Рентген – защо и колко е опасен?

27 коментара5/5

Рентгенът е апарат с рентгеново облъчване, който се използва за диагностика на различни заболявания на органите и костната система. Рентгеновият апарат работи с рентгенови лъчи, които често се възприемат за опасни за човешкото здраве.

Рентгеновите лъчи се наричат още X-лъчи. Те са открити през 1895 от Вилхелм Конрад Ръонтген. Това откритие прави революция в медицината.  В електромагнитния спектър рентгеновите лъчи се намират между ултравиолетовото излъчване и гама-лъчите.


9563_0.jpg

Рентгеновите лъчи са невидими за човешкото око. Те могат да преминат през човешката плът, но не и през костите ни. Различните органи от човешкото тяло поглъщат различно количество от рентгеновото лъчение. Това е тяхното основно свойство, което ги прави особено полезни за образната диагностика в медицината. След направена снимка на рентген, ясно се виждат органите и костите с различна наситеност. Органите, които поемат повече от рентгеновото лъчение се, виждат с по-тъмен цвят, а тези, които го поемат по-слабо, са в по-блед цвят.

В диагностиката с рентгеново лъчение съществуват два основни метода: рентгенография и рентгеноскопия. Благодарение на тях може да се диагностицират редица заболявания. Рентгенът е приложим метод за диагностика при огромен процент заболявания.

Сред заболяванията, които се диагностицират, благодарение на рентгенови лъчи, са – заболявания на гръбначния стълб, на прешлените, физически травми, тумори, състоянието на зъбите, изменения на голяма част от вътрешните ни органи и др.

Рентгеновите лъчи имат йонизираща способност, което е причината да бъдат опасни за човешкия 9563_1.jpgорганизъм. Често се прави паралел между рентгеновото  лъчение и радиоактивното лечение. Това не е напълно вярно и създава излишна паника сред пациентите, на които им се налага да ползват рентген.  Клетките на човешкия организъм биват повлиявани от рентгеновите лъчи, което води до физични изменения. С времето, ако бъде прекалено с рентгеново облъчване, е възможно да настъпят увреждания на клетките, което се проявява под формата на различни заболявания.

Рентгеновото облъчване се измерва в милисиверта (мСв). Всяко изследване, направено ни с рентген, е с определено количество милисиверта. Трудно е да се даде максимално допустима доза, тъй като всеки организъм реагира различно, в зависимост от гени, начин на живот, имунна система, здравословно състояние. Наблюдаващият лекар е този, който трябва да прецени какво количество рентгеново облъчване е безопасно за организма на пациента. Огромно значение има качеството на апаратурата, с която ви се прави изследването. Избирайте медицински заведения, които работят със съвременни и максимално щадящи апарати. Децата и младежите трябва да избягват рентгенови изследвания, докато организмът им е твърде млад, защото облъчването за тях е по-вредно.
                                     
Специалитите са категорични, че профилактичните изследвания, които всеки човек трябва да прави ежегодишно с рентген, не са опасни за здравето ни. Застрашени са хората, които имат специфични заболявания, изискващи много рентгенови снимки в кратък период от време. В тези случаи лекуващият лекар е длъжен да води картон, в който да се записват с колко  милисиверта е бил облъчен организма ви с всяка снимка.

След облъчване с рентген, е препоръчително да се засили приемът на зеленчуци и плодове, особено цвекло и домати, месо и млечни продукти, червено вино. Приемайте продължително време и комплексни витамини, изписани от личния ви лекар.

29.04.2009/Деси Великова

27 коментарaДобави коментар »

veronika96

От veronika9627.11.2014, 23:16 ч.

Здравей! Все още ли си в специалността рентгенов лаборант. Ако да може ли да ми обясниш за нея струва ли си, какъв е приема, какво се прави. Благодаря предварително :)

Виж всички коментари за "Рентген – защо и колко е опасен?".

Още от "Съвети"

Първа помощ при цистит

Първа помощ при цистит

Почти всяка жена познава дискомфорта и болката на цистита. Има ли обаче какво да се направи, преди да посегнете към антибиотиците? Вижте няколко изпитани съвета за първа помощ при цистит.

Студен душ за здраве

Студен душ за здраве

През летните жеги може би студеният душ е най-приятното нещо за мнозина. Други пък се придържат към идеята, че хубавият душ е горещият душ. Кой от двата, обаче, е по-полезен?

Колко време ще постите?

Колко време ще постите?

Коледният пост е по-труден за изпълнение от Великденския. Причината е, че студеното време и летаргията, в която изпадаме зимата, ни правят по-големи почитатели на калоричната храна и тази с животински произход.