Как да се грижим за тялото и ума през зимата?

0 коментара0/5

Зимата е сезон, в който обикновено човек е по-обездвижен. Дните са кратки и студени. Всичко това се свързва с т.нар. сезонни депресии и променливите настроения. Тялото и умът ни имат нужда от специални грижи. Вижте някои съвети от Китайската медицина за грижа за тялото и ума през зимата.

Как да се грижим за тялото и ума през зимата?
 © istockphoto.com

Коремно дишане за енергия в цялото тяло

Според Китайската медицина през зимата най-активните органи са бъбреците и пикочния мехур. През зимата елементът Ин, който се свързва с тъмнината, студа и напрежението, надделява. В това време Ян, енергията Чи, е с много ниски нива. Лесен начин да се справите с този проблем и да върнете баланса в живота си е т.нар. коремно дишане.

Просто легнете на килима или на леглото (стига да не е прекалено меко). Тялото трябва да е в права линия. Сложете дясната ръка на корема и дишайте дълбоко през носа така, че коремът ви да се издига (вижте картинката долу). След това издишайте отново през носа. Това позволява на енергията Чи да достигне до всички части на тялото и да ни помогне да се чувстваме по-добре психически и физически. Коремното дишане можете да практикувате и седнали в офиса или по време на разходка. 

коремно дишане

Топли храни за здраве през зимата

Топлите храни са силно препоръчителни за тялото особено през зимата, когато се отделя повече енергия, за да се затопли. Според холистичната медицина през зимата човек трябва да консумира само сготвени храни. Препоръчително е да се хапват много супи, особено вечер, защото е леко ястие, което се смила лесно, но и има загряващо действие. Добре е да се включват в менюто храни като тиква, ряпа, зеле, цвекло, пащърнак, картофи, брюкселско зеле. 

йога и медитация

Вижте също:

Холистично

лекуване

според зодията >>>

Подходящи са подправките джинджифил, канела, кардамон и чили, защото стимулират храносмилателната система, която обикновено е по-ленива през студените месеци.

Топлина за врата и краката

Трябва да поддържате тялото си топло, за да държите болестите настрани. Една от най-важните зони е вратът, затова винаги носете топъл шал на врата. 

Краката също трябва винаги да са топли, защото според източната медицина тук започва меридианът, свързан с бъбреците. Така, ако студът нахлуе в тялото през краката, то той се насочва директно към бъбреците и пикочния мехур, а те са естествените филтри на тялото, които помагат за извеждане на токсините от тялото.

Вижте също:

Сезонна депресия - какво да правим,

как да се справим? >>>

жена, забаление през зимата, зима и здраве, сняг

Затова не забравяйте да пиете много топли напитки. Идеалната температура е стайната. 2-3 литра течности дневно поддържат бъбреците и пикочния мехур добре пречистени и прогонват болестите.

Не забравяйте също така, че не трябва да прекалявате с мазните храни, защото забавят метаболизма. Добре е да запомните също така, че завишеният прием на захар намалява имунната защита на организма. Яжте леки храни, избягвайте прекаляването с алкохол и правете пречистващи дни с плодове, чай, вода, поне веднъж на 4-5 седмици. 

02.12.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да се грижим за тялото и ума през зимата?".

Още от "Съвети"

10 храни, които ни правят щастливи

10 храни, които ни правят щастливи

Промените в диетата променят и химията на мозъка, така че яденето на нещо полезно действително може да ни направи по-щастливи, като контролира хормоните, отразяващи се на настроението ни.

Защо е полезна пилешката супа?

Защо е полезна пилешката супа?

Когато времето застудее и опасността от заразяване с грип или вирус нарасне, много хора прибягват до здравословното действие на пилешката супа. Защо е полезна пилешката супа и какъв е ефектът й върху нашето здраве?

Идеи за здравословни подаръци за Коледа

Идеи за здравословни подаръци за Коледа

Ако сте привърженици на здравословния начин на живот и правилното хранене и ви се иска да подарите на близките ви нещо полезно за Коледа, вижте тези идеи за здравословни подаръци за Коледа.