Какво влияе на месечния цикъл?

0 коментара0/5

Ако месечният ви цикъл е редовен и идва по едно и също време, то вие сте истинска късметлийка. Но като че ли повечето жени не могат да се похвалят с такъв късмет. Защо? Ето как и какво влияе на месечния ви цикъл.

Какво влияе на месечния цикъл?
Какво влияе на месечния цикъл? © Снимки: iStock.com

Менструалният цикъл е нормално със средна продължителност от 28 дни (най-малко 21 и най-много 35 дни), а менструалното кървене трае средно 5 дни (най-малко 3 и най-много 8 дни). Що се отнася до количеството, при всяка менструация жената губи между 50 и 100 мл. кръв с примеси. Всичко различно от тези цифри се счита за ненормално. А най-честото оплакване на жените при посещение на гинеколог е именно това – нередовна менструация.

Кои са най-честите нарушения в менструалния цикъл?

Най-често става въпрос за еднократно закъснение на цикъла, по-силни болки и по-обилно кръвотечение в резултат на стрес, например. Но след като си дадете малко физическа и психическа почивка всичко се нормализира. Понякога обаче се наблюдават по-сериозни нарушения, които изискват консултация с гинеколог и евентуално лечение:Какво влияе на месечния цикъл?

  • Менорагия – прекалено обилна менструация
  • Полименорея – често настъпваща менструация (на всеки 21 или по-малко дни)

Понякога се появява и т.нар. зацапване – леко кървене, което може да се появи по всяко време на месечния цикъл, без наличие на нормална менструация.

Има жени, които всеки път знаят точно в кой ден, а понякога и час, ще им дойде месечния цикъл, но повечето са в неведение и редовно остават неприятно изненадани и то в най-неподходящия момент (навярно и на вас ви се е случвало да перете чаршафи, бели панталони и бански). При някои от вас менструацията минава неусетно – само за 3-4 дена, без болки и обилно кръвотечение, докато при други жени е точно обратното. Ето защо навярно често ви се иска да можете да контролирате цикъла си, но преди това е важно да знаете какво влияе на месечния цикъл, за да помислите как да предотвратите евентуални нарушения в менструацията.

Обикновено причините за нарушенията в месечния цикъл включват хормонален дисбаланс, стрес, диети, физическо изтощение и недоспиване. Пътуванията (особено при дълги полети) и промяната на климата също оказват влияние върху честотата, продължителността и количеството на менструацията. Какво още? Рязкото напълняване или отслабване, кърменето, извънматочната бременност, някои лекарства и заболявания (дисфункция на щитовидната жлеза, поликистозни яйчници, рак на маточната шийка, бактериални инфекции, полово-предавани заболявания, захарен диабет, анорексия, депресия), кофеинът и тютюнопушенето също оказват негативно влияние.
Какво влияе на месечния цикъл?
За да регулирате месечния си цикъл като за начало си създайте режим, който да следвате всеки ден. Движете се (спортувайте за здраве и намирайте по-често време за разходки), хранете се здравословно, избягвайте белите храни, консумирайте повече плодове, зеленчуци, омега-3 мастни киселини, протеини, черен шоколад.

06.07.2015/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Какво влияе на месечния цикъл?".

Още от "Съвети"

Здраве за цял живот

Здраве за цял живот

Благодарение на прогреса на медицината много довчера смъртоносни болести днес могат да се лекуват. Много важното е човек да следи здравословното си състояние. Навременното откриване на дадено заболяване спомага за неговото успешно лечение.

За очите с любов

За очите с любов

Очите! Рядко се замисляме, но те ни дават една от най-ценните способности – да виждаме света около нас, да знаем как изглеждаме дори ние самите.

Фуния за уриниране - как жените станаха мъже?

Фуния за уриниране - как жените станаха мъже?

Не ви ли се е искало да притежавате мъжкото удобство да уринирате прави? Макар и да звучи абсурдно, съществува фуния за уриниране, която позволява на жените да уринират като мъже – прави, до някое дръвче.