Медитация - откраднете 10 минути за себе си

10 коментара0/5

Събуждате се сутрин. Душ, кафе, набързо оправен тоалет и излитате в последната минута, а след върволицата задължения през деня се връщате вечер уморени и времето едва достига да хапнете набързо и да заспите пред телевизора. И всеки ден едно и също.


Не ви ли омръзна безкрайната въртележка, в която вече вършите всичко почти механично?

 

 

 Откраднете няколко минути от деня си и ги посветете на мълчаливо отпускане в легнало или седнало положение. Това са минутите, които ако използвате пълноценно ще заредят тялото и умът ви с достатъчно енергия и сила за това, което предстои. И нека не ви звучи страшно, че ще говорим за медитация или по-точно за пречистване на мислите ни, преди да започне денят.

Изберете за медитация тази част от деня, която считате за най-подходяща.

Станете само 10 минути по-рано /преди да са се събудили домашните любимци:)/ и намерете удобно за вас място – дивана в хола, пода или просто удобен фотьойл.

Ограничете разсейването. Изключете всички шумове около вас- телевизор, мобилен телефон, компютър и затворете вратата. Нека нищо не ви смущава през тези 10 минути . Те са само за вас и са само 10.

Подберете дума или кратка фраза, която е важна за вас, като любов, радост или успех. Дишайте бавно и естествено и повтаряйте тази фраза бавно докато издишвате. Ако се чувствате по-добре и по-отпусната със затворени очи- направете го.

Не се тревожете ако в началото не се справяте много добре и други мисли нахлуват в главата ви. Просто ги отхвърлете и продължете с концентрацията.

По време на тази медитация дръжте гърбът си изправен.

Опитайте се да отпуснете всички мускули на тялото си, като започнете от челото и стигнете до върха на пръстите. В началото със сигурност ще ви е малко по-трудно, но с течение на времето отпускането ще е по-сполучливо и определено по-приятно.

Ако имате достатъчно време и желание опитайте и ефекта на отпускащата музика. Това със сигурност ще помогне на 10 минутното ви упражнение.

И тъй като вече чувам скептичните коментари на повечето от вас, бих ви препоръчала само - опитайте. Поне ден! И ако не се почувствате по-заредена, по-различна и спокойна, тогава отречете тези упражнения.

24.08.2007/Дани Рангелова 

 

 

Още за: медитация

10 коментарaДобави коментар »

Rumid

От Rumid17.10.2008, 18:36 ч.

И аз се откъснах от моята йога но сега пак ще я започна благодарение на тази статия

Виж всички коментари за "Медитация - откраднете 10 минути за себе си".

Още от "Съвети"

Лунички – слънчеви целувки по кожата

Лунички – слънчеви целувки по кожата

Луничките са симпатични, цветни петънца по кожата, които обикновено се появяват след по-дълго излагане на слънце. Луничките са слънчеви целувки по кожата, към които трябва да се отнасяте отговорно въпреки, че не са опасни. Ето какво трябва да знаете.

8 съвета за здрави очи

8 съвета за здрави очи

Ако искате да сте от онези баби, които вдяват игла без очила, ето няколко съвета за здрави очи.

КОЕНЗИМ Q10

КОЕНЗИМ Q10

В последните години коензим Q10 придоби голяма популярност, поради широкото навлизане на различни фирми, работещи най-често по Multy-level принцип с широка мрежа от дистрибутори.