Коледни пости за здраве

3 коментара2/5

Коледните пости вече започнаха, а с тях и здравословният начин на живот. Много хора постят освен по религиозни причини, но и именно за здраве. Постите прочистват организма от токсините, зареждат ви с нови сили и укрепват здравето ви.


Коледни пости за здраве

Преди да започнете да постите е важно да знаете някои основни неща.


Не се тъпчете като за последно преди началото на постите. Преминете плавно към новия режим на хранене. Намалявайте постепенно количеството на месо, мляко и други животински продукти. Така организмът ви по-лесно ще привикне към менюто по време на пости, което съдържа предимно растителни продукти, а впоследствие може и риба. Връщането отново към нормален режим на хранене също трябва да стане постепенно.Внезапното преминаване от лека храна към консумацията на трудносмилаеми храни може да претовари организма. Шокът за храносмилателната ви система ще бъде по-силен и, ако комбинирате тежките и мазни храни с алкохол и цигари.

Постите спомагат за разграждането на токсини, нитрати, пестициди и други химически вещества, намиращи се в човешкото тяло. Постите оказват и положително влияние върху ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната система. Подобрява се обмяната на веществата. По време на пости, когато се консумира по-безсолна и не толкова мазна храна, намаляват нивата на холестерола, причиняващ атеросклероза. Добрите нива на холестерола, съчетан с намалена телесна маса, могат да доведат и до нормализиране на кръвното налягане. Постите подобряват функциите на отделителната система и бъбреците. Именно заради всичките си положителни въздействия върху организма, постите се препоръчват и като метод за лечение. Разбира се това става при лекарски контрол.

Коледни пости за здравеПо-продължителното лишаване от необходими за организма хранителни вещества и намаленият прием на калории могат да отслабят имунната система. Това трябва да се има предвид особено по време на Коледните пости, когато сме застрашени от простудни заболявани. Докторите съветват, че в условията на грипни епидемии постите може и да не са толкова полезни за здравето. Допитайте се до лекар, който да ви посъветва какви витамини да приемате, за да подсилите организма си. Хората, които за пръв път ще постят през живота си, може да изпитат чувство на отпадналост и умора. Това е така именно заради намаления прием на витамини, необходими за правилното функциониране на организма.

Постенето предполага добра здравна култура. В противен случай може и да си изпатите. Когато се отказвате от консумацията на едни храни, трябва да ги смените с други, също толкова полезни и важни за организма. При неправилно прилагане на разтоварващото хранене може напълно здрави хора да си навлекат доста неприятни заболявания на храносмилателната система. Едни от най-честите оплаквания по време на пости са подуването на корема, болки в стомаха, тежест след хранене. Причините за това са нередовното хранене, хапването набързо, яденето веднъж дневно, стреса.

Как да компенсирате намаленият прием на витамини чрез храната по време на пости?

  • По време на постите можете да си набавяте белтъчини чрез консумацията на бобови растения и ядки.
  • Можете да взимате витамин В12, който се съдържа с месните продукти.
  • Компенсирайте недостатъчния прием на калций с пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.
  • За да подсилите организма си, приемайте и витамин С, както и растителни продукти като грах, коприва, цвекло, чушки, зеле, киселец, които са богати на желязо.

Постите са вид почивка за организма. След като човек е постил дълго време, той се чувства значително по-добре физически и емоционално. След пости ще ви олекне не само на душата, но и вие самите ще олекнете. Малко или много хората възприемат постите като вид диета . Лекарите имат противоречиви мнения по въпроса. Според тях хората, които нерегулирано се лишават от консумацията на животински продукти само, за да отслабнат, вредят особено много на здравето си. И все пак постите със сигурност са по-доброто решение пред разделното хранене или гладуването с цел отслабване.

Християнската църква допуска хората, които страдат от стомашно-чревни заболявания, хипогликемия, захарен диабет и други,  да не спазват строги пости. Позволява им се всякаква храна освен месо. Постите не са препоръчителни и за деца, бременни, кърмещите жени и хора със слаба имунна система.
Коледни пости за здраве
Важно е да постите, защото искате, а не защото трябва. Когато постите с идеята, че отстоявате религиозните си вярвания, ще бъде много по-лесно да спазвате строгия хранителен режим на поста.  Ако не сте религиозни и нямате намерение да спазвате 40-дневния пост, то поне се опитайте да постите седмицата преди Коледа. Това със сигурност ще окаже положително влияние върху организма ви.

02.12.2009/Ели Йорданова

3 коментарaДобави коментар »

Съгласна

От Съгласна05.12.2009, 20:49 ч.

Толкова добре си го казала,че никой повече не коментира.

Виж всички коментари за "Коледни пости за здраве".

Още от "Съвети"

Преди да влезете във водата

Преди да влезете във водата

За любителите на плуването в море или градски басейн, радващи се на мокрото удоволствие, не е без значение дали ще рискуват здравето си.

Студени крака

Студени крака

Ако често се чувствате твърде уморени - просто ви липсва желязо.

Какво трябва да знаем за слънчевите очила?

Какво трябва да знаем за слънчевите очила?

Слънчевите очила са предпочитан аксесоар през лятото. Важно е да се подберат такива, които предпазват очите.