Странностите на личния лекар

49 коментара3/5

Личният лекар е една от най-колоритните личности в българската действителност. Принуден от здравната системата или от собствената си същност, той ни изумява всекидневно с изказванията и действията си.

Колкото и да се възхищаваме на професията на медиците, понякога ни идва малко в повече, когато здравето ни е застрашено заради немарливостта на някой лекар. Ако не знаете за какво говоря, значи или имате желязно здраве или имате страхотен личен лекар, който се грижи за вас и не ви кара да се чувствате виновни, че боледувате.

Какви са най-честите гледки, с които се сблъскваме, когато отиваме на лекар?
7312_1.jpg
Звучи ли ви познато следният разговор?

„- Нямам направления! Съжалявам, но не сте спешен случай! Елате следващия месец!
- Но днес е 10ти! Как така да чакам още 20 дена, трябва да отида на профилактичен преглед при гинеколога този месец.
- Еее, все нещо Ви има. Миналия месец за невролог, кога беше искахте за ортопед, ами успокойте се малко де... Нямам направления, само за спешни случаи давам!
- Следващият месец ще трябва да отида на очен лекар, тъй като от две години не съм ходила.
- Е какво Ви има на очите? Хайде седнете, аз ще Ви прегледам, щом е само за контролен преглед, няма смисъл да ходите. Аз ще Ви погледна. Коя цифра виждаш?...“


Това е само една примерна ситуация, в която всеки може да попадне. Вариациите са много, но общото между всички случаи е, че гражданите често оставаме недоволни от качеството на здравното обслужване у нас. Всички медии ни призовават да правим контролни прегледи редовно, за да не допускаме зародило се заболяване да се развие, а в същото време често срещаме неразбиране и липса на съдействие от страна на личния лекар – първата инстанция, към която трябва да се обърнем.

Кои са най-честите роли, в които може
да познаем личния лекар?

Заетият.
Той обикновено е на средна възраст, разбира добре от работата си, има добра квалификация. Лесно разпознава диагнозата и ни насочва към правилния специалист. Лошото обаче е, че неговата разрастваща се популярност го пренатоварва и прегледът при него се превръща в7312_2.jpg истински лукс – чакаме 2 часа за преглед от 5 минути, които са съвършено недостатъчни, за да се схване същността на проблема ни. С времето се отказваме да го посещаваме, просто защото нямаме време за толкова чакане, а и многото пациенти го принуждават да лекува сам различните болести, без да дава направления.

Чиновникът.
Много често това е личен лекар на възраст, на който вече му е омръзнало от всички хора и вечните им болежки. Не се вълнува истински от състоянието на пациента, вечно изглежда отегчен, отива на работа, защото така трябва, не търси надграждане и може да лекува само грип. Тръгва си по-рано и редовно излиза в отпуск. Това е лекар-чиновник, който напомня по-скоро на секретарка, отколкото на медицински работник. Върши работа единствено да дава направления.

Бизнесменът. Марково уиски и плик с банкноти винаги са добре дошли. Той ще ги приеме с охота или сам ще си ги поиска, за да бъде обслужването по-добро. Разбира си от работата, любезен е, но не получи ли нещо екстра, бързо става отегчен и припрян. Обикновено посещава семинари и конференции, намира си начини за допълнителни доходи, които не е задължително да са с медицинска насоченост.

Идеалният.Отивате на преглед, преглежда ви внимателно, дава предположение за диагнозата, но за всеки случай ви праща при специалист. Вика ви отново след няколко дена или настоява да му се обадите, за да разбере как се чувствате. Той е перфектен, но е истинска рядкост и с времето се превръща в „Заетият“, просто защото славата му печели все повече пациенти.

Не е хубаво да сме твърде капризни и взискателни, но когато става въпрос за здравето ни, няма причина да правим компромиси. Лекарите имат свещена професия, която заслужава възхищението на всички нас. Поради знайни и незнайни причини обаче през последните години те печелят повече упреци, отколкото похвали и признания. И това не е съвсем незаслужено.

Здравната система притиска тях, а те често пренебрегват нас, мислейки повече за собствения си джоб, отколкото за здравето на пациентите. Как да ги обвиним обаче, щом и техният труд често остава неоценен и нищожно заплатен? Горчив кръговрат, от който трудно ще се измъкнем.

А колко величествено звучи Хипократовата клетва...Уви, тя не е достатъчна.

26.03.2008/Деси Великова

49 коментарaДобави коментар »

сссссссс

От сссссссс12.01.2012, 12:58 ч.

галя аз лично бребих един лекар защото синами имаше направление и ми каза че трябва да доида в часния кабинет и да си платя за прегледа защото след 15 мин му сваршвало работното време око ще те ми вярваите ама го смазах...

Виж всички коментари за "Странностите на личния лекар".

Още от "Съвети"

Лято без цистит

Лято без цистит

Пикочните инфекции често се случват през лятото и могат да провалят почивката ни. Няколко полезни съвета ще ни помогнат да забравим за цистита.

Важни прегледи

Важни прегледи

Профилактичните прегледи са най-сигурният начин за профилактика на сериозните заболявания.

Най-честите здравни цели през новата година

Най-честите здравни цели през новата година

Много хора имат навика да гледат на новата година като на възможност да се променят и да започнат на чисто, затова си правя списъци с цели, които да преследват. Вижте най-честите здравни цели, които хората си поставят през новата година.