Край, от утре спирам цигарите!

32 коментара0/5

Никога не е късно за едно добро решение. България е била на трето място в Европа по брой пушачи – 36% от населението. Броят им сред жените непрекъснато расте. Ала най-силно засегнати от този вреден навик са младежите – почти 74%.

Процентът на отказалите се от цигарите все още е много малък.

Край, от утре спирам цигарите!


Защо да спрем цигарите?

Тютюнопушенето вреди на здравето. Това го знаем всички, но рядко се стряскаме от този факт. При жените цигарите на първо място нанасят поражения върху красотата им. Кожата преждевременно се състарява, с жълтеникав или сивкав оттенък, появяват се малки кисти и черни точки. Измененията на еластичността на фибрите и на колагеновите нишки, както и засиленото отделяне на свободни радикали намаляват снабдяването с кислород на кожата. Косата също бива засегната: става тънка, понякога започва да окапва. Появява се лош дъх в устата, зъбите се оголват от венците.

А какво се случва в организма ни? Тютюнопушенето вреди на женската плодовитост (например времето, необходимо за забременяване, се увеличава 3-4 пъти), влияе зле на месечния цикъл, увеличава случаите на спонтанни аборти и на извънматочна бременност. Цигарите причиняват настъпване на менопаузата средно с 2 години по-рано и увеличават риска от появата на остеопороза. Никотинът увеличава отделянето на стомашни сокове и киселини и съответно намалява производството на субстанции, неутрализиращи тяхното действие. Затова например хората с гастрит и язви трябва да спрат цигарите.

На още по-фино ниво пушенето увеличава риска от ракови и респираторни заболявания, увреждат сърдечносъдовата система. Никотинът и катранът, които се съдържат в цигарите, предизвикват появата на тромби и артериални спазми. Жените пушачи са по-застрашени от мъжете от повишаване на холестерола и кръвната захар.

Единственото „предимство“ на никотина е, че увеличава с 10 до 30% разхода на енергия от организма, забавя натрупването на мазнини и засилва усещането за ситост. Спирането на цигарите обикновено увеличава с 400-500 приеманите дневно килокалории, които отговарят на 2-3 излишни килограма във вид на подкожна мазнина, натрупана за няколко седмици.

Какво да правим?

Има различни причини, заради които решаваме да спрем цигарите – болест, бременност и кърмене... Но най-често, след като отминат тези извънредни причини, отново посягаме към тях.
В световен мащаб около 1-2% от пушачите спират цигарите просто защото са решили, че е крайно време да се откажат от този съсипващ здравето порок. Консултация с лекар или прочитането на някоя брошура, изпълнена с факти за вредите от тютюнопушенето, увеличават двойно процента на захвърлилите цигарите.

Край, от утре спирам цигарите! Броят на успелите да загърбят димящата страст вече нараства до внушителните 20%, когато се прибегне до признатите за ефикасни никотинови заместители и терапевтични сеанси. Такива са например никотиновите лепенки, дъвки, инхалатори. Последните се състоят от накрайник с патрон, пълен с никотин. Абсорцията му се осъществява чрез лигавицата на устата. Обаче понякога никотиновите заместители могат да изиграят и някоя лоша шега: не е изключено лепенките да причинят дразнения по кожата, дъвките и хапчетата могат да доведат до привикване и до неприятен вкус в устата.
Други техники като хипноза, лазер, фитотерапия или хомеопатия все още не са получили достатъчно признание и доверие от специалистите. Но нищо не пречи да бъдат опитани.

Рискови ситуации, при които отново посягаме към цигарите.

Хубави събития или празници с почерпка. Ако знаете, че при такива случаи не можете да се сдържите да не запалите, сложете си преди това никотинова лепенка.

Тъжни събития като развод, уволнение от работа. Няма смисъл постоянно да търсите вината в себе си. Ако все пак не издържите, направете го с мисълта, че това е само временно отстъпление в името на крайната победа.

Неистова нужда от цигара. Решението е да увеличите дозите от никотинови заместители или се замислете дали не сте ги спрели прекалено рано.

Хроничен стрес или превъзбудени състояния. Консултирайте се психотерапевт и известно време избягвайте излизания или партита на места, където се пуши.

Депресия. Решението не е отново да започнете да пушите, а да се обърнете към лекар, който да ви предпише антидепресанти.

Качване на килограми. Тук решението е ясно – за да го избегнете, променете хранителните си навици и започнете да спортувате.

Какво съдържа една цигара?

 • Ацетон (разтворител)
 • Нафталин
 • * Кадмий
 • Полоний (радиоактивен)
 • * Бензопирен
 • * Винилхлорид
 • ДДТ (инсектицид)
 • Бутан
 • Арсеник (силна отрова)
 • Фенол (разтворител)
 • Амоняк
 • Метанол (гориво)
 • * Пирен
 • Толуен
 • * Уретан (разтворител)
 • Никотин

*(Канцерогенни субстанции)

 

Край, от утре спирам цигарите!


Никотинът – убиец на мозъка

Оказва се, че освен непосредствената вреда върху здравословното им състояние, пасивното пушене влияе и върху умствения капацитет на учениците, като намалява с 30% вероятността те да издържат успешно тестовете в гимназиите. Това са резултатите от американско медицинско изследване. Според него 1/3 от американските жени в репродуктивна възраст не се лишават от тютюневото удоволствие, а 15% от бременните нямат никаква идея, че всеки път като запалят цигара, нероденото им дете започва да се гърчи в конвулсии в утробата им.

Пак според това изследване освен бебетата, децата между 6 и 16 г. се оказват също една от най-уязвимите групи. В кръвта на такива пациенти бил открит никотин, абсорбиран чрез пасивно пушене. Допълнителният анализ показал, че съществува пряка връзка между концентрацията на никотин и интелектуалните способности на децата – колкото по-висока е тя, толкова по-трудно те запаметяват и възпроизвеждат факти и ги анализират.

06.09.2012/Розали

 

 

32 коментарaДобави коментар »

Нана

От Нана25.09.2012, 01:44 ч.

Напротив, точно българинът (пълнолетният) си е виновен, няма кой друг - "средата" включва всички - родители, учители, законотворци, законоизпълнители, продавачи на цигари и т.н, и т.н. Единствено не може да се вменява вина...

Виж всички коментари за "Край, от утре спирам цигарите!".

Още от "Съвети"

Дари кръв – спаси живот

Дари кръв – спаси живот

Кръводаряването е безвъзмезден акт на милосърдие, а дарената от вас кръв може да спаси повече от един човешки живот. Повечето хора обаче нито веднъж в живота си не са дарявали кръв. Не бъдете от тях, дарете кръв и спасете живот.

Спете на твърда възглавница!

Спете на твърда възглавница!

Вместо меката възглавница, която обикновено сте свикнали да поставяте под главата си, доверете се на японската традиция и използвайте твърда.

Храна за остър ум

Храна за остър ум

Храната е здраве. Целесъобразният начин на хранене може да поддържа здравето ви в страхотна форма и дори да ви изцели от някои болести. Ако е подбрана по правилен начин храната може дори да окаже благоприятно влияние върху мозъка и мисловната ви дейност.