Как да контролирате месечния цикъл?

13 коментара1/5

Често цикълът контролира вас, а не вие него. Нередовният цикъл е нещо нормално и жените остават неприятно изненадани или притеснени, ако им подрани или закъснее. Ето защо търсят начини как да контролират цикъла си.

Как да контролирате месечния цикъл?
Навярно ви се е искало да можете да контролирате месечния си цикъл, за да не се чувствате като в окови, когато сте на плажа и искате да поплувате например. Месечният цикъл, придружен със силни болки и кръвотечение, създава невероятно неудобство, когато съвпада с почивката ви, и затова много жени, на които им предстои екскурзия, спортно състезание, в което участват, сватба, дори секс с новия партньор и още безброй други причини, търсят начин как да забавят или предизвикат цикъла си.

Желанието на жените да контролират менструацията си е следствие от нередовния им цикъл и вечното незнание кога точно ще са неразположени. Поради хормонални проблеми цикълът при някои жени продължава с дни, а кръвотечението е прекалено силно. Така месечният цикъл често закъснява или подранява с повече от месец. Младите момичета, които от скоро имат месечен цикъл и жените, при които скоро се очаква да настъпи менопауза,Как да   контролирате месечния цикъл? също е възможно да страдат от нередовен цикъл.Но най-често гинекологични заболявания стоят в основата на тези аномалии, така че задължително трябва да се консултирате с лекар.

Стресът, умората, диетите, сексът са също неща, които може да са причина за забавянето или избързването на цикъла ви. Жените,  които имат редовен полов живот по-рядко имат проблеми с менструацията и повечето от тях знаят като по часовник кога ще са неразположени.

Бабини съвети

Един от бабините съвети как да контролирате цикъла е свързан с приемането на ударна доза витамин С, която да забави цикъла ви. Това обаче не винаги ще ви гарантира блестящи резултати и нищо чудно да се окажете в цикъл в най-неподходящия момент. Предозирането с витамин С може да има сериозни последствия за организма ви. Прекаленият прием на витамин С и повишеното кръвосъсирване увеличават риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове.

Билколечениетосе препоръчва като здравословен начин да контролирате цикъла си. Може да опитате да регулирате менструацията си с чай от жълт кантарион, седефче, бял оман, листа от градински чай и вратига. Ефикасен при нередовен цикъл и обилна менструация е и чаят от бял равнец. Ежедневната му употреба би предизвикала закъснялата менструация. Но дори и при билколечението първо трябва да се консултирате с лекар.
Как да контролирате месечния цикъл?
Противозачатъчни


Повечето гинеколози предписват хормонални лекарства като средство за контролиране на цикъла. Едни от тях са противозачатъчните, благодарение на които е възможно да се регулира цикъла.  Обикновено противозачатъчните се пият всеки ден в продължение на 21 дена. След изпиването на цялата опаковка с противозачатъчни се прави почивка от 7 дена, през които простичко казано трябва да ви дойде. При някои жени противозачатъчните имат и някои много благоприятни ефекти - кръвотечението е значително по-слабо и като цяло цикълът е по-лек и не толкова болезнен. Ако не направите почивка между двете опаковки с противозачатъчни, няма да настъпи менструация. Не трябва обаче да правите този „трик“ често, тъй като това може да предизвика нежелани хормонални изменения в организма ви.

Как да контролирате месечния цикъл?Прогестеронови таблетки

Ако по принцип не употребявате противозачатъчни, но искате да забавите цикъла си, трябва да започнете прием на прогестеронови таблетки 4-5 дни преди очакваната дата на цикъла ви. Прогестеронът е хормон, който удебелява лигавицата на матката, създавайки условия за закрепване на яйцеклетката при евентуална бременност. При липса на такава обаче, удебелената лигавица се изквърля чрез месечния ви цикъл. Действието в прогестероновите хапчета се изразява в забавяне на изхвърлянето на лигавицата, т.е. забавяне на цикъла ви. До подобни хапчета обаче трябва рядко да прибягвате и да ги пиете в продължение на не повече от 14 дни. Не трябва да ги комбинирате прогестеронови таблетки с противозачатъчни, тъй като прекалено много ще се повиши нивото на прогестерона в организма, и е важно да сте наясно, че прогестероновите таблетки не предпазват от бременност. След техния прием цикълът ви ще се е изместил и следващата менструация ще настъпи с няколко дена закъснение.

Някои противозачатъчни дори са способни да съкратят месечния ви цикъл до 4-5 пъти в годината или така, че да бъдат с продължителност от 2-3 дни. Съвсем скоро пък се появи хапче против забременяване, с което може да забавите цикъла си за неопределен период от време.

28.04.2010/Ели Йорданова

13 коментарaДобави коментар »

KafeGanoderma

От KafeGanoderma08.05.2014, 00:36 ч.

Съвременнният начин на хранене включва много кисели храни - месо, прясно мляко, бял хляб, ориз, захар и др. Това променя ph на тялото. Постоянните диети също оказват слияние. В кисела среда започват да се развиват кисти на...

Виж всички коментари за "Как да контролирате месечния цикъл?".

Още от "Съвети"

Да останем здрави през пролетта

Да останем здрави през пролетта

Пролетта идва, а с нея и вирусите и гриповете, които дебнат зад всеки ъгъл и търсят жертвата си. Как да останем здрави и през пролетта – да си припомним някои лесни, но забравени съвети, които могат да са ни от полза.

Сливици – кога и защо се махат?

Сливици – кога и защо се махат?

Сливиците имат защитна функция срещу вируси, пряко свързани са с имунната система, но честото им възпаляване ги превръща в диагноза. Да се махат ли сливиците?

Криза на средната възраст - как да я преборите?

Криза на средната възраст - как да я преборите?

Докато за едни кризата на средна възраст е като Сатурнова дупка преди рождения ви ден, за други кризата на средна възраст е преломният момент в живота, време на осъзнаване, мотивация, набелязване на нови цели в живота и полагането на ново начало.