Как дъждът ви лекува?

0 коментара0/5

Ако дъждът е най-омразното време за едни, за други това е идеалното време за разходка. Всъщност разходката в дъжда има повече здравословни ефекти, отколкото си мислите. Вижте какви.

Как дъждът ви лекува?
 © istockphoto.com

Обикновено използването на двете думи – “дъжд” и “здраве”, в едно изречение води до заключението “време, предразполагащо към болести”. Причината е, че влажното време е идеална среда за развитие на всевъзможни бактерии. Освен това дъждът често е причина за настинки, тъй като по една или друга причина сте се прибрали чисто мокри. Но реално дъждът, освен болно време, може спокойно да си спечели и приза за здравословно такова.

Всъщност разходката в дъжда, ако сте добре оборудвани с гумени ботуши, чадър, дъждобран и ви е топло и сухо, може да бъде една чудесна терапия и, както се казва, лекарство за душата. Звукът от трополенето на дъжда, миризмата на дъжда и фактът, че хората, с които можете да се разминете навън се броят на едната ви ръка, са нещата, които ви действат повече от успокояващо и релаксиращо.

Дори и да не сте навън, под дъжда, а вкъщи на топло, докато навън вали, дъждовното време, въпреки убеждението на мнозина, че е депресиращо време, може да има точно обратния ефект, стига да имате подходящата нагласа.

Дъждовното време е идеално за йога и медитация, за четене и терапия с книги, дори сексът под звуците на дъжда има здравословен ефект.

Вижте още:
Библиотерапия – лечение с книги >>> 
6 здравословни страни на секса >>>

Повишаването влажността на въздуха при дъждовно време пък има здравословен ефект върху кожата, правейки я по-свежа, еластична и добре хидратирана.

Доказано е също, че дъждът пречиства въздуха. При обилни валежи се освобождават отрицателно заредени йони, които улавят свободните радикали -  замърсяващите въздуха частици като сажди, прах, отровни газове, алергени и прочие. Ето защо след дъжд имате усещането за приятна свежест навън. В този ред на мисли дъждът безспорно има здравословен ефект върху дихателната ви система. Много учени дори смятат, че при влажност над 45% бактериите и вирусите, причинители на редица респираторни заболявания и алергии, не се размножават, а напротив – неспособни са да ви разболеят.

Добави описание

Вижте още: Дъждовната вода е полезна за здравето >>>

27.03.2017/Ели Йорданова

Още за: дъжд, здраве

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как дъждът ви лекува?".

Още от "Съвети"

Пълна упойка

Пълна упойка

Пълната упойка е едно от най-успешните постижения в медицината и един от най-големите страхове на пациентите. Под пълна упойка днес човек бива поставен, когато му предстои сериозна операция или болезнена процедура.

Как правилно да миете ръцете си?

Как правилно да миете ръцете си?

Защо е важно да миете ръцете си правилно? Какъв е начинът да измивате ръцете си добре? Научете правилата за миене на ръце и използването на дезинфектант за ръце.

„Двуличието” на лекарствата без рецепта

„Двуличието” на лекарствата без рецепта

Аспиринът помага на сърцето ви, но и изчерпва фолиева киселина, витамин C, желязо и калий