Защо имате лош дъх и как да го лекувате?

27 коментара2/5

Често ниското самочувствие и социалната изолация са плод на лош дъх. Хората, страдащи от лош дъх, редовно търсят решение на проблема си в дъвките, но ефектът е временен, особено когато лошият дъх се дължи на здравословен проблем, а не на чесън в обяда.


Защо имате лош дъх и как да го лекувате?На какво се дължи лошия сутрешен дъх?

Когато спите, организмът ви произвежда значително по-малки количества слюнка и това позволява развитието на бактерии, отговарящи за лошия дъх.В този ред намисли сухата уста, поради заболяването ксеростомия или като следствие от стресова ситуация, води до лош дъх. Така през деня слюнката отмива храната, която сте изяли, но вечерта поради малките си количества тя не може да изпълнява ефективно тази своя функция. Така храната започва да се разгражда в устата и това причинява познатото на много хора „свежо“ утринно ухание. Т.е. лошият дъх може да е следствие от лоша хигиена на устната кухина и по-специално пропускането на вечерното миене на зъбите. Обикновено лошият дъх е съпроводен и с бели налепи по езика, които неутрализират действието на вкусовите рецептори.

Избягвайте храните, причиняващи лош дъх и не стойте гладни

Източникът на лошия дъх може да бъде и стомаха.Храни като праз, лук, чесън са със изключително силен аромат, а разграждането им в стомаха причинява неприятния дъх в устата.Прекаляването с алкохола също води до лош дъх.  Повечето хора се опитват да неутрализират лошата миризма с дъвки, ментови бонбони, спрейове и какво ли още не, но ефектът е само временен. Дъвките освежават дъха само докато ги дъвчете, но са неспособни да изкоренят причинителя на лошия дъх, който се намира в стомаха ви. Затова по-добре избягвайте тези храни, особено ако ви предстоят социални контакти. Консумацията на млечни и рибни продукти, кафе, сладки изделия, а също и гладуването също могат да причини лош дъх.
Защо имате лош дъх и как да го лекувате?
Лошият дъх е един от симптомите на редица заболявания


Лошият дъх може да бъде и симптом на различни болести и в зависимост от това с какво точно „ухание“ е лошият дъх може да се определи заболяването. Така например диабет, хроничен гастрит и бронхит, парадонтоза, цироза са болести, съпроводени с лош дъх. Ако пък лошият дъх идва от носа, а не от устата може да става въпрос за полипи и възпаление на дихателните пътища. При хрема и попадането на носния секрет в стомаха се забавя процеса на храносмилане, апетитът изчезва, а застояването на храната в стомаха „произвежда“ лош дъх. Кариесите, зле направените коронки и мостове могат да задържат храна, която при разлагането в устната причинява лош дъх. Източник на лошия дъх са и хормоналните проблеми (преди цикъл например).
Защо имате лош дъх и как да го лекувате?
Лошият дъх при пушачите

Тютюнопушенето намалява слюноотделяне, което пък води до задържането на хранителни остатъци в устната кухина. В следствие от тютюнопушенето се отлагат никотин и катран по зъбите, езика и другите тъкани в устната кухина. Като следствие от тези фактори се появява лош дъх.

Защо възрастните хора имат лош дъх?

Близо 80% от възрастните хора страдат оЗащо имате лош дъх и как да го лекувате?т пародонтоза, извадени са им всички зъби и ползват протези – все неща, водещи до лош дъх. Но вместо да подобрят хигиената на устата си, възрастните хора решават, че вече няма какво да губят (т.е. нямат повече зъби за вадене) и занемаряват грижите за устата си. А трябва да бъде точно обратното, за да бъде дъхът им свеж.

Как да разберете преди околните, че имате лош дъх?

Откажете се от идеята да усетите дъха си като си дъхнете в шепата, защото така няма да установите реално колко лош е дъхът ви. Изпитани методи за установяване на лошия дъх са облизването на китката, прокарването на конец за зъби (без миризма) между най-вътрешните зъби, внимателното изтъркване на езика  с марля (или клечка за уши) за няколко секунди, като най-накрая помирисвате резултата от предложените тестове. Белите полепи (обикновено в задната част на езика) са също индикатори за наличието на лош дъх.

Как да избегнете/лекувате лошия дъх?

Изключително важно е да миете зъбите и езика сутрин и вечер (някои хора правят това и след всяко хранене, за да не се задържа храна в устната кухина). Профилактичните прегледи при стоматолог са задължителни, тъй като наличието на кариеси и други проблеми със зъбите причиняват лош дъх. Приемайте повече течности, така че да не чувствате устата си суха и задължително не стойте гладни.
Защо имате лош дъх и как да го лекувате?
Ограничете храните, които водят до лош дъх и консумирайте повече храни, богати на антиоксиданти и витамин С. Подходящи храни срещу лош дъх са ябълки, моркови, ряпа, които стимулират слюноотделянето.  Ежедневната  гаргара с 2 чаени лъжици ябълков оцет, разтворени половин литър топла вода, също има благоприятен ефект при проблеми с дъха. Дъвченето на листа от мента пък освежават устата, а магданозът - неутрализира неприятния мирис на чесъна.

05.05.2010/Ели Йорданова

27 коментарaДобави коментар »

Elena2877

От Elena287709.06.2013, 18:46 ч.

Аз намерих отговора! Пастата за зъби на доктор Харолд Катц направо ме спаси!!! ползвам я и съм щастлива че се върнах към пълноценен живот. Напишете в google Харолд Кац California Breath. За доктора Харолд Кац може да прочетете тук:...

Виж всички коментари за "Защо имате лош дъх и как да го лекувате?".

Още от "Съвети"

Как да контролирате месечния цикъл?

Как да контролирате месечния цикъл?

Често цикълът контролира вас, а не вие него. Нередовният цикъл е нещо нормално и жените остават неприятно изненадани или притеснени, ако им подрани или закъснее. Ето защо търсят начини как да контролират цикъла си.

Проблем  "без рецепта"

Проблем "без рецепта"

Днес самолечението е често срещано явление, защо да губим време и пари за преглед при лекар, и сами си предписваме необходимите лекарства.

Белези по рождение – какво означават?

Белези по рождение – какво означават?

Белезите по рождение са с различна форма, големина, цвят и местоположение. Изключение е, ако представляват здравословен проблем. По-скоро рождените белези са козметичен недостатък. Но възможно ли е да премахнете белезите по рождение?