Липсва ли ми желязо?

От 0 коментара0/5

Ако чувствате необичайна умора, която упорито не преминава, много вероятно е организмът ви да страда от недостиг на елемента желязо.

Липсва ли ми желязо?

Жените са много силно  засегнати   от този проблем - за 20 дена те губят два пъти повече желязо от мъжете. А то е необходимо за правилния метаболизъм на витамините, подпомага растежа, увеличава съпротивителните сили на организма. Железният дефицит се дължи на нисък прием на желязо, на нарушеното му усвояване в чревния тракт, на повишени потребности   или значителни загуби.

Крайната степен   на този недостиг е желязо-дефицитната анемия, характерна с ниска степен на хемоглобин в кръвта.

Признаци

Умората е най-характерният признак на недостига от желязо. Но много често ние я отдаваме на други причини като стреса например и бързаме да се самолекуваме с различни стимулатори. При бледо лице, трудности при физически усилия и невъзможност за съсредоточаване помислете да изследвате кръвта си. През деня съдържанието на желязо в кръвния серум променя стойността си с разлики от 40% при максимална стойност сутрин на гладно и минимална вечер. С това изследване ще се изясни и количеството на „складираното" в черния дроб желязо, както и нивото на хемоглобина, тоест на червените кръвни клетки.

Лечение

В случай на дефицит или анемия е необходимо снабдяването на организма с повишени дози желязо. Това може да стане с прием на лекарства на базата на железен сулфат или чрез подходящо хранене. Хранителните добавки се уточняват задължително с лекаря. Железният сулфат например неутрализира витамин Е и невинаги е подходящ. Вместо него лекарят може да предпише органично желязо: железен глюконат, железен фумерат, железен цитрат или железен пептонат.

Вижте също:

Диета при анемия>>>

Анемия – причини, диагноза и лечение>>>

Анемия през бременността>>>

Най-добрите естествени източници на този елемент са месото и рибата - от 5 до 15% от съдържащото се в тях желязо преминава в човешкия организъм. Голямо количество се намира в карантията, яйчния жълтък, както и в някои зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, карфиол, картофи, домати и, разбира се, листните зеленчуци. При растителната храна, обаче по принцип се усвояват по-малко от 5% от наличното в нея желязо.  Става дума за повечето зърнени продукти, ядки, плодове и зеленчуци. Медта, кобалтът, манганът и витамин С са необходими за асимилацията на желязото.

Кой се нуждае от повече желязо?

  • Липсва ли ми желязо?Тези, които всеки ден взимат аспирин.
  • Големите консуматори на кафе и чай. Кафето намалява абсорбцията на желязо с около 39%, а чаят - с цели 64%! Прието е, че това се дължи на танина, който образува комплекси с желязото и блокира всмукването му от лигавицата. Добавянето на мляко в кафето още повече затормозява усвояването на кафето.
  • Бременните, но след консултация с лекар.
  • Хората, които редовно приемат противо-възпалителни лекарства, но и тук само лекарят може да определи какви са конкретните нужди.
  • Тези, които чувстват слабост, главоболие и необичайно раздразнение, трябва да изследват кръвта си, тъй като вероятността от недостиг на желязо при тях е голяма.
  • Жените с обилна менструална загуба на кръв.
  • Активните спортисти, особено жените.
  • Спазващите изтощителни диети.

За последните две категории са необходими изследвания, защото е възможно и да не страдат от недостиг на желязо.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Липсва ли ми желязо?".

Още от "Съвети"

Нова мода: Медальони копия на детски зъби

Най-честите митове за зъбите

Струва ви се, че за зъбите вече всичко ви е известно. Но постоянно възникват нови версии на старите норми.

Силанизиране – да предпазим от кариеси детските зъби

Силанизиране – да предпазим от кариеси детските зъби

Ако детето ви често има кариеси, а посещението при зъболекаря е истински терор за него, ето как чрез силанти може да запазите детските зъби здрави. Научете повече за плюсовете на метода силанизиране.

Какво означава цветът на менструалната кръв?

Какво означава цветът на менструалната кръв?

Kакво означава цветът на месечния ви цикъл? Навярно сте забелязали, че цветът на кръвта се променя от началото до края на цикъла ми. А замисля ли ли сте се какво означава това?