Ежедневни източници на радиация

0 коментара0/5

Радиацията е асоциирана винаги с нещо смъртоносно, но знаете ли, че всъщност всеки един човек е радиоактивен и в малки количества радиацията не е опасна, а дори необходима.

Ежедневни източници на радиация
Ежедневни източници на радиация

Съществува т.нар. естетсвена (фонова) радиация от естествени източници в околната среда и космоса, като около 90% от ежедневната радиация, на която е подложен човек, е всъщност именно тази. Радиоактивна е земната повърхност и намиращите се в нея естествени източници на радиация като урана или намиращия се във въздуха радиоактивен газ радон, радиоактивна е и водата и храната, която консумирате, макари в много малки количества, а слънцето е един от най-големите източници на естествена радиация. То може да бъде полезно за здравето, но прекаляването с прякото излагане на UV лъчи може да има негативен ефект върху здравословното ви състояния.

Тенорексия – мания за тен >>> 
Фототерапия – лечебната сила на слънцето >>> 
Слънчева алергия >>>

10% от ежедневната радиация, на която е подложен човек, идва от изкуствени източници, най-вече медицински такива. Рентгеновата диагностика е най-солидният медицински източник на радиация. В зависимост от вида рентгеново изследване човек може да бъде облъчен с между 00,1 (при рентгенова снимка на зъб, например) до над 10 mSv (при ЯМР) радиация.

Рентген - защо и колко е опасен? >>>

Радиационен фон имат и мобилните устройства, чийто здравословен ефект е често обсъждана тема. Заради евентуалните рискове за здравето, се препоръчва да се използва хендсфри, да не държите мобилните си телефони на нощното шкафче нощно време и т.н.

Опасни ли са мобилните телефони за здравето? >>> 
Офисът и здравето >>>

Пътуването със самолет също ви излага на допълнително радиационно излъчване. Като се започне от митническата проверка и преминаването през детекторите за метал и се стигне до самия полет (колкото по-високо летите, толкова космическото радиационно облъчване е по-силно). Така средно едно пътуване със самолет ви осигурява радиационно облъчване, колкото от рентгенова снимка. А при презокеански полети дозата се увеличава с всеки следващ час. А самолетните екипажи са облъчвани с около 20 до 50 mSv годишно.

Средно за една година всеки човек е облъчван с между 1 и 10 mSv (милисиверта) радиация в зависимост от местообитанието, професията си и редица други фактори. Обикновено българинът средно годишно е облъчван с около 2-2,5 mSv радиация

Радиационно излъчване имат и редица производствени машини, офис оборудване, дори домакинските уреди (микровълновата фурна, например).

Зеленчуците, които предпазват от радиация >>> 

23.04.2014/Ели Йорданова

 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ежедневни източници на радиация".

Още от "Съвети"

Здраве според вида на ноктите

Здраве според вида на ноктите

Ноктите са отражение на вътрешното здраве. В зависимост от цвета, формата, релефа, наличието на несъвършенства по ноктите може да се гадае какво е здравословното ви състояние.

Три зеленчука, които хидратират тялото ви по-добре от вода

Три зеленчука, които хидратират тялото ви по-добре от вода

Хидратацията е много важно, особено през лятото. Поради честото изпотяване тялото се нуждае от повече течности.

Без да искаме ставаме жертви на модата

Без да искаме ставаме жертви на модата

В стремежа си да следваме най-новите модни тенденции по-някога забравяме за собственото си здраве Не всичко модно е безопасно.