Всичко за домашната аптечка

3 коментара5/5

Всяко домакинство се нуждае от домашна аптечка за оказване на първа помощ при наранявания, главоболие, простуда. В домашната аптечка трябва да има само най-необходимите лекарства и превързочни материали.

Всичко за домашната аптечка
Въпреки че самолечението не е препоръчително, е хубаво да разполагате с домашна аптечка у дома за спешни случаи. А и все пак не говорим за силни антибиотици и въобще лекарства, които се продават с рецепта, а за възможно най-разпространените и сравнително безобидни лекарства, подходящи за притъпяване на първите симптоми на дадено заболяване.

Избягвайте презапасяването с лекарства (което всъщност е честа практика) – тоест не купувайте 3 опаковки аналгин, 4 парацетамол и 10 пакетчета аулин. Все пак лекарствата имат срок на годност, който стриктно трябва да следите. И периодично трябва да изхвърляте опаковките с изтекъл срок на годност. Реално обаче малко хора го правят. Всяко недоизпито лекарство се превръща в запас и част от съдържанието на домашната аптечка. И стои там с години (евентуално, ако пак потрябва, независимо, че е рядко използван лекарствен медикамент). Така че в домашната аптечка слагайте само най-най-необходимото. И не разпръсвайте лекарствата из цялата къща, по нощни шкафчета и чекмеджета, а съберете всичко на едно място.
Всичко за домашната аптечка
За домашна аптечка може да да използвате голяма кутия или някое шкафче. Ако обаче имате малки деца, е важно те да нямат достъп до домашната аптечка или тя да може да се заключва. Проблемът е, че малките деца не се замислят кое става за игра и кое не, кое е годно за ядене и кое – опасно.

Ето един примерен списък с нещата, които трябва да фигурират в домашната ви аптечка:

 

  • Преди Всичко за домашната аптечкавсичко друго, в домашната си аптечка трябва да имате превързочни материали – бинт, марли, памук, лейкопласт, цитопласт.

 

  • Съответно са необходими и медикаменти за дезинфекция – спирт, риванол, кислородна вода, йод.
  • Лекарства срещу болка. Те включват аналгин, парацетамол, но-шпа, аулин, спазмалгон, аспирин .
  • Задължително място в домашната аптечка трябва да има и термометърът.
  • Капки за нос
  • Някои билки също могат да намерят място в домашната ви аптечка за приготвяне на чай при простуда и различни други отвари. Може да си набавите лайка, липов цвят, мента и др.
  • Срещу евентуални кожни алергии и възпаления се запасете с алергозан, зодак, пантенол.

Ако имате малки деца у дома или някой от семейството страда от дадено заболяване (хипертония, диабет, заболявания на нервната система и т.н.), което изисква ежедневно приемане на конкретни лекарства, оборудвайте домашната си аптечка със съответните допълнителни медикаменти.

Що се отнася до децата, в домашната ви аптечка е добре да има и сироп за кашлица, капки против повръщане, противоалергичен сироп, таблетки за смучене при болно гърло, капки за нос, витамини и всички онези лекарства, от които детето ви често се нуждае.

03.11.2010/Ели Йорданова

3 коментарaДобави коментар »

Pharm

От Pharm13.11.2010, 16:29 ч.

Защо споменавате лекарство (aулин) редом с аналгин и парацетамол, което се изписва само с рецепта и дори в някои европейски страни е забранено? Преди да пиете аулин за менструални болки, зъбобол или главоболие би...

Виж всички коментари за "Всичко за домашната аптечка".

Още от "Съвети"

8 съвета за здрави очи

8 съвета за здрави очи

Ако искате да сте от онези баби, които вдяват игла без очила, ето няколко съвета за здрави очи.

Има ли ефект противогрипната ваксина?

Има ли ефект противогрипната ваксина?

Всяка година от 15 до 42% от хората в България се разболяват от грип, въпреки че съществува ефикасен начин за предпазване - противогрипната ваксина.

10 храни, които ни правят щастливи

10 храни, които ни правят щастливи

Промените в диетата променят и химията на мозъка, така че яденето на нещо полезно действително може да ни направи по-щастливи, като контролира хормоните, отразяващи се на настроението ни.