Липиден профил

От 0 коментара0/5

За всеки човек след 35 години е добре да си направи липиден профил и да разбере какъв е процентът на „лошия" и на „добрия" холестерол в кръвта му.

Липиден профил – какво означава?
Липиден профил – какво означава?

Това странно вещество холестерол  хем ни е приятел, хем ни е враг.

  • Приятел е,защото влиза в състава на всяка клетка, участва във формирането на клетъчните мембрани: частично ние сме направени от холестерол.
  • Враг е, защото е склонен да се отлага по стените на кръвоносните съдове и да ги запушва.

Добрият и лошият холестерол >>>

Преди се смяташе, че ако равнището на холестерола е повишено, това означава, че и рискът от развитие на атеросклероза нараства.Сега учените знаят, че това все още нищо не означава. Важното е в какви молекули-преносвачи (липопротеиди) се намира основната част на холестерола. На този принцип той е поделен на „добър“ и „лош“ и е изведена формулата на индекса на атерогенността. С негова помощ медиците прогнозират риска от развитие на инфаркт и инсулт: ако индексът е над 3 единици, трябва да се вземат мерки.

Сумата от тези показатели се нарича липиден профил - изследване, което всеки след 35 години трябва да си направи, дори и да няма никакви оплаквания.

Кои са най-важните показатели на липидния профил?

Главният показател е равнището на общия холестерол. Ако той е в нормата, като правило и другите показатели са добри. Ако е над нормата, лекарят се интересува точно кой холестерол преобладава. „Лошият“ е основният виновник за появата на атеросклеротични плаки. „Добрият“ отговаря за извеждането на лошия. Има също така и равнище на триглицеридите - неговото повишаване говори за нарушаване на мастната обмяна.

Колко „лош" холестерол е допустим без вреда за здравето?

До неотдавна се смяташе, че безопасното равнище е до 2,2 ммол/л. Но през последните години се появиха данни, че равнището под 1,8 ммол/л говори за още по-малък риск от атеросклероза. Така че колкото по-ниско, толкова по-добре.

Холестеролът ни е повишен. Какво да правим?

Ако надвишаването е незначително и засяга предимно „добрия“ холестерол, просто яжте по-малко мазни храни и след известно време повторете изследването. Ако е повишен „лошият“ холестерол, първата крачка пак е правилното хранене. Това може да се окаже напълно достатъчно. Можете да започнете прием на биоактивни добавки с мастни киселини Омега-3.Ако след 3 месеца холестеролът продължава да си остава висок, трябва да започнете лечение със статини. Тези препарати позволяват да се понижи равнището на холестерола до нормата: след няколко месеца общият холестерол се намалява с 25%, липопротеидите с ниска плътност - с 35%, а равнището на липопротеидите с висока плътност се повишава с 5-8%. Но ако се отменят статините, цифрите бързо могат да се покачат до предишните си опасни значения.

Има ли противопоказания при приема на статини?

Преди всичко заболявания на черния дроб (изразена мастна дистрофия, цироза). Състоянието на този орган задължително трябва да се прегледа преди приема на статините. За това трябва да се направи изследване на липиния профил и паралели с това на ферментит ACT и АЛТ. Това се прави два пъти - 6 и 12 седмици след началото на терапията със статините, а след това на всеки шест месеца.

Липиден профил

Колко често трябва да се прави липиден профил?

При нормални резултат е достатъчно да се повтаря на всеки 5 години.Ако холестеролът е повишен и лекарят е предписал диета или станин нивото му трябва да следи по-често - първо на 3, а след това на 6 месеца.

Как да се подготвим за изследването?
12 часа преди изследването не бива да се храните и да пиете сладки газирани напитки, чай кафе.

Вежте също:

Какво е сърдечна болест? >>>

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Липиден профил".

Още от "Съвети"

Не се давайте на махмурлука

Не се давайте на махмурлука

Трудно е по време на празниците да избегнем прекаляването с алкохола. Приятната компания, отрупаните маси, музиката, доброто настроение отварят глътката и неусетно се напиваме.

Модерните убийци – алкохола и цигарите

Модерните убийци – алкохола и цигарите

Картината отвън е следната – млада жена седи на бара, пие водка и пуши цигара. Една от най разпространените гледки в днешно време. Може да се каже дори, че е секси. Отвътре обаче се случват дълбоки и необратими процеси.

Рецепта за здравословна Коледа

Рецепта за здравословна Коледа

Нека погледнем от другата страна на монетата и престанем да търсим нездравословните страни на Коледа. Време е да разберем тайната как Коледа може да се отрази положително на здравето.