Домашните любимци - полезни за здравето

0 коментара0/5

Ако винаги ви се е искало да си вземете домашен любимец, но нещо все ви е разубеждавало, ето няколко основателни причини да си гледате животно у дома. Вижте как животните могат да подобрят здравето ви.

Домашните любимци - полезни за здравето

Не само кучетата и котките, но и домашните любимци като гризачи, влечуги, птици, риби и т.н. имат положителен ефект върху човешкото здраве.

Домашните любимци подобряват физическото ви състояние

Това важи най-вече за кучетата, предвид нуждата от ежедневни разходки. Но много стопани на домашни любимци разхождат също котки или пък прасенца. Ежедневните разходки тонизират тялото ви и могат да ви помогнат дори да свалите някой и друг килограм.

Домашните любимци ви помагат да се справите със стреса

Стресът е нещо, на което са подложени повечето хора в активна възраст. Домашните любимци са идеалният лек в случая. Галенето, гушкането, съзерцаването на домашните ви любимци действа повече от успкояващо в резултат на отделянето на окситоцин и намаляването нивото на хормона на стреса - кортизол.

Вижте още:  Анималотерапия - животни лекуват хора >>>

Домашните любимци са идеалният антидепресант

Ако сте склонни към депресивни състояния, вместо да прибягвате до антидепресанти, вземете си домашен любимец. Грижата за домашните любимци и присъствието им в живота ангажират съзнанието ви, премахват чувството за самота, помагат ви да увеличите социалните си контакти, а всичко това свежда до минимум рискът от изпадане в депресивни състояния. 

Добави описание

Вижте още:  4 причини детето ви да порасне с домашен любимец >>>

Домашните любимци ви предпазват от сърдечни заболявания

Хората, които гледат животни у дома, страдат по-рядко от сърцебиене, високо или ниско кръвно налягане и т.н. Котките са животните, които имат най-благоприятен ефект в това отношение. Няма нищо по-приятно и по-здравословно от мъркаща котка, легнала в скута или върху гърдите ви. Действа успокояващо, релаксиращо и укрепва сърдечно-съдовата ви система.

Домашните любимци имат антибактериални свойства

Ако се ударите или ужулите, вместо да търсите йод в аптечката, оставете кучето или котката ви да ви оближе нараненото място. Слюнката им има доказано силни антибактериални свойства и не само ще дезинфекцира раната, но и ще помогне за по-бързото й оздравяване. 

Домашните любимци укрепват имунната система

У дома и особено навън домашните любимци са в досег с всевъзможни бактерии, които предават и на вас. Звучи така сякаш по-скоро ви разболяват, но всъщност по този начин, досегът с всичките тези бактерии кара имунната ви система да се активира, което води до изработването на антитела. Или иначе казано се калявате.

03.04.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Домашните любимци - полезни за здравето".

Още от "Съвети"

Припадъци – защо, кога и как?

Припадъци – защо, кога и как?

В пристъп на гняв или на радост, докато отиваме на работа или си стоим вкъщи – припадъците връхлитат неочаквано, повалят за кратко жертвата си и си отиват.

Пълнолунието – изпитание за нервите

Пълнолунието – изпитание за нервите

Ако през някои нощи се почувствате като напълно откачили или просто непоносимо, не се плашете. Със сигурност не полудявате - просто Луната царува на небето!

Полезни съвети при ларингит

Полезни съвети при ларингит

Ларингитът е неприятно състояние, което може да бъде провокирано от различни причинители. Има обаче няколко полезни неща, които човек с ларингит може да направи, за да облекчи неприятните усещания. Вижте полезни съвети при ларингит.