Мъдреци – въпроси и отговори

4 коментара0/5

Какви са симптомите на проблемните мъдреци? Трябва ли на всяка цена мъдреците да се извадят? Всеки ли има мъдреци? Откъде идва наименованието на мъдреците? Намерете отговорите на тези и други въпроси, свързани с последните четири кътни зъба.


Мъдреците са 4 броя кътни зъби (молари), намиращи се в най-задната част на челюстта, които обикновено поникват в края на пубертета и до средата на 20-те ви години. Така, с мъдреците, човек има в устата си общо 32 зъба. Но не при всеки човек изникват и четирите мъдеца. Процесът на поникване на мъдреците пък често е съпроводен с някои проблеми:

  • Мъдреци – въпроси и отговориМъдреците не успяват да прорежат венеца и да се покажат (т.нар. ретинирани зъби) поради липса на място в челюстта. Много често се налага ретинираните мъдреци, покрити частично от кост и венец, да бъдат извадени, тъй като могат да доведат до болка, възпаление на меките тъкани около зъба, включващо подуване, болка и лош дух, т.нар. перикоронит.

 

  • Мъдреците растат под неправилен ъгъл, което може да доведе до увреждане и на околните зъби. Най-често става въпрос за мезиално разположение, тоест зъбът е под ъгъл, насочен към предните зъби. Е този случай ваденето на зъба е наложително.
  • Ако пък мъдрецът не покара, а остане импактиран в челюстта, може да увреди корените на съседните зъби.

Според зъболекарите мъдреците само пречат и създават проблеми и смятат за разумно ваденето им, дори да нямате оплаквания, свързани с тях. Мъдреците почти не участват в дъвкателния процес, заострените им често се случва да разраняват устната лигавица, освен това мъдреците са силно податливи към развитие на кариеси, особено когато венецът е пробил частично и се е образувал венечен джоб, където се събират бактерии поради трудното почистване на мястото. Една от причината е, че са трудни за почиставане поради разположението им най-отзад на челюстта, а другата е, че самата им структура е по-крехка от тази на другите зъби.

Мъдреци – въпроси и отговориНо от друга страна, мъдреците могат да слушат като опора за поставяне на мост или протеза след време. Помагат и за задържането на разклатените кътни зъби, върху които пада най-голямото дъвкателно натоварване. Как обаче да запазите мъдреците си здрави? Почиствайте ги със специална четка, повдигната в края. Има възможност и за обработването на мъдреците със специален разтвор, който да защитава зъба от бактерии.

Добре е, когато започне да ви расте мъдрец, да направите рентгенова снимка, така че вашият зъболекар да установи наличието на евентуални проблеми и да ви посъветва дали е по-добре зъбът да се извади или не.Ако редовно страдате от лош дъх, изпитвате болка в областта на мъдреца, особено при дъвчене, имате главоболие и температура, то почти сигурно е, че имате проблем с мъдреците.

Ваденето на мъдреци е по-лесно още докато растат или до началото на 20-те ви години, тоест тогава когато костта около зъба все още не е толкова плътна. Тогава и възстановителният период след ваденето на мъдреците ще е по-бърз и лек.

През първото денонощие след изваждането на мъдреца, трябва да приемате само течна и мека храна, не трябва да си миете зъбите в близост до мястото на извадения зъб. Изплаквайте устната кухина със солев разтвор (200 мл. вода с Ѕ чаена лъжица сол) след хранене.

Любопитно

Мъдреци – въпроси и отговориСмята се, че мъдреците са се развили по времето на първобитните хора с цел осигуряване на по-голяма дъвкателна повърхност и по-лесно разкъсване и смилане на суровата и жилава храна. А днес причината при повече от половината хора да няма зародиши на мъдреци в костта или от зародишите те да не поникнат (т.нар. импактирани мъдреци) е, че мъдреците вече не са необходими, предвид хранителните навици на съвременния човек. Липсата на мъдреци се обяснява и със стесняването на челюстта от древността до сега, отново свързано с консумирането на мека рафинирана храна. А наименованието на последните четири кътни зъба идва от факта, че изникват при завършването на физическото развитие и съзряването на човек.

02.05.2012/Ели Йорданова

4 коментарaДобави коментар »

HRISSSSSS

От HRISSSSSS10.05.2012, 18:45 ч.

В момента ми никнат едновремнно два мъдреца и е наистина ужасно-болезнено е и имам усещането, че ми пробиват челюстта.

Виж всички коментари за "Мъдреци – въпроси и отговори".

Още от "Съвети"

6 ползи от изпотяването, за които не подозирате

6 ползи от изпотяването, за които не подозирате

Потенето може да бъде доста неприятно не само за вас, но и за околните – особено в топлите дни от годината. Трябва да гледате на изпотяването обаче като на един напълно нормален и необходим процес за правилното функциониране на организма. Вижте 6 ползи от изпотяването, за които може би не подозирате.

Циркаден ритъм – нашият вътрешен часовник

Циркаден ритъм – нашият вътрешен часовник

Какво е циркаден ритъм? Защо циркадният ритъм е важен за здравето и върху какви функции в организма влияе? Научете повече за циркадния ритъм.

“От утре край на цигарите”

“От утре край на цигарите”

Чувството, че цигарите ни пречат, не ни напуска. Но и ние не оставяме цигарите. 70% от пушачите всеки ден се заричат, че ще започнат "нов живот, но от утре".