Липсва ли ми желязо?

От 0 коментара0/5

Ако чувствате необичайна умора, която упорито не преминава, много вероятно е организмът ви да страда от недостиг на елемента желязо.

Липсва ли ми желязо?

Жените са много силно  засегнати   от този проблем - за 20 дена те губят два пъти повече желязо от мъжете. А то е необходимо за правилния метаболизъм на витамините, подпомага растежа, увеличава съпротивителните сили на организма. Железният дефицит се дължи на нисък прием на желязо, на нарушеното му усвояване в чревния тракт, на повишени потребности   или значителни загуби.

Крайната степен   на този недостиг е желязо-дефицитната анемия, характерна с ниска степен на хемоглобин в кръвта.

Признаци

Умората е най-характерният признак на недостига от желязо. Но много често ние я отдаваме на други причини като стреса например и бързаме да се самолекуваме с различни стимулатори. При бледо лице, трудности при физически усилия и невъзможност за съсредоточаване помислете да изследвате кръвта си. През деня съдържанието на желязо в кръвния серум променя стойността си с разлики от 40% при максимална стойност сутрин на гладно и минимална вечер. С това изследване ще се изясни и количеството на „складираното" в черния дроб желязо, както и нивото на хемоглобина, тоест на червените кръвни клетки.

Лечение

В случай на дефицит или анемия е необходимо снабдяването на организма с повишени дози желязо. Това може да стане с прием на лекарства на базата на железен сулфат или чрез подходящо хранене. Хранителните добавки се уточняват задължително с лекаря. Железният сулфат например неутрализира витамин Е и невинаги е подходящ. Вместо него лекарят може да предпише органично желязо: железен глюконат, железен фумерат, железен цитрат или железен пептонат.

Вижте също:

Диета при анемия>>>

Анемия – причини, диагноза и лечение>>>

Анемия през бременността>>>

Най-добрите естествени източници на този елемент са месото и рибата - от 5 до 15% от съдържащото се в тях желязо преминава в човешкия организъм. Голямо количество се намира в карантията, яйчния жълтък, както и в някои зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, карфиол, картофи, домати и, разбира се, листните зеленчуци. При растителната храна, обаче по принцип се усвояват по-малко от 5% от наличното в нея желязо.  Става дума за повечето зърнени продукти, ядки, плодове и зеленчуци. Медта, кобалтът, манганът и витамин С са необходими за асимилацията на желязото.

Кой се нуждае от повече желязо?

  • Липсва ли ми желязо?Тези, които всеки ден взимат аспирин.
  • Големите консуматори на кафе и чай. Кафето намалява абсорбцията на желязо с около 39%, а чаят - с цели 64%! Прието е, че това се дължи на танина, който образува комплекси с желязото и блокира всмукването му от лигавицата. Добавянето на мляко в кафето още повече затормозява усвояването на кафето.
  • Бременните, но след консултация с лекар.
  • Хората, които редовно приемат противо-възпалителни лекарства, но и тук само лекарят може да определи какви са конкретните нужди.
  • Тези, които чувстват слабост, главоболие и необичайно раздразнение, трябва да изследват кръвта си, тъй като вероятността от недостиг на желязо при тях е голяма.
  • Жените с обилна менструална загуба на кръв.
  • Активните спортисти, особено жените.
  • Спазващите изтощителни диети.

За последните две категории са необходими изследвания, защото е възможно и да не страдат от недостиг на желязо.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Липсва ли ми желязо?".

Още от "Съвети"

Тест: Сутиен според формата на гърдите

Тест: Сутиен според формата на гърдите

Каква е формата и големината на гърдите ви, за да ви кажем какъв е идеалният модел сутиен за вас.

За и против изкуствените хормони

За и против изкуствените хормони

Някои жени приемат хормони през голяма част от живота си. Може ли това да им навреди? Ето отговора на специалистите: за и против изкуствените хормони.

Внимателно с капките за нос

Внимателно с капките за нос

С настъпването на есенния сезон зачестяват простудите. Те най-често протичат с хрема.