Какво трябва да знаете за имунитета?

4 коментара2/5

Повече положителни емоции, витаминозна храна и редовна секс терапия са сред нещата, които подсилват имунитета. Какви са симптомите на отслабения имунитет и как да поддържате стабилна имунната си система?

Какво трябва да знаете за имунитета?
Какво е имунитет?

Имунитет е невъзприемчивостта на организма към дадено заболяване и по-точно – към неговия причинител. Човек ежедневно осъществява контакт с болестотворни микроорганизма, а благодарение на имунитета е защитен от тях.

Наследственият фактор и начинът ви на живот (в каква среда живеете, подложени ли сте на стрес и досег с токсини, храните ли се здравословно, приемат ли достатъчно витамини) до голяма степен определят колко силна ще е имунната ви система. Нарушенията в имунитета стоят в основата на много заболявания.

Видове имунитет

  • Какво трябва да знаете за имунитета?Вроден
  • Придобит. Той може да бъде пасивен или активен, в зависимост от начина, по който е придобит.  Активният, от своя страна пък, се дели на естествен - придобит в резултата от преболедуване (шарка например), и изкуствен – придобит след ваксинация. Пасивният имунитет също се дели на естествен – кърмачето го придобива от майчиното мляко, и изкуствен – чрез въвеждане на имуноглобулини в организма.

Как работи защитният механизъм на организма?

Когато в тялото ви попаднат чужди тела, причиняващи инфекции, лимфоцитите образуват антитела срещу тях. Когато обаче имунитетът е слаб, клетките не могат да произвеждат антитела достатъчно бързо, което позволява на чуждите тела да се разпространят и да заразят  организма.

Симптоми на отслабен имунитет

Хронична умора, сънливост, отпадналост, болка в мускулите и ставите, често боледуване, редовната поява на херпеси и гъбични инфекции,  – това са все симптоми на отслабен имунитет. А причините са много – рязка смяна на климата, големи температурни амплитуди, прием на слабо витаминозна храна, продължително психическо и емоционално натоварване, тютюнопушене, прием на лекарства (особено антибиотици), прекаляване с алкохол, липса на достатъчна физическа дейност, дефицит на витамини, недостатъчен сън. А есента и зимата са сезоните, в които имунната ви система има нужда от активно подсилване.
Какво трябва да знаете за имунитета?
Как да подсилим имунната система?


Консумирайте повече цитрусови плодове, богати на витамин C, зеленолистни зеленчуци, млечни продукти, риба, червено месо, яйца.

Спортувайте повече, разхождайте често на чист въздух, отдайте се на секс терапия, избягвайте приема на антибиотици, помислете за една имуностимулираща диета и пийте редовно чай от богати на витамини билки (шипка, бял равнец, бъз, жълт кантарион, ехинацея), подсилващи имунитета, консумирайте повече мед и пчелни продукти и се стремете към повече положителни емоции.

25.01.2012/Ели Йорданова

4 коментарaДобави коментар »

Deo

От Deo18.02.2012, 17:48 ч.

И на мен ми хареса ама като видях херпеси и ми се отщя . Имунитет с Боклуци като хляба който ядете ,кремвирши и колбаси ,продукти с палмово соево и пр масла +алкохол цигари и наркотици не става Имунитета му трябва...

Виж всички коментари за "Какво трябва да знаете за имунитета?".

Още от "Съвети"

Кариесът и неговата профилактика

Кариесът и неговата профилактика

Кариесът на зъбите е локализирано прогресиращо разрушаване на твърдите зъбни тъкани, като започва от емайла (най-външната обвивка на зъба) и продължава в дълбочина и ширина.

За какво да внимавате по Великден?

За какво да внимавате по Великден?

Обикновено по празниците хората се отпускат, отдават се на почивка и покрай веселбата забравят за опасностите, които застрашават здравето им. За какво да внимавате по Великден и как да изкарате празника си „безаварийно“?

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим

Празнична депресия – когато нямате настроение, духът на Коледа ви ужасява, а всеки празничен ангажимент ви изнервя. Лошо настроение, модерният термин за което, е празнична депресия. Вижте нашите 5 съвета как да избегнете и да се справите с празничната депресия.