Ежедневни източници на радиация

0 коментара0/5

Радиацията е асоциирана винаги с нещо смъртоносно, но знаете ли, че всъщност всеки един човек е радиоактивен и в малки количества радиацията не е опасна, а дори необходима.

Ежедневни източници на радиация
Ежедневни източници на радиация

Съществува т.нар. естетсвена (фонова) радиация от естествени източници в околната среда и космоса, като около 90% от ежедневната радиация, на която е подложен човек, е всъщност именно тази. Радиоактивна е земната повърхност и намиращите се в нея естествени източници на радиация като урана или намиращия се във въздуха радиоактивен газ радон, радиоактивна е и водата и храната, която консумирате, макари в много малки количества, а слънцето е един от най-големите източници на естествена радиация. То може да бъде полезно за здравето, но прекаляването с прякото излагане на UV лъчи може да има негативен ефект върху здравословното ви състояния.

Тенорексия – мания за тен >>> 
Фототерапия – лечебната сила на слънцето >>> 
Слънчева алергия >>>

10% от ежедневната радиация, на която е подложен човек, идва от изкуствени източници, най-вече медицински такива. Рентгеновата диагностика е най-солидният медицински източник на радиация. В зависимост от вида рентгеново изследване човек може да бъде облъчен с между 00,1 (при рентгенова снимка на зъб, например) до над 10 mSv (при ЯМР) радиация.

Рентген - защо и колко е опасен? >>>

Радиационен фон имат и мобилните устройства, чийто здравословен ефект е често обсъждана тема. Заради евентуалните рискове за здравето, се препоръчва да се използва хендсфри, да не държите мобилните си телефони на нощното шкафче нощно време и т.н.

Опасни ли са мобилните телефони за здравето? >>> 
Офисът и здравето >>>

Пътуването със самолет също ви излага на допълнително радиационно излъчване. Като се започне от митническата проверка и преминаването през детекторите за метал и се стигне до самия полет (колкото по-високо летите, толкова космическото радиационно облъчване е по-силно). Така средно едно пътуване със самолет ви осигурява радиационно облъчване, колкото от рентгенова снимка. А при презокеански полети дозата се увеличава с всеки следващ час. А самолетните екипажи са облъчвани с около 20 до 50 mSv годишно.

Средно за една година всеки човек е облъчван с между 1 и 10 mSv (милисиверта) радиация в зависимост от местообитанието, професията си и редица други фактори. Обикновено българинът средно годишно е облъчван с около 2-2,5 mSv радиация

Радиационно излъчване имат и редица производствени машини, офис оборудване, дори домакинските уреди (микровълновата фурна, например).

Зеленчуците, които предпазват от радиация >>> 

23.04.2014/Ели Йорданова

 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ежедневни източници на радиация".

Още от "Съвети"

 7-часа сън са напълно достатъчни

7-часа сън са напълно достатъчни

Учените най-после изясниха колко време трябва да спи човек, за да живее максимално дълго и да запази здравето си: около седем часа в денонощието.

Да умреш от аналгинче

Да умреш от аналгинче

Аналгинът е едно от най-често приеманите лекарства. Да си пийнеш аналгинче при болки от какъвто и да е род се приема едва ли не за 11 Божия заповед.

Без да искаме ставаме жертви на модата

Без да искаме ставаме жертви на модата

В стремежа си да следваме най-новите модни тенденции по-някога забравяме за собственото си здраве Не всичко модно е безопасно.