Всичко за домашната аптечка

3 коментара5/5

Всяко домакинство се нуждае от домашна аптечка за оказване на първа помощ при наранявания, главоболие, простуда. В домашната аптечка трябва да има само най-необходимите лекарства и превързочни материали.

Всичко за домашната аптечка
Въпреки че самолечението не е препоръчително, е хубаво да разполагате с домашна аптечка у дома за спешни случаи. А и все пак не говорим за силни антибиотици и въобще лекарства, които се продават с рецепта, а за възможно най-разпространените и сравнително безобидни лекарства, подходящи за притъпяване на първите симптоми на дадено заболяване.

Избягвайте презапасяването с лекарства (което всъщност е честа практика) – тоест не купувайте 3 опаковки аналгин, 4 парацетамол и 10 пакетчета аулин. Все пак лекарствата имат срок на годност, който стриктно трябва да следите. И периодично трябва да изхвърляте опаковките с изтекъл срок на годност. Реално обаче малко хора го правят. Всяко недоизпито лекарство се превръща в запас и част от съдържанието на домашната аптечка. И стои там с години (евентуално, ако пак потрябва, независимо, че е рядко използван лекарствен медикамент). Така че в домашната аптечка слагайте само най-най-необходимото. И не разпръсвайте лекарствата из цялата къща, по нощни шкафчета и чекмеджета, а съберете всичко на едно място.
Всичко за домашната аптечка
За домашна аптечка може да да използвате голяма кутия или някое шкафче. Ако обаче имате малки деца, е важно те да нямат достъп до домашната аптечка или тя да може да се заключва. Проблемът е, че малките деца не се замислят кое става за игра и кое не, кое е годно за ядене и кое – опасно.

Ето един примерен списък с нещата, които трябва да фигурират в домашната ви аптечка:

 

  • Преди Всичко за домашната аптечкавсичко друго, в домашната си аптечка трябва да имате превързочни материали – бинт, марли, памук, лейкопласт, цитопласт.

 

  • Съответно са необходими и медикаменти за дезинфекция – спирт, риванол, кислородна вода, йод.
  • Лекарства срещу болка. Те включват аналгин, парацетамол, но-шпа, аулин, спазмалгон, аспирин .
  • Задължително място в домашната аптечка трябва да има и термометърът.
  • Капки за нос
  • Някои билки също могат да намерят място в домашната ви аптечка за приготвяне на чай при простуда и различни други отвари. Може да си набавите лайка, липов цвят, мента и др.
  • Срещу евентуални кожни алергии и възпаления се запасете с алергозан, зодак, пантенол.

Ако имате малки деца у дома или някой от семейството страда от дадено заболяване (хипертония, диабет, заболявания на нервната система и т.н.), което изисква ежедневно приемане на конкретни лекарства, оборудвайте домашната си аптечка със съответните допълнителни медикаменти.

Що се отнася до децата, в домашната ви аптечка е добре да има и сироп за кашлица, капки против повръщане, противоалергичен сироп, таблетки за смучене при болно гърло, капки за нос, витамини и всички онези лекарства, от които детето ви често се нуждае.

03.11.2010/Ели Йорданова

3 коментарaДобави коментар »

Pharm

От Pharm13.11.2010, 16:29 ч.

Защо споменавате лекарство (aулин) редом с аналгин и парацетамол, което се изписва само с рецепта и дори в някои европейски страни е забранено? Преди да пиете аулин за менструални болки, зъбобол или главоболие би...

Виж всички коментари за "Всичко за домашната аптечка".

Още от "Съвети"

Премахването на старчески петна е трудно, но не и невъзможно.

Старчески петна – премахване и превенция

Иска ни сме да сме все така млади със здрава, стегната, свежа и гладка кожа, но за съжаление времето оставя своите следи върху нея. Старческите петна са едни от първите признаци, че остарявате. Но може ли да се преборите с тях?

По-далече от магнитните полета!

По-далече от магнитните полета!

Електромагнитното поле, което се създава около домакинските уреди и техниката в офиса, не е безвредно за човека, твърдят учени.

“ВСЯКА СУТРИН Е ВРЕМЕ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЖИВОТА СИ ОТНАЧАЛО.“ - Паулу Коелю

5 съвета за неповторима сутрин

Както започнете деня, така и ще ви върви, казват психолозите. Но вие вероятно сте го разбрали и сами – ако от сутринта тръгнете да се ядосвате за глупости, да се мръщите и да се карате с близките си, лошото ви настроение се пренася с вас по пътя към офиса, а най-вероятно и „сяда“ с вас на бюрото ви...