Как Коледа може да ви разболее?

0 коментара0/5

Коледа предполага само хубави емоции, но понякога може да станете жертва на коледните традиции, които да разклатят здравословното ви състояние. Но няма място за притеснение, става дума за съвсем безобидни коледни заболявания.

Как Коледа може да ви разболее?
Как Коледа може да ви разболее?

Алергия към коледната елха

Колкото и странно да звучи, наистина може да сте алергични към коледното дръвче. А симптомите обикновено са сълзене на очите, парене, подсмърчане, кихане, дразнене на гърлото и затруднено дишане подобно на сенната хрема, които са предизвикани от смолата, мъха по клоните, сока и аромата на дръвчето.

Може да намалите вероятността от алергичен пристъп, ако внесете коледното дръвче у дома непосредтвено преди празниците и го почистите предварително от смола, мъхове и други алергени. Може да изберете и алтернативен вариант – изкуствена коледна елха. Но тя също се нуждае от добро почистване и поддръжка, тъй като събира прах, който е вреден за здравето и също може да бъде алерген.

Настинка и студова алергия

Обикалянето по магазините за традиционното коледно пазаруване, боят със снежни топки, запазена марка за сезона, и като продължителното стоене навън в студа по време на почивните дни покрай Коледа могат да ви докарат настинка, студова алергия и редица други простудни заболявания. 

Нездравословната страна на тамяна

С тамян може да се излекувате, но тамянът може и да ви разболее в определени ситуации. Прекадяването с тамян е традиция на Бъдни вечер, но именно димът от тамяна може да предизвика възпалителни процеси в дихателната система, дразнене на очите, замаяност, главоболие.

Как Коледа може да ви разболее?

Коледна депресия

Цялото това бързане да свършите всичко, свързано с празничната подготовка, стресът, изпълняването на списъка с подаръци често се превръщат в причина за изпадането в депресия, а не весело празнично настроение. То идва твърде късно, когато вече сте станали жертва на негативните мисли и умората. Стресът обикновено е и причина за отслабване на имунната система, което пък обяснява как така винаги се случва точно преди празниците да се разкихате.

Имуностимулираща диета >>> 

Около Коледа ви дебнат още така типичните за празниците махмурлук и преяждане. Но с по-малки порции и умерени количества алкохол може да си спестите неприятните усещания.

Кога алкохолът е здравословен? >>>

08.12.2014/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как Коледа може да ви разболее?".

Още от "Съвети"

Вредна ли е татуировката за здравето?

Вредна ли е татуировката за здравето?

Колкото красива, татуировката е и толкова опасна за здравето. Въпреки това, татуировката си печели все нови и нови почитатели, които, запленени от изкуството, забравят за рисковете за здравето.

За здрав уринарен тракт при децата и възрастните

За здрав уринарен тракт при децата и възрастните

Възпаленията на уринарния тракт са изключително чест здравословен проблем и създават дискомфорт, особено при жените.

Как да забавите процеса на стареене?

Как да забавите процеса на стареене?

Може би няма човек, който да не проявява любопитство към тайните на вечната младост, но съществуват ли наистина начини за забавяне на стареенето? Е, няма магически еликсир, но пък има някои малки тайни, които ще съхранят младежкия ви вид по-дълго време.