Рентген – защо и колко е опасен?

27 коментара5/5

Рентгенът е апарат с рентгеново облъчване, който се използва за диагностика на различни заболявания на органите и костната система. Рентгеновият апарат работи с рентгенови лъчи, които често се възприемат за опасни за човешкото здраве.

Рентгеновите лъчи се наричат още X-лъчи. Те са открити през 1895 от Вилхелм Конрад Ръонтген. Това откритие прави революция в медицината.  В електромагнитния спектър рентгеновите лъчи се намират между ултравиолетовото излъчване и гама-лъчите.


9563_0.jpg

Рентгеновите лъчи са невидими за човешкото око. Те могат да преминат през човешката плът, но не и през костите ни. Различните органи от човешкото тяло поглъщат различно количество от рентгеновото лъчение. Това е тяхното основно свойство, което ги прави особено полезни за образната диагностика в медицината. След направена снимка на рентген, ясно се виждат органите и костите с различна наситеност. Органите, които поемат повече от рентгеновото лъчение се, виждат с по-тъмен цвят, а тези, които го поемат по-слабо, са в по-блед цвят.

В диагностиката с рентгеново лъчение съществуват два основни метода: рентгенография и рентгеноскопия. Благодарение на тях може да се диагностицират редица заболявания. Рентгенът е приложим метод за диагностика при огромен процент заболявания.

Сред заболяванията, които се диагностицират, благодарение на рентгенови лъчи, са – заболявания на гръбначния стълб, на прешлените, физически травми, тумори, състоянието на зъбите, изменения на голяма част от вътрешните ни органи и др.

Рентгеновите лъчи имат йонизираща способност, което е причината да бъдат опасни за човешкия 9563_1.jpgорганизъм. Често се прави паралел между рентгеновото  лъчение и радиоактивното лечение. Това не е напълно вярно и създава излишна паника сред пациентите, на които им се налага да ползват рентген.  Клетките на човешкия организъм биват повлиявани от рентгеновите лъчи, което води до физични изменения. С времето, ако бъде прекалено с рентгеново облъчване, е възможно да настъпят увреждания на клетките, което се проявява под формата на различни заболявания.

Рентгеновото облъчване се измерва в милисиверта (мСв). Всяко изследване, направено ни с рентген, е с определено количество милисиверта. Трудно е да се даде максимално допустима доза, тъй като всеки организъм реагира различно, в зависимост от гени, начин на живот, имунна система, здравословно състояние. Наблюдаващият лекар е този, който трябва да прецени какво количество рентгеново облъчване е безопасно за организма на пациента. Огромно значение има качеството на апаратурата, с която ви се прави изследването. Избирайте медицински заведения, които работят със съвременни и максимално щадящи апарати. Децата и младежите трябва да избягват рентгенови изследвания, докато организмът им е твърде млад, защото облъчването за тях е по-вредно.
                                     
Специалитите са категорични, че профилактичните изследвания, които всеки човек трябва да прави ежегодишно с рентген, не са опасни за здравето ни. Застрашени са хората, които имат специфични заболявания, изискващи много рентгенови снимки в кратък период от време. В тези случаи лекуващият лекар е длъжен да води картон, в който да се записват с колко  милисиверта е бил облъчен организма ви с всяка снимка.

След облъчване с рентген, е препоръчително да се засили приемът на зеленчуци и плодове, особено цвекло и домати, месо и млечни продукти, червено вино. Приемайте продължително време и комплексни витамини, изписани от личния ви лекар.

29.04.2009/Деси Великова

27 коментарaДобави коментар »

veronika96

От veronika9627.11.2014, 23:16 ч.

Здравей! Все още ли си в специалността рентгенов лаборант. Ако да може ли да ми обясниш за нея струва ли си, какъв е приема, какво се прави. Благодаря предварително :)

Виж всички коментари за "Рентген – защо и колко е опасен?".

Още от "Съвети"

Кажете НЕ на стреса!!!

Кажете НЕ на стреса!!!

Стресът, враг № 1 на съвременния човек, присъства във всеки един момент от всекидневието, но от нас зависи дали ще му позволим да управлява поведението ни, или ще му се противопоставим с всички средства.

Да обявим война на грипа и простудите– ІІ част

Да обявим война на грипа и простудите– ІІ част

Чувствате дразнене в гърлото, главата ви е "надута" и нещо ви гъделичка в носа. Време е да преминете към бойни действия.

Лято без цистит

Лято без цистит

Пикочните инфекции често се случват през лятото и могат да провалят почивката ни. Няколко полезни съвета ще ни помогнат да забравим за цистита.