Водата – здраве във всяка капка

5 коментара3/5

Водата е живот. Без нея светът не би могъл да съществува. Водата и човешкото здраве са неразривно свързани. Завинаги.


Водата – здраве във всяка капка

Толкова естествена и леснодостъпна, хората често пренебрегваме значението на водата. Водата покрива над 70% от повърхността на земята и участва в състава на всяка клетка от човешкото тяло. Само 3% от водоизточниците на земята обаче са годни за консумация като питейна вода. Водата е навсякъде, където има живот. Неслучайно учените, които търсят живот на други планети, първо търсят следи от вода.
         
Всеки човек има нужда от различно количество вода на ден, в зависимост от това каква дейност извършва, на каква възраст е, колко килограма тежи.  Мъжете обикновено консумират повече вода от жените. Течностите не са добър заместител на водата. Газираните напитки, кафетата и соковете не може да заменят безценната здравословна сила на водата.
              
Водата е естествен антиоксидант и имуностимулатор за човешкия организъм. Достатъчното количество изпита вода на ден е важно не само за функционирането на всички органи и системи на организма, но и за активизиране на защитните сили. Водата участва активно в обмяната на веществата, поддържа телесната температура, пренася кислород и хранителни вещества до всички клетки на тялото, прочиства организма от токсините.

Водата – здраве във всяка капкаПиенето на голямо количество вода и диетите за отслабване са неразривно свързани. Неслучайно всяка диета е съпроводена с призива да се пие много вода. Водата е ключова за изхвърлянето на отпадъчните вещества и натрупаните мазнини в организма. Тя ускорява метаболизма, прочиства клетките, засища глада и тонизира. Хората, които не пият вода, всъщност задържат вода в клетките, за да се запаси организмът с вода. Това води до образуването на целулит. Неслучайно, борбата с целулита е съпроводена с усилено пиене на вода.

Водата е жизненоважна и за състоянието на кожата, косата и ноктите. Дехидратацията състарява кожата и води до по-бързо образуване на бръчки, лишава косата от блясък и еластичност.

Последни проучвания сочат, че водата помага срещу ежедневния стрес, на който са изложени хората. Едва 30% от хората осъзнават този факт, но последни проучвания на германски учени са категорични, че една студена чаша вода може да направи чудеса, след като сте се изнервили. Водата подобрява дейността на нервната система и засилва притока на кислород в кръвта – дейности, които се затрудняват, след като продължително се излагаме на стрес.

Водата отнема негативната енергия не само като я пием, но и като се  къпем. Според алтернативната медицина, водата отмива лошите чувства, негативните влияния, стреса, страха, енергийното замърсяване.

До какво може да доведе ниската консумация на вода?

Липсата на достатъчно вода в организма може да доведе до множество здравословни проблеми. Ето някои от тях:                   

  • Главоболие, световъртеж
  • Ниско кръвно налягане
  • Високо кръвно налягане
  • Проблеми с бъбреците
  • Проблеми с черния дроб
  • Храносмилателни смущения
  • Запек
  • Гастрит, язва
  • Наднормено тегло
  • Посърнала и състарена кожа


Водата – здраве във всяка капкаОсновно и най-важно правило за всеки човек е да пие вода през целия ден, независимо дали изпитва жажда или не. Някои хора твърдят, че не харесват вкуса на водата или просто не са жадни. Груба грешка. Ако не изпитвате жажда, си създайте навик да пиете на всеки един-два часа по една чаша вода. С времето апетитът за вода ще ви се отвори.

Около 40% от необходимата за организма ни вода, ние си добавяме от храната, която консумираме, особено от пресните плодове и зеленчуци. Останалото трябва да си го набавим под формата на чиста, прясна, минерална или изворна вода.

Колко вода да пием?

Всеки човек се нуждае от различно количество вода и течности, за да се чувства хидратиран и да изглежда добре. Потребността ни от вода и течности е различна и зависи от много фактори – тегло, възраст, начин на живот, активно ежедневие, хранене. Потребностите от вода при мъжете са по-големи от тези на жените, поради разлики в телесната маса и телесния състав.
 
Препоръки на Световната Здравна Организация за необходимия дневен прием на вода и други течности при възрастни

 

 

ПолРабота при умерен климатРабота при висока температура на околната среда
Мъже2,9 литра4,5 литра
Жени2,2 литра4,5 литраВодният калкулатор на Банкя извор на живот, които можете да откриете на www.bankia.bg ще Ви помогне да определите какво е дневното количеството вода и течности, необходимо за организма ви. Просто попълнете във формата нужната информация и ще разберете какво е оптималното количество вода и течности за вас, което е полезно да приемате в рамките на деня.

Банкя извор на живот

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

24.08.2009
Материалът подготви: Деси Великова

 

 

5 коментарaДобави коментар »

Katrin

От Katrin27.11.2009, 14:57 ч.

Харесва ми статията. Аз лично не пия много вода, но напоследък се опитвам да променя това. Хубаво е от време на време да се изкара един цял ден само на вода и чайове, за да може организма да се прочисти от натрупаните...

Виж всички коментари за "Водата – здраве във всяка капка".

Още от "Съвети"

Време e за сиеста

Време e за сиеста

Време e за сиеста - следобедна почивка, далеч от шума и напрежението, затворете очи, отпуснете се и се заредете със сила!

Чай или кафе?

Чай или кафе?

Чаят е мек допинг, който увеличава биологичната енергия на организма и създава чувството на бодрост.

Истини и лъжи за здравето

Истини и лъжи за здравето

С всяка изминала година медицината напредва и с времето някои истини за здравето се превръщат в заблуди. Какви здрави съвети да следваме и от какво да се пазим? Ето 11 истини и лъжи за здравето.