Тампоните – вредят ли на здравето?

39 коментара1/5

Дамските тампони несъмнено са практични и удобни. При обилна менструация или използването на светли дрехи, докато сме в цикъл, дамските тампони са незаменими. Какво обаче трябва да знаем за тампоните, ако ги използваме често?

Производителите на дамски тампони ни убеждават, че тампоните са напълно безвредни и задължително трябва да ги предпочитаме пред дамските превръзки. Това не е точно така и трябва да се съобразяваме с някои основни правила за ползването на тампоните.


9653_0.jpg

Менструацията е кръвотечението, което се получава  в следствие на смъртта на неоплодената яйцеклетка. Менструацията представлява секрети от матката и влагалището, цервикална слуз, примесени с кръв. Кръвотечението по време на менструация е своеобразен „отпадък“ за организма и затова не бива да се задържа дълго време в тялото. Това е основният аргумент, за който се хващат противниците на тампоните. Тампонът е чуждо тяло, което задържа менструацията в организма и става поле за развитие на инфекции и бактерии. Често срещан случай при гинеколозите са жени, които получават инфекции в следствие на продължително използване на тампони. Не са малко и тези обаче, които получават обрив в следствие допира на дамски превръзки, особено лятно време.

Синдром на токсичния шок (СТШ) е заболяване, което може да се получи след неправилна употреба на тампон или по-точно, ако тампонът остане твърде дълго време в тялото на жената.То обаче е изключително рядко срещано и случаите на жени със Синдром на токсичния шок, в следствие на употребата на тампони, се считат за изключения. СТШ се получава, когато бактериите (най-често  стафилокок) започнат бързо да се размножават и попаднат в кръвта, в следствие на чуждото тяло и задържането на менструацията.  Получава се бактериална инфекция и токсините навлизат в кръвта на жената. Имунната система на повечето жени успява да се пребори с развитието на СТШ, но в някои случаи се наблюдава тежък изход.

Симптомите на Синдрома на токсичния шок са висока температура, гадене, диария, падане на кръвното, прилошаване, обрив. В случай, че усетите подобни симптоми, различни от обичайните в първите дни на цикъла ви, незабавно извадете тампона и потърсете лекар. Алармирането за евентуална опасност от СТШ се засили след като в световен мащаб няколко жени починаха точно от Синдром на токсичния шок, в следствие употреба на дамски тампони.

Разбира се, опасността от СТШ е нищожна за жени с добри хигиенни навици и9653_1.jpg правилна употреба на дамски тампони. Ето какво трябва да знаете за използването на тампоните:

  • Винаги поставяйте тампона, след като старателно сте измили ръцете си.
  • Не дръжте един тампон повече от 4 часа в тялото си!
  • Редувайте употребата на тампони и дамски превръзки, за да се пречиства напълно тялото.
  • Подбирайте размера на тампона, според силата на менструалното течение. Тампон „super“ не се използва по-дълго, а е за по-силно течение.
  • Предпочитайте размера „normal“ и го сменяйте по-често.
  • Никога не спете с тампон!Обикновено сънят ни е по-дълъг от 4 часа и може да си навредите, ако тампонът стои във вас 7-8 часа.
  • Ако усещате тампона неудобен, значи не сте го поставили правилно и не е достатъчно навътре. Сменете „неудобния“ тампон. Поставен правилно, тампонът не се усеща.
  • Предпочитайте качествени и изпитани марки тампони.

Въпреки евентуалните неудобства, които може да предизвика употребата на дамски тампони, те са незаменими в дните на месечния ни цикъл. Лятно време са много по-удобни и хигиенични. Не ни създават неудобства като дамските превръзки, които често се изместват и може да попаднем в неудобна ситуация. Тампоните не предизвикват неприятна миризма, която обикновено се получава при използването на превръзки. Дамските тампони са задължителни за жени, които имат алергия към  дамски превръзки.

За да сте спокойни за здравето си, редувайте употребата на тампони и превръзки, като ги сменяте редовно и поддържате висока лична хигиена. Ако лекарят ви посъветва да не ползвате тампони, чуйте съвета му, защото във вашия случай, употребата им може да не е удачна.

13.05.2009/Деси Великова

39 коментарaДобави коментар »

Лори

От Лори18.08.2013, 19:47 ч.

Искам да попитам, ако тампона не може да се извади по една или друга причина, ще се разгради ли в организма след време?

Виж всички коментари за "Тампоните – вредят ли на здравето?".

Още от "Съвети"

Нужни са само няколко секунди!

Да се протегнем!

Протягането е най-лесният начин да пропъдим мускулното напрежение от тялото и да успокоим духа. Нужни са само няколко секунди!

С възрастта се нуждаем от очила за четене

С възрастта се нуждаем от очила за четене

Дори и хората, които до този момент не са посягали кът очила, трябва да свикнат с мисълта, че над 45 - 50-годишна възраст, за добро или за лошо, е задължително да подпомагат зрението си най-вече при четене, откриха специалистите.

Мануална терапия

Мануална терапия

Мануалната терапия е алтернативен начин за лечение на проблеми с гръбначния стълб и ставите. Името идва от латинската дума „manus“, която означава ръка.