Кога алкохолът е здравословен?

5 коментара4/5

В умерени количества и то качественият алкохол е не само здравословен, но се ползва  в народната медицина и като лечебно средство. И тъй като наближава Коледа, ще си говорим за типичните за сезона и празника алкохолни и здравословни напитки.


КолКога алкохолът е здравословен?еда е семеен празник, а казват, че алкохолът сплотявал хората. Ето защо по Коледа се пие повече алкохол и наздравиците са повече, така че е важно, когато купувате провизиите за празника, да не правите компромис с качеството, за да не ближете раните си след празника – гадене, повръщане, махмурлук. Качественият алкохол, но все пак в умерени количества, е изключително здравословен. А още по-добре е, ако алкохолът е домашно производство (типично българска традиция е варенето на ракия и вино). Тогава поне знаете какво наистина пиете.

Какъв алкохол се пие по Коледа?

 

  • Коледен пунш, разбира се! Какво е Коледа без коледен пунш?

Това, обаче, е нова алкохолна вкусотия за българина, позната му предимно от Германия, Австрия (и по-точно Виена, която по Коледа гъмжи от хора, които се разхождат с керамична чаша и горещ пунш в ръка), както и скандинавските държави. В България пунш се продава едва от тази година на коледния базар в София. Иначе е постижимо за всеки да си го забърка в домашни условия. Ето и още малко история, а също и рецепти за горещ пунш.

 

 

  • Грог – любима напитка на английските моряци

 Кога алкохолът е здравословен?Хо, хо, хо... и бутилка ром. XVII век е времето, когато на моряците от английската Кралска флота се полагало дневна дажба ром.  Но тъй като моряците бързо се опиянявали, била наложена забрана ромът да се пие чист и трябвало да бъде разреждан с гореща вода. С времето водата била заместена от чай (най-вече черен, но може и всякакъв друг по ваш вкус), като към напитката се добавяли също лимонов сок (или лимони) и захар. А името на сгряващата и ароматна напитка грог идва от прякора на адмирала Едуард Върнън – Старият Грог, забранил консумацията на чист ром от моряците. В България грог може да си поръчате в много заведения или да си го направите в домашни условия, като съотношението чай-ром е 4:1. Поради приятния си аромат и сгряващия ефект грогът е предпочитана напитка по коледните и новогодишни празници, а и като цяло за зимния сезон.

 

 

  • Греяно червено винo или още познато като глинтвайн (от нем. Gluhende Wein - горещо, пламтящо вино)

В България виното е на особена почит, дотолкова, че много българи предпочитат сами да си го произвеждат. А Коледа без червено вино на трапезата е немислима. Ето една не особено сложна, но пък много вкусна: 1 л. Червено вино, 250 гр. Захар (може да се замени с мед), две нарязани на кубчета ябълки, 20 зърна черен пипер, 5 зърна карамфил, канела, резени лимон или лимонов сок. Всичко това се кипва и се пие горещо.

 

 

  • Греяна ракия

Освен вино, по Коледа в България се изпиват и промишлени количества ракия. Развеселяващият, сгряващият и лечебният ефект на българската напитка многократно се подобрява след затоплянето на ракията и прибавянето на малко захар и, по желание, други ароматни подправки. Наздраве!
Кога алкохолът е здравословен?
Лечебен ефект на алкохолните напитки

Заради високото съдържание на витамин C в цитрусите и силните лекарствени свойства на билките – съставна част на гореизброените алкохолни напитки, грогът, греяното вино и пуншът предпазват от скорбут, подобрява имунитета, действат сгряващо и лекуват редица простудни заболявания. Горещите и ароматни алкохолни напитки са подходящи и за възстановяване след инфекциони заболявания, добри антиоксиданти са и забавят стареенето (особено виното), а също има и съдоразширяващ ефект, подобряват кръвообръщението. Според холандски проучвания пък консумацията на алкохолни напитки намалява риска от диабет.

14.12.2011/Ели Йорданова

 

5 коментарaДобави коментар »

cveti786

От cveti78630.12.2011, 07:55 ч.

Защо е нужно да се напием за да се сплотиме?::))

Виж всички коментари за "Кога алкохолът е здравословен?".

Още от "Съвети"

Менструална чашка

Менструална чашка

Менструалната чашка е съвременният вариант на дамските превръзки и тампоните. Менструалната чашка е нов, екологичен и евтин продукт, който не застрашава здравето ви, а силиконовата материя превръща менстуалната чашка в удобно средство за дамска хигиена.

Съвети за добър сън

Съвети за добър сън

Няма начин да не сте имали периоди, през които да не може да спите по цели нощи. Чувствате се уморени, въртите се в леглото, опитвате се да заспите, но не успявате и да мигнете.

Сливици – кога и защо се махат?

Сливици – кога и защо се махат?

Сливиците имат защитна функция срещу вируси, пряко свързани са с имунната система, но честото им възпаляване ги превръща в диагноза. Да се махат ли сливиците?