинът е едно от най- добрите липотропни вещества. Той топи подкожните мазнини и ни дарява със сила, защото разграждането на мазнините по правило води до прилив на енергия. (Повече за лесното и уютно отслабване в сайта www.otslabni.com).
 5. Кофеинът подобрява чувствително и мозъчната дейност. След консумацията само на едно единствено кафе мозъчната ни дейност се подобрява с 10- 15 %. Освен това кофеинът влияе крайно благотворно върху концентрацията и мозъчните клетки.
 6. Кофеинът предпазва освен това мозъчните клетки от дегенеративни процеси и е нашият най- верен съюзник в борбата срещу болестта на Паркинсон.
 7. Кафявата течност е един от най- добрите естествени антидепресанти (след алкохола и тютюна!).
 8. Редовното пиене на кафе рязко намалява риска от образуване на жлъчни камъни.
 9. Кафето стимулира храносмилането и ускорява метаболизма. Трябва да го пием и преди, и след ядене.
 10. Изпиването на две чаши кафе дневно ни предпазва от заболявания на черния дроб и най- вече от рака на черния дроб!
 11. Не на последно място трябва да спомена, че редовното пиене на кафе спира косопада дори и при наследствено обременените мъже!

Какво да кажем за фенолните съединения, които се съдържат в кафето, и имат изразено антиоксидантно действие?

Изследването на Харвардския университет доказва освен всичко друго, че изпиването на 4 големи чаши кафе на ден (300 милиграма кофеин) е напълно безвредно във всяко едно отношение.

Консумацията на кафе не се препоръчва обаче на бременни жени, на хора със отворени стомашни язви и на изявени хипертоници. В тези случаи кафето би могло да предизвика все пак нежелателни странични ефекти.

Какво излиза? Излиза, че е прав онзи мъдрец, който твърди, че всички болести са измислени от докторите…

01.04.2005
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ


72 коментарaДобави коментар »

Leila

От Leila18.04.2007, 10:53 ч.

Оооооо......оби4ам го автора на тая статия....:)) Всь6ност никога не ми е пукало дали е вредно или полезно,пия го постоянно,навсякаде,по всяко време,дори ве4ер преди да си легна гаврьтвам 1-2....Но,все пак стра6но се радвам да...

Виж всички коментари за "Кафето – нашият най-добър приятел и помощник".

Още от "Съвети"

Важни прегледи

Важни прегледи

Профилактичните прегледи са най-сигурният начин за профилактика на сериозните заболявания.

Тампоните – вредят ли на здравето?

Тампоните – вредят ли на здравето?

Дамските тампони несъмнено са практични и удобни. При обилна менструация или използването на светли дрехи, докато сме в цикъл, дамските тампони са незаменими. Какво обаче трябва да знаем за тампоните, ако ги използваме често?

Как да излекувате херпеса на устните?

Как да излекувате херпеса на устните?

През есента, когато ни погнат вирусите и настинките, хората са застрашени от херпес на устата. Как да излекувате неприятния дразнител и какво облекчава болката при херпес на устните?