Какво говори за здравето ви видът на носния секрет?

0 коментара0/5

Количеството, консистенцията и цветът на сополите е нещо, по което може да определите в какво здравословно състояние сте. Дали сте здрави? Обърнете внимание на носния си секрет.

Какво говори за здравето ви видът на носния секрет?
 © istockphoto.com

Най-често сополите се появяват, в големи количества и впечатляващ цвят, когато сте болни. Но мнозина страдат от сополи и влажен нос постоянно, в резултат на алергия, например. За децата пък гъстите сополи са нещо обичайно, ако са активно ходещи на градина. Понякога сополите са повод за протеснение и симптом на редица заболявания, но не винаги са нещо, за което трябва да се притеснявате.

Бистър и течен секрет

Обилното количество на този вид сополи обикновено е индикация за хрема. Ако носът ви, обаче, не тече като чешма, но все пак ви измъчват бистри сополи, то може би страдате от алергия към нещо. Има и хора, които целогодишно имат влажен нос, като бистрият секрет от носа им е в минимални количества, но достатъчен, за да си носите винате носни кърпички под ръка.

Всъщност прозрачният назален секрет е обичайно произвеждат от носа, но в малки количества, ежедневно с цел организмт да улавя прах и алергени и да възпрепятства навлизането им в тялото, като ги стопира още в носа. Тоест този вид секрет е защитна функция на имунната система, състоящ се от вода, протеини, соли и антитела. Съответно, когато тялото е атакувано от вирус, количеството на този секрет рязко се увеличава, доказвайки, че имунната ви система функционира идеално.

Вижте още:
Сенна хрема >>> 
Поленова алергия >>> 
Алергия към домашен прах – какво да правим >>> 
Ужас! – Алергии >>>

Бял секрет

Белите сополи може да са симптом на дехидратация или инфекция на лигавицата. Обикновено белият цвят на носния секрет върви ръка за ръка и с по-голяма гъстота, която забавя оттичането на секрета и води до запушване на носа. Обикновено хремата е съпътствана с бели сополи в началото или края на настинката.

Жълти и зелени секрети

Жълт0-зелените сополи са симптом на вирус. Обикновено са гъсти и лепкави. Особено характерни са сутрин, когато се събудите. Понякога представляяват смес от слуз и засъхнали парченца. Натрупаните носни секрети през нощта изискват интензивно духане на носа сутрин, докато бъдат изкарани. За целта много ефективни са горещият душ и топъл билков чай.

Розово-червен секрет

Тези сополи обикновено се дължат на спукани капиляри в резултат на прекално сеуха лигавица и интензивно дихане на носа. Ако пък носните секрети са гъсти и тъмно червени до кафяви, то навярно сополите са смесени със съсирена кръв.

Любопитно:

  • Бременността понякога е съпътствана от запушен нос и гъсто червеникави сополи в резултат на прекалено суха лигавица и спукани капиляри.
  • Дори да не са болни, децата от детската градина редовно имат жълто-зелени сополи в отговор на десетките вируси, с които се сблъсква имунната им система. 
  • Всеки ден поглъщате по 1-1,5 литра сополи.
  • Студеното време обикновено ви кара често да вадите пакетчето с носни кърпички. Но празрачните секрети не са винаги сополи, а се дължат на това, че студеният вдишан въздух се е втечнил от топлината в носа и излиза от под вид на сополи. 

20.03.2017/Eли Йорданова

 

Още от "Съвети"

Ранна менопауза

Ранна менопауза

Менопаузата е процес, при който менструацията на жената постепенно намалява и накрая напълно спира.

За да не се уморяват очите ви

За да не се уморяват очите ви

Вашата работа е свързана с компютъра, по цял ден сте пред него.В последно време сте забелязали, че някъде към обяд, очите ви започват да сълзят, да ви дразнят, все едно че имате прашинки в тях.

Наркоман не означава престъпник, а болен човек

Наркоман не означава престъпник, а болен човек

В България има около 30 000 души зависими от хероин. Близо 300 000 са младите хора, които са опитвали наркотици*. Нито един от тях не го е направил с желанието да стане наркоман. Но се случва. И то лесно. Кой е следващият?