Биологичният часовник – час след час

1 коментар0/5

Понякога, без основателна причина, се чувствате уморени, сънливи или пък обратното – пълни с енергия. Често усещанията са продиктувани от биологичния часовник на организма, затова проследихме неговия режим час след час.

 

Биологичният часовник – час след час


Що е то биологичен часовник?
Биологичният часовник представлява вътрешен механизъм на тялото, който отговаря за синхронизирането на физичните и психологични функции на организма с ежедневните дейности, които предстои да извърши.

Сверяването на дневния график с нуждите на тялото час по час помага на човек да живее здравословно, да намали стреса и  натоварването и да се чувства по-жизнен и енергичен. Когато човек изцяло игнорира сигналите на биологичния си часовник, съществува опасност от възникване на травми и заболявания.

Понякога терминът „биологичен часовник“ се свързва с процеса на възпроизводство при хората и се използва за да се определи какви са шансовете при даден мъж/ жена да има дете, съдейки по развитието на тялото му/ й.

Биологичният часовник час по час
Биологичният часовник не е еднакъв за всички. Той е съобразен с индивидуалната програма на всеки човек, с навиците, с характера, със здравния му статус. Има обаче определени часове, когато биологичните часовници на отделните хора действат сходно. Това провокира специалисти да определят кога е най-благоприятното време за даден вид дейности.

05 – 06ч. Рано сутрин организмът се подготвя за новия ден. Тъканите се възстановяват, костите укрепват, тялото се чувства отпочинало (нищо, че вие не искате да се отделяте от леглото). Утрото е известно и като най-плодородното време за деня, защото тогава най-много бебешки гласчета огласят родилните отделения. Освен това, ако с партньора сте решили, че и вие искате да станете родители, не пропускайте да започнете деня с един ободряващ сутрешен секс, защото към 6ч. нивата на тестостерон при мъжете са най-високи, следователно и шансът от забременяване нараства.

Биологичният часовник – час след час07 – 09ч. Организмът усеща прилив на енергия, телесната температура се нормализира, официално денят започва. Тялото все още е подвластно на любовните импулси, тъй като по това време се отделят най-много полови хормони. Свободно може да се възползвате от ситуацията.

10 – 12ч. Това са най-активните часове на деня, затова е желателно да се захванете с по-важните задачи в работата. Интервалът се характеризира с максимална концентрация и паметливост, с желание за работа и творческа изява. За сметка на това имунната система е най-слаба и незащитена, тъй като белите кръвни клетки са в почивка, затова избягвайте контакт с болни. Около 12ч. е най-подходящото време и за обяд, защото тогава в организма се отделят най-много смилателни сокове.

13 – 15ч. След като сте хапнали и помързелували в обедната почивка е време за работа. Но според биологичния часовник тялото все още е в режим на изчакване. Нормално е да се чувствате леко сънливи, разсеяни, хаотични в действията си, защото в момента нивото на концентрация и бдителност е най-ниско. Затова пък към 15 часа поносимостта на човешкия организъм към болка е най-голяма, така че времето е идеално за всякакви неприятни лечебни процедури.

16 – 18ч.Постепенно тялото се връща в ритъм. Сетивата се обострят и тогава човек е най-чувствителен към заобикалящата го среда. Поетапно се повишават нивата на адреналин и на серотонин в кръвта. Биологичният часовник сигнализира, че е време за движение и повече активност или за някое приятно и разведряващо занимание в края на работния ден. Любопитното е, че в този интервал косата и ноктите растат най-бързо.

19 – 21ч. 
Интервалът предполага лежерна обстановка, без стрес и излишно напрежение, тъй като нервите се нуждаят от почивка. Освен това спокойно може да си налеете чаша от любимото алкохолно питие, защото около 20ч. ензимите, които разграждат алкохола, работят на пълни обороти.

22 – 00ч. След дългия ден организмът се чувства уморен и жаден за сън. Ето защо учените са установили, че около 23ч. човек заспива най-бързо. Но преди да се предадете в прегръдките на Морфей, биологичният часовник ви дава зелена светлина за един палав завършек на вечерта. Известно е, че към 22ч. либидото достига върховата си точка.

01 – 02ч.По това време „презареждаме батериите“. Тогава човек спи най-дълбоко, потъвайки в магическия свят на сънищата. Тялото е в режим „почивка“ и мускулите са изцяло отпуснати. В малките часове на нощта обаче кожата будува и абсорбира козметичните продукти, с които е била третирана. Регенерират се клетките на епидермиса.

Биологичният часовник – час след час

А вие вслушвате ли се във вашия биологичен часовник?

09.01.2012/Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

cveti786

От cveti78610.01.2012, 06:00 ч.

Биологичния ми часовник понякой път не ми казва да си лягам към 10-11,а в 8-9 часът::))Иначе горе-долу сте ми написали етапите...

Виж всички коментари за "Биологичният часовник – час след час".

Още от "Съвети"

Белези по рождение – какво означават?

Белези по рождение – какво означават?

Белезите по рождение са с различна форма, големина, цвят и местоположение. Изключение е, ако представляват здравословен проблем. По-скоро рождените белези са козметичен недостатък. Но възможно ли е да премахнете белезите по рождение?

Най-честите здравни цели през новата година

Най-честите здравни цели през новата година

Много хора имат навика да гледат на новата година като на възможност да се променят и да започнат на чисто, затова си правя списъци с цели, които да преследват. Вижте най-честите здравни цели, които хората си поставят през новата година.

Най-добрите здравни съвети за жени

Най-добрите здравни съвети за жени

Стресът може да бъде враг номер едно на вашето здраве. Как да се справите с него и по какъв начин още да си осигурите здравно благополучие, разберете по-долу