Как правилно да миете ръцете си?

0 коментара0/5

Защо е важно да миете ръцете си правилно? Какъв е начинът да измивате ръцете си добре? Научете правилата за миене на ръце и използването на дезинфектант за ръце.

Как правилно да миете ръцете си?
 © iStock

Миенето на ръцете е не само хигиенично, но и защитаващо вашето здраве. В сезона на гриповете миенето на ръцете може да ви помогне да не се разболявате.

Самият акт на измиване на ръцете до голяма степен ограничава разпространяването на микроби, които могат да ви разболеят. Днес ние приемаме за даденост измиването на ръцете като превантивна мярка срещу грипа, но неговото действие е открито само преди 150 години.

Според много специалисти миенето на ръцете остава най-добрият начин да се предпазите от респираторни и инфекциозни болести.

Сапунът е един вид „капан” за микробите, защото с правилната техника на миене те могат да бъдат напълно отстранени.

Разбира се, миенето на ръцете е задължително не само по време на грипния сезон, но целогодишно, за да поддържа човек добра лична хигиена.

Прочетете още:

Правилно ли миете зъбите си?

Кога на всяка цена трябва да миете ръцете си?

  • След използване на тоалетна;
  • Преди хранене;
  • Преди готвене;
  • След пипане на животно;
  • След изхвърляне на боклука;
  • След чистене;
  • Преди и след полагане на грижи за болен човек;
  • Преди и след лечение на рана;
  • След смяна на памперс;
  • След издухване на носа, кашляне или кихане;

Как правилно да миете ръцете си?

След като вече стана ясно, че е много важно да не пропускате миенето на ръцете преди или след определени действия, сега трябва да обърнем внимание и върху правилната техника за миене на ръцете. За най-добър резултат следвайте тези стъпки:

1. Намокрете ръцете си и спрете водата. Температурата на водата може да бъде топла, хладка или студена. Мазни и много мръсни ръце най-лесно може да измиете с топла вода.

2. Сложете сапун и направете ръцете си в пяна. Не забравяйте за външната страна на ръцете и пространството между пръстите. Разтърквайте сапуна с кръгообразни движения.

Добави описание

3. Мийте ръцете си в продължение на най-малко 20 секунди за оптимален резултат. Нуждаете се от таймер? Просто изпейте песента за „Честит рожден ден” два пъти.

4. Изплакнете добре ръцете си, за да гарантирате отстраняването на последните микроби и ги подсушете с чиста кърпа.

Вижте също така:

Правилно ли се къпете?

Какво да правите, ако не разполагате с чиста вода и сапун?

Миенето на ръцете с вода и сапун е най-добрият начин за намаляване броя на микробите. Ако обаче не разполагате с вода и сапун, то може да използвате дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

Той трябва да съдържа най-малко 60% алкохол, за да бъде ефективен.

Дезинфектантът за ръце може бързо да намали броя на микробите върху ръцете, но не и да премахне всички видове микроби.

Освен това дезинфектантът за ръце не е ефективен, когато ръцете са видимо замърсени или мазни. Този препарат също така не може да отстрани вредни химикали като пестициди и тежки метали от ръцете.

Как да използвате правилно дезинфектант за ръце?

1. Нанесете от продукта върху дланта на едната си ръка. Най-добре прочетете на етикета колко точно количество от дезинфектанта е необходим.

2. Разтрийте ръцете си.

3. Втрийте продукта върху всички повърхности на ръцете и пръстите си, докато ръцете ви не станат сухи.

11.01.2017/Милена Алексиева
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как правилно да миете ръцете си?".

Още от "Съвети"

7 знака, че имате натрупване на токсини

7 знака, че имате натрупване на токсини

Какво представляват токсините? Страдате ли от натрупване на токсини? Вижте 7 сигурни знака, че имате натрупани токсини в тялото.

Борите се с възглавницата, вместо да спите?

Борите се с възглавницата, вместо да спите?

В днешно време над 30 на сто от хората страдат от безсъние. Вие сте най-големият късметлия, ако можете да се похвалите, че заспивате като бебе и не се будите по никое време.

Онова място там, долу

Онова място там, долу

Да поговорим за вашата вагина! Тя е мястото, където могат да се настанят по-малко приятни (например парещи сърбежи) и приятни (нужно ли е да даваме примери?) усещания.