Първа помощ при по-леки травми и наранявания

0 коментара2/5

Ужилване от пчела в градината, навехнат крак на път за работа или порязване с нож при приготвянето на вечерята – това са дребни инциденти, превърнали се в част от ежедневието.

За да не прераснат в по-сериозен проблем, трябва да сме запознати с основните правила за прилагане на първа помощ при по-леки травми и наранявания.
 

Първа помощ при по-леки травми и наранявания


Често, когато някой пострада, първото, което ни хрумва, е да потърсим помощта на лекар. Но не всяка травма се нуждае от спешната намеса на медицинско лице, а в други случаи се изисква и време, докато пристигне линейката. Затова е важно пострадалият и неговите придружители да предприемат моментални мерки срещу нараняването, защото първите минути са решаващи за по-нататъшното развитие на създалата се извънредна ситуация.

Натъртване
Получава се в следствие на падане, удар с дърво, камък или друг по-тежък предмет. При натъртване тъканите са повредени, но кожата е запазена. Признаците, по които разпознаваме този вид травма, са образуван оток и болки по време на движение. Върху пострадалата област трябва да се сложи торбичка лед или да се направи студен компрес. В следващите няколко дни е препоръчително лечението да продължи с топли процедури и превръзка. Ако отокът и болката не намаляват, трябва да се обърнете към личния лекар.

Счупване на кости
Това е една от травмите, при които правилното оказване на първа помощ е от особено значение. Първа помощ се прилага, за да се спестят болките от нараняването, да се избегне разместване на счупените кости и допълнително нараняване на кожата. Мястото трябва да се обездвижи, пострадалият не бива да се съблича или събува. Освен това по-късно дрехите могат да се окажат полезни за прикрепянето. При счупване ръката се прикрепя към тялото, а ако травмата е по крака, той се прикрепя към здравия. Прихващат се две съседни стави над и под счупената кост. Временното обездвижване се осъществява чрез помощни материали – правят се шини от картон, дъски, летви, щеки. След това лекарите поемат случая.

Кръв от носа
Причините за подобно нараняване могат да са много: високо кръвно, удар, слаби капиляри и други. Основната задача тук е да не се позволи на кръвта да се стече през носоглътката или към трахеята, тъй като отива в стомаха и може да предизвика гадене и повръщане. За целта главата на пострадалия се поставя на високо, ако е в легнало положение, а ако е изправен и не може да легне, не трябва да говори или смърка. Слага се марля (може и напоена с кислородна вода) и ноздрите се стискат с два пръста. Кръвотечението трябва да спре в близките 3 до 5 минути.

Порязване с нож
Първа помощ при по-леки травми и нараняванияПонякога, когато бързаме в кухнята, ножът се плъзва по ръката и оставя своята кървава целувка върху нея. При подобни наранявания следваме две основни стъпки – спиране на кървенето и дезинфекция на наранената област. Ако раната е малка, трябва да се измие със студена вода, йод или спирт и да се покрие с чиста марля, докато спре кръвотечението. Желателно е превръзката да се пази суха 2–3 дена. При по-дълбоко порязване, областта около раната се намазва с йод, а върху самата рана се поставя марля и се прави пристягаща превръзка. Как се прави тя? Превръзката трябва да е плътна, но да не притиска прекалено силно наранената област. С лявата ръка държим края на бинта, а с дясната ролката с бинт. Навиването е по посока от ляво на дясно като се започва от по-тънката и се преминава към по-дебелата част на крайника. Предпазването на раната от инфекция е и въпрос на лична хигиена.

Ужилване от насекомо
Най-често въпросното насекомо е от семейството на пчелите – медоносна пчела, оса или стършел. Ужиленото място може да се инфектира - повишава температурата си, зачервява се и се образува лек оток. Ако организмът е алергичен, има опасност от силна алергична реакция, затова тук трябва да се реагира бързо. Най-важното е да се намери и извади жилото. То не трябва да се дърпа рязко, тъй като към него е прикачена торбичка с отрова, която при погрешни действия може да остане в тялото и да предизвика усложнения. Най-добре е жилото да се изстърже с нокът. За да се намалят болката и отокът, мястото се намокря със студена вода. Чесънът, оцетът и лимоновият сок също облекчават, а ако сте на разходка в гората, огледайте се за листа от бъз. Това е най-силното обезболяващо при ужилване от пчели. Внимание! В случай, че ужилването е по врата, лицето или в областта на устната кухина, веднага потърсете медицинска помощ, тъй като има опасност от задушаване.

16.05.2011/Христина Спасова

 

Още от "Съвети"

Нужни са само няколко секунди!

Да се протегнем!

Протягането е най-лесният начин да пропъдим мускулното напрежение от тялото и да успокоим духа. Нужни са само няколко секунди!

Не подценявайте хремата

Не подценявайте хремата

Хремата е възпаление на носната лигавица. Системната хрема сама по себе си не е болест, а реакция на организма, който чрез отделените секрети се прочиства. Какво трябва да знаем за хремата?

Как да преборите болезнената менструация?

Как да преборите болезнената менструация?

От болезнена менструация, чието медицинско название е дисменорея, страда всяка втора жена. Често болезнената менструация е съпроводена с гадене, главоболие, болки в кръста, което я прави сериозна пречка за извършване дори на прости физически дейности.