Най-честите здравословни проблеми по празниците

2 коментара0/5

Наред с цялото щастие, което носят празниците, Коледа и Нова година могат да имат и негативен ефект върху тялото и психиката ви. Кои са най-честите здравословни проблеми по празниците и как да се справите с тях?

Най-честите здравословни проблеми по празниците
Най-честите здравословни проблеми по празниците

Депресия и стрес

За някои декември е най-щастливият и весел месец, а за други това е времето на стреса, депресията и умората. Цялата тази еуфория, умуване за кого и какви подаръци да вземете, безбожното харчене, след което оставате с жълти стотинки в джоба, приготовленията за празника, пътуванията за някои хора не се асоциират с почивка, а напротив – прекомерно натоварване психически и физически. Най-честите здравословни проблеми по празницитеПразничната депресия е породена от факта, че е краят на годината, че обикновено човек си прави равносметка – чувства неудовлетворение от изминалата година или носталгия по всички хубави моменти от нея.

10 начина да преборим зимната депресия >>> 
Депресия – лечение с подходящо меню >>>

Безсъние

Депресията и стресът често пък водят до безсъние, както и обратното. Стига се до един порочен кръг, от който е важно да излезете възможно най-бързо. Лягайте си навреме и всеки път по едно и също време, дайте си почивка от технологиите (без компютри, телевизия, безкрайни разговори по телефона), пийте билков чай за добър сън.

Мак за здрав сън >>> 

Препиване и преяждане

По време на празничните дни хората се отпускат и си казват „Какво пък, сега му е времето да се веселя!“ и се стига до ядене и пиене като за последно. Това необичайно и изненадващо натоварване на организма често е причина за стомашно-чревни проблеми (най-често с жлъчката, черния дроб, панкреаса), както и сърдечно-съдови (случаите на стенокардия, инфаркт и инсулт зачестяват по време на празници именно заради претоварването на организма, както и заради студеното време, което води до стесняване на кръвоносните съдове, а оттам до високо кръвно налягане), безсъние, отпадналост, махмурлук, напълняване.

А рискът от здравословни проблеми драстично нараства, ако сте постили 40 дена и веднага след това преминете на обилно хранене на празничната трапеза. Това представлява огромен стрес за организма и може да доведе до стомашни болки и хипертонична криза.

Празнично преяждане >>> 
Помощ след напиване и преяждане >>> 
Надвийте махмурлука >>> 
Коледни пости за здраве >>> 
Кога алкохолът е здравословен? >>> 

Травми

Отделенията по травматология не са пълни само от пациенти с натъртвания, навяхвания и счупвания в резултата от падане заради заледяване, но и с хора, пострадали от фойерверки и пиратки, най-вече след новогодишната нощ.

Мисия невъзможна: Нова година без пиратки и фойерверки >>>

12.12.12/Ели Йорданова

 

2 коментарaДобави коментар »

vodolei4e

От vodolei4e22.12.2012, 08:09 ч.

:)То си е така...все едно за последно се пие и яде:::)))

Виж всички коментари за "Най-честите здравословни проблеми по празниците".

Още от "Съвети"

Ранна менопауза

Ранна менопауза

Менопаузата е процес, при който менструацията на жената постепенно намалява и накрая напълно спира.

Синини – как да ги предотвратите?

Синини – как да ги предотвратите?

Тъкмо е изчезнала последната синина и се появява следваща... Познато ли ви е? На какво се дължи появата на синините и как да ги предотвратите?

Какво се подарява на лекар?

Какво се подарява на лекар?

Със сигурност сте си задавали този въпрос, ако сте искали да се отблагодарите на лекаря, спасил живота ви, помогнал на ваш близък, изродил успешно детето ви и т.н. Ето няколко идеи с какъв подарък е уместно да се отблагодарите на лекаря.