Най-честите здравословни проблеми по празниците

2 коментара0/5

Наред с цялото щастие, което носят празниците, Коледа и Нова година могат да имат и негативен ефект върху тялото и психиката ви. Кои са най-честите здравословни проблеми по празниците и как да се справите с тях?

Най-честите здравословни проблеми по празниците
Най-честите здравословни проблеми по празниците

Депресия и стрес

За някои декември е най-щастливият и весел месец, а за други това е времето на стреса, депресията и умората. Цялата тази еуфория, умуване за кого и какви подаръци да вземете, безбожното харчене, след което оставате с жълти стотинки в джоба, приготовленията за празника, пътуванията за някои хора не се асоциират с почивка, а напротив – прекомерно натоварване психически и физически. Най-честите здравословни проблеми по празницитеПразничната депресия е породена от факта, че е краят на годината, че обикновено човек си прави равносметка – чувства неудовлетворение от изминалата година или носталгия по всички хубави моменти от нея.

10 начина да преборим зимната депресия >>> 
Депресия – лечение с подходящо меню >>>

Безсъние

Депресията и стресът често пък водят до безсъние, както и обратното. Стига се до един порочен кръг, от който е важно да излезете възможно най-бързо. Лягайте си навреме и всеки път по едно и също време, дайте си почивка от технологиите (без компютри, телевизия, безкрайни разговори по телефона), пийте билков чай за добър сън.

Мак за здрав сън >>> 

Препиване и преяждане

По време на празничните дни хората се отпускат и си казват „Какво пък, сега му е времето да се веселя!“ и се стига до ядене и пиене като за последно. Това необичайно и изненадващо натоварване на организма често е причина за стомашно-чревни проблеми (най-често с жлъчката, черния дроб, панкреаса), както и сърдечно-съдови (случаите на стенокардия, инфаркт и инсулт зачестяват по време на празници именно заради претоварването на организма, както и заради студеното време, което води до стесняване на кръвоносните съдове, а оттам до високо кръвно налягане), безсъние, отпадналост, махмурлук, напълняване.

А рискът от здравословни проблеми драстично нараства, ако сте постили 40 дена и веднага след това преминете на обилно хранене на празничната трапеза. Това представлява огромен стрес за организма и може да доведе до стомашни болки и хипертонична криза.

Празнично преяждане >>> 
Помощ след напиване и преяждане >>> 
Надвийте махмурлука >>> 
Коледни пости за здраве >>> 
Кога алкохолът е здравословен? >>> 

Травми

Отделенията по травматология не са пълни само от пациенти с натъртвания, навяхвания и счупвания в резултата от падане заради заледяване, но и с хора, пострадали от фойерверки и пиратки, най-вече след новогодишната нощ.

Мисия невъзможна: Нова година без пиратки и фойерверки >>>

12.12.12/Ели Йорданова

 

2 коментарaДобави коментар »

vodolei4e

От vodolei4e22.12.2012, 08:09 ч.

:)То си е така...все едно за последно се пие и яде:::)))

Виж всички коментари за "Най-честите здравословни проблеми по празниците".

Още от "Съвети"

Пълнее ли се от лекарствата?

Пълнее ли се от лекарствата?

Някои лекарства имат лошата репутация, че от тях се напълнява. И то с основание. Но понякога е възможно да се предпазим от това неудобство.

Сливици – кога и защо се махат?

Сливици – кога и защо се махат?

Сливиците имат защитна функция срещу вируси, пряко свързани са с имунната система, но честото им възпаляване ги превръща в диагноза. Да се махат ли сливиците?

7 съвета как да победите стомашните киселини

7 съвета как да победите стомашните киселини

Киселините са изключително неприятни и могат да съсипят настроението, точно както главоболието. За щастие, има начин да се преборите с тях