Проблем "без рецепта"

От 8 коментара1/5

Днес самолечението е често срещано явление, защо да губим време и пари за преглед при лекар, и сами си предписваме необходимите лекарства.

А и в аптеките има много богат асортимент от най-различни медикаменти, които се отпускат без рецепта и съдържат подробна инструкция за приложението им, но въобще не се замисляме за противопоказанията и страничните им вредни въздействия.

Проблем "без рецепта"


Аптекарят не ви помага!
Аптекарят в аптеката лесно ще ви предложи препарат против главоболие, стомашни киселини или кашлица, и то не един, а няколко за да си изберете. Това е неговата работа, но че конкретното лекарство е подходящо именно за вас, той не гарантира.

 • Първо, той, съди за проблема по описаните от вас симптоми, без да се съобразява възможните странични ефекти и противопоказания.
   
 • Второ, вие надали ще му разкажете за всички съпътстващи ви заболявания. Между другото, практически всички медикаменти, в това число и продаващите се без рецепта, имат противопоказания и ограничения в приложението, те могат да бъдат свързани с какво ли не - други заболявания, особености в храненето, професионална дейност.

Анкетата показва, че:

 • 80% от нас прибягват до помощта на обезболяващи средства или аналгетици поне веднъж в месеца.
   
 • По-малко от 50% от запитаните могат да назоват препоръчителните дози аспирин и поне едно странично действие или противопоказание.
   
 • Около една трета от анкетираните пият по три таблетки аспирин вместо една - "за да подейства по-бързо".

Затова, ако хрема, главоболие, простуда и други неразположения ви принуждават да търсите лекарства, а по някакви причини е невъзможно да се обърнете към лекар, заради собствената си безопасност е необходимо да знаете поне допустимата дозировка, вероятните странични действия и противопоказания.

Кой са страничните ефекти на най-популярните лекарствени препарати и начините за решение, възникващи във връзка с този проблем?

 


Аспирин
Едно от най-популярните болкоуспокояващи, противовъзпалителни и антипиретични(понижаващи температурата) лекарства.

Обикновено се приема при простуда, треска, главоболие.

През последните години този препарат започна да се назначава в малки дози на сърдечно болни с цел профилактика на инфаркта и инсулта - предотвратява образуването на тромб в кръвоносните съдове.

При някои хора, особено при болните от язвена болест на стомаха, при редовно приемане на аспирин се повишава рискът от обостряне на язвата и стомашно кръвотечение.

Аспиринът лошо се съчетава с големи алкохолни дози. Ако всекидневно изпивате повече от 1 бутилка бира или 100 г ракия, или 300 г вино, тогава приемът на аспирин е напълно възможно да доведе до язва на стомаха и стомашно кръвотечение.

Аспиринът е опасен при понижена способност за съсирване на кръвта, тъй като може да провокира вътрешно кръвотечение.

При главоболие, простуда е препоръчително аспирин да се приема не по-дълго от 7-10 дни.

Болните от язвена болест на стомаха е за предпочитане да употребяват други болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.

Парацетамол
Парацетамолът по своето предназначение и действие той е много сходен с аспирина, но не променя гъстотата на кръвта, по-рядко, отколкото аспирина предизвиква алергични реакции, по-малко дразни стомаха.

В съчетание с алкохол парацетамолът, както и аспиринът, е много вреден за черния дроб, а при предозиране е дори опасен.

Хората, употребяващи алкохол, е по-добре да се откажат от приемането на парацетамол.

Дозата за възрастни е: не повече от 3 таблетки по 0,5 г на ден.

Атиацид - противокиселинно средство.
Той намалява стомашните киселини, болката и отстранява дискомфорта в стомаха след хранене. По принцип, такива симптоми се срещат при хора с повишена киселинност на стомашния сок.

Помнете, че тези препарати възпрепятстват абсорбирането на други лекарства, в частност на антибиотиците.
Ако антибиотици се употребяват заедно с антиациди, те почти няма да окажат лечебно въздействие.

Поради това се препоръчва антибиотици и други медикаменти да се приемат минимум 30 минути преди или 30 минути след взимането на антиациди.

Антихистамини или противоалергични препарати
Тези премахват всички прояви на алергична реакция при полиноза, бронхиална астма, копривна треска.

Повечето препарати от дадената група притежават седативно действие, т. е. предизвикват сънливост, забавеност на реакциите, слабост. За да се избегнат аварии и катастрофи, те не следва да се приемат от шофьори, оператори и диспечери, а също от работници с професии, изискващи постоянно внимание и бърза реакция в сложни ситуации.
По-добре да се използват антихистаминни средства от ново поколение, които не предизвикват сънливост и забавеност на реакциите.

Останалите противоалергични медикаменти приемайте през втората половина от деня и за през нощта.

Противопростудни препарати
В комплексните препарати против простуда могат да влизат средства срещу кашлица, алергия, хрема, болкоуспокояващи, което позволява да се отстранят всички симптоми на простудата.

Опасността от тях се крие в това, че при силна простуда или главоболие някои хора се стараят да повишат ефективността на лечението - към приема на аспирин добавят още комплексен препарат, съдържащ аспирин. Случва се т. нар. непредвидено предозиране с всички произтичащи последствия: обостряне на язвената болест на стомаха или още по-лошо - стомашно кръвотечение.

Ако при силна хрема, освен антихистаминен, се вземе също комплексен препарат срещу простуда, ще стане предозиране на антихистаминното средство и може да заспите зад волана.

Затова внимателно прочетете инструкцията за приложението. И в никакъв случай не допълвайте противопростудните средства с други лекарства, влизащи в състава на комплексен препарат.

Средствата против хрема
Някои от тези средства свиват кръвоносните съдове в подпухналата лигавица на носните проходи. В резултат от разширяването на проходите хремата отслабва и спира, възстановява се дишането през носа, минава главоболието.

Подобни капки свиват кръвоносните съдове не само в носа, затова са особено опасни за хипертониците - заедно със средства против хрема приеманите от тях хипотензивни средства ще се окажат неефективни.

Ако се злоупотребява с такива капки, голяма е вероятността от повишаване на кръвното налягане и дори от възникване на хипертонична криза.

На хипертониците, разбира се, периодично им се налага да употребяват средства против хрема, но при това трябва внимателно да се следи артериалното налягане. В случай на неговото повишаване увеличете дозата на хипотензивните лекарства.

Всяко лекарствено средство против хрема действа ефективно в продължение на 3 дни, след това е необходимо да се сменят капките, тъй като нервът, свързан с лигавицата на носа, бързо привиква към средството.

Най добре е да се купуват проверени лекарства, предварително препоръчани от лекар.

8 коментарaДобави коментар »

Красимира

От Красимира28.12.2009, 19:54 ч.

Здравейте По повод статията Ви за лекарствата съм съгласна за нуждата от четене на листовката и внимание да не се взимат лекарства с една и съща активна съставка за да се избегне предозиране. Има обаче много неточни...

Виж всички коментари за "Проблем "без рецепта"".

Още от "Съвети"

Не се давайте на махмурлука

Не се давайте на махмурлука

Трудно е по време на празниците да избегнем прекаляването с алкохола. Приятната компания, отрупаните маси, музиката, доброто настроение отварят глътката и неусетно се напиваме.

Помощ след напиване и преяждане

Помощ след напиване и преяждане

По Коледа и Нова година спешните кабинети се пълнят с хора, които са прекалили с храната и алкохола. Празниците често са критични за организма ни, особено ако не съумеем да преценим количеството на храната и алкохола, които поемаме.

Кажете НЕ на стреса!!!

Кажете НЕ на стреса!!!

Стресът, враг № 1 на съвременния човек, присъства във всеки един момент от всекидневието, но от нас зависи дали ще му позволим да управлява поведението ни, или ще му се противопоставим с всички средства.