Как да контролирате месечния цикъл?

13 коментара1/5

Често цикълът контролира вас, а не вие него. Нередовният цикъл е нещо нормално и жените остават неприятно изненадани или притеснени, ако им подрани или закъснее. Ето защо търсят начини как да контролират цикъла си.

Как да контролирате месечния цикъл?
Навярно ви се е искало да можете да контролирате месечния си цикъл, за да не се чувствате като в окови, когато сте на плажа и искате да поплувате например. Месечният цикъл, придружен със силни болки и кръвотечение, създава невероятно неудобство, когато съвпада с почивката ви, и затова много жени, на които им предстои екскурзия, спортно състезание, в което участват, сватба, дори секс с новия партньор и още безброй други причини, търсят начин как да забавят или предизвикат цикъла си.

Желанието на жените да контролират менструацията си е следствие от нередовния им цикъл и вечното незнание кога точно ще са неразположени. Поради хормонални проблеми цикълът при някои жени продължава с дни, а кръвотечението е прекалено силно. Така месечният цикъл често закъснява или подранява с повече от месец. Младите момичета, които от скоро имат месечен цикъл и жените, при които скоро се очаква да настъпи менопауза,Как да   контролирате месечния цикъл? също е възможно да страдат от нередовен цикъл.Но най-често гинекологични заболявания стоят в основата на тези аномалии, така че задължително трябва да се консултирате с лекар.

Стресът, умората, диетите, сексът са също неща, които може да са причина за забавянето или избързването на цикъла ви. Жените,  които имат редовен полов живот по-рядко имат проблеми с менструацията и повечето от тях знаят като по часовник кога ще са неразположени.

Бабини съвети

Един от бабините съвети как да контролирате цикъла е свързан с приемането на ударна доза витамин С, която да забави цикъла ви. Това обаче не винаги ще ви гарантира блестящи резултати и нищо чудно да се окажете в цикъл в най-неподходящия момент. Предозирането с витамин С може да има сериозни последствия за организма ви. Прекаленият прием на витамин С и повишеното кръвосъсирване увеличават риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове.

Билколечениетосе препоръчва като здравословен начин да контролирате цикъла си. Може да опитате да регулирате менструацията си с чай от жълт кантарион, седефче, бял оман, листа от градински чай и вратига. Ефикасен при нередовен цикъл и обилна менструация е и чаят от бял равнец. Ежедневната му употреба би предизвикала закъснялата менструация. Но дори и при билколечението първо трябва да се консултирате с лекар.
Как да контролирате месечния цикъл?
Противозачатъчни


Повечето гинеколози предписват хормонални лекарства като средство за контролиране на цикъла. Едни от тях са противозачатъчните, благодарение на които е възможно да се регулира цикъла.  Обикновено противозачатъчните се пият всеки ден в продължение на 21 дена. След изпиването на цялата опаковка с противозачатъчни се прави почивка от 7 дена, през които простичко казано трябва да ви дойде. При някои жени противозачатъчните имат и някои много благоприятни ефекти - кръвотечението е значително по-слабо и като цяло цикълът е по-лек и не толкова болезнен. Ако не направите почивка между двете опаковки с противозачатъчни, няма да настъпи менструация. Не трябва обаче да правите този „трик“ често, тъй като това може да предизвика нежелани хормонални изменения в организма ви.

Как да контролирате месечния цикъл?Прогестеронови таблетки

Ако по принцип не употребявате противозачатъчни, но искате да забавите цикъла си, трябва да започнете прием на прогестеронови таблетки 4-5 дни преди очакваната дата на цикъла ви. Прогестеронът е хормон, който удебелява лигавицата на матката, създавайки условия за закрепване на яйцеклетката при евентуална бременност. При липса на такава обаче, удебелената лигавица се изквърля чрез месечния ви цикъл. Действието в прогестероновите хапчета се изразява в забавяне на изхвърлянето на лигавицата, т.е. забавяне на цикъла ви. До подобни хапчета обаче трябва рядко да прибягвате и да ги пиете в продължение на не повече от 14 дни. Не трябва да ги комбинирате прогестеронови таблетки с противозачатъчни, тъй като прекалено много ще се повиши нивото на прогестерона в организма, и е важно да сте наясно, че прогестероновите таблетки не предпазват от бременност. След техния прием цикълът ви ще се е изместил и следващата менструация ще настъпи с няколко дена закъснение.

Някои противозачатъчни дори са способни да съкратят месечния ви цикъл до 4-5 пъти в годината или така, че да бъдат с продължителност от 2-3 дни. Съвсем скоро пък се появи хапче против забременяване, с което може да забавите цикъла си за неопределен период от време.

28.04.2010/Ели Йорданова

13 коментарaДобави коментар »

KafeGanoderma

От KafeGanoderma08.05.2014, 00:36 ч.

Съвременнният начин на хранене включва много кисели храни - месо, прясно мляко, бял хляб, ориз, захар и др. Това променя ph на тялото. Постоянните диети също оказват слияние. В кисела среда започват да се развиват кисти на...

Виж всички коментари за "Как да контролирате месечния цикъл?".

Още от "Съвети"

Защо е полезна пилешката супа?

Защо е полезна пилешката супа?

Когато времето застудее и опасността от заразяване с грип или вирус нарасне, много хора прибягват до здравословното действие на пилешката супа. Защо е полезна пилешката супа и какъв е ефектът й върху нашето здраве?

Имунизационен календар

Имунизационен календар

Само няколко часа след раждането бебето получава първата си задължителна ваксина. Какви са другите задължителни ваксини, на които всеки подлежи, може да видите в имунизационния календар на България, чиято последна актуализация беше на 1 април 2010 г.

Фуния за уриниране - как жените станаха мъже?

Фуния за уриниране - как жените станаха мъже?

Не ви ли се е искало да притежавате мъжкото удобство да уринирате прави? Макар и да звучи абсурдно, съществува фуния за уриниране, която позволява на жените да уринират като мъже – прави, до някое дръвче.