Какво говори за здравето ви видът на носния секрет?

0 коментара0/5

Количеството, консистенцията и цветът на сополите е нещо, по което може да определите в какво здравословно състояние сте. Дали сте здрави? Обърнете внимание на носния си секрет.

Какво говори за здравето ви видът на носния секрет?
 © istockphoto.com

Най-често сополите се появяват, в големи количества и впечатляващ цвят, когато сте болни. Но мнозина страдат от сополи и влажен нос постоянно, в резултат на алергия, например. За децата пък гъстите сополи са нещо обичайно, ако са активно ходещи на градина. Понякога сополите са повод за протеснение и симптом на редица заболявания, но не винаги са нещо, за което трябва да се притеснявате.

Бистър и течен секрет

Обилното количество на този вид сополи обикновено е индикация за хрема. Ако носът ви, обаче, не тече като чешма, но все пак ви измъчват бистри сополи, то може би страдате от алергия към нещо. Има и хора, които целогодишно имат влажен нос, като бистрият секрет от носа им е в минимални количества, но достатъчен, за да си носите винате носни кърпички под ръка.

Всъщност прозрачният назален секрет е обичайно произвеждат от носа, но в малки количества, ежедневно с цел организмт да улавя прах и алергени и да възпрепятства навлизането им в тялото, като ги стопира още в носа. Тоест този вид секрет е защитна функция на имунната система, състоящ се от вода, протеини, соли и антитела. Съответно, когато тялото е атакувано от вирус, количеството на този секрет рязко се увеличава, доказвайки, че имунната ви система функционира идеално.

Вижте още:
Сенна хрема >>> 
Поленова алергия >>> 
Алергия към домашен прах – какво да правим >>> 
Ужас! – Алергии >>>

Бял секрет

Белите сополи може да са симптом на дехидратация или инфекция на лигавицата. Обикновено белият цвят на носния секрет върви ръка за ръка и с по-голяма гъстота, която забавя оттичането на секрета и води до запушване на носа. Обикновено хремата е съпътствана с бели сополи в началото или края на настинката.

Жълти и зелени секрети

Жълт0-зелените сополи са симптом на вирус. Обикновено са гъсти и лепкави. Особено характерни са сутрин, когато се събудите. Понякога представляяват смес от слуз и засъхнали парченца. Натрупаните носни секрети през нощта изискват интензивно духане на носа сутрин, докато бъдат изкарани. За целта много ефективни са горещият душ и топъл билков чай.

Розово-червен секрет

Тези сополи обикновено се дължат на спукани капиляри в резултат на прекално сеуха лигавица и интензивно дихане на носа. Ако пък носните секрети са гъсти и тъмно червени до кафяви, то навярно сополите са смесени със съсирена кръв.

Любопитно:

  • Бременността понякога е съпътствана от запушен нос и гъсто червеникави сополи в резултат на прекалено суха лигавица и спукани капиляри.
  • Дори да не са болни, децата от детската градина редовно имат жълто-зелени сополи в отговор на десетките вируси, с които се сблъсква имунната им система. 
  • Всеки ден поглъщате по 1-1,5 литра сополи.
  • Студеното време обикновено ви кара често да вадите пакетчето с носни кърпички. Но празрачните секрети не са винаги сополи, а се дължат на това, че студеният вдишан въздух се е втечнил от топлината в носа и излиза от под вид на сополи. 

20.03.2017/Eли Йорданова

 

Още от "Съвети"

Как да прогоним хремата?

Как да прогоним хремата?

Досадна, изнервяща, уморителна – такава е хремата. Вкопчва се в болния като пиявица, затруднява дишането, променя гласа и тормози очите. Кошмарът може да продължи с дни. Как да прогоним хремата в сезона на настинките?

Как Коледа може да ви разболее?

Как Коледа може да ви разболее?

Коледа предполага само хубави емоции, но понякога може да станете жертва на коледните традиции, които да разклатят здравословното ви състояние. Но няма място за притеснение, става дума за съвсем безобидни коледни заболявания.

За да не се уморяват очите ви

За да не се уморяват очите ви

Вашата работа е свързана с компютъра, по цял ден сте пред него.В последно време сте забелязали, че някъде към обяд, очите ви започват да сълзят, да ви дразнят, все едно че имате прашинки в тях.