Циркаден ритъм – нашият вътрешен часовник

0 коментара0/5

Какво е циркаден ритъм? Защо циркадният ритъм е важен за здравето и върху какви функции в организма влияе? Научете повече за циркадния ритъм.

Циркаден ритъм – нашият вътрешен часовник
 © iStock

Циркадният ритъм е биологичният часовник на всеки човек, който оказва влияние върху всички молекулни, клетъчни и физиологични промени в тялото. От циркадния ритъм зависят сънят, секрецията на хормони, метаболизмът, телесната и имунната функция. Циркадният ритъм определя не само кога ще се чувствате уморени, кога ще огладнеете и кога ще ви се доспи, но и контролира събития като отделянето на кортизол или намаляването на телесната температура, например.

Биологичният часовник – час след час >>>

Циркадният ритъм е невероятен процес, от който зависят много неща, случващи се във вашето тяло. Ето защо, когато циркадният ритъм се обърка, това може да даде негативно отражение върху вашето физическо и психологическо състояние. Добър пример за това е смяната на часа всяка пролет и есен, което доказано прави хората по-уморени и депресирани. Просто в тези моменти тялото ви се нуждае от известен период от време, за да привикне към новото време.

Циркадният ритъм се нарушава и при смяна на часови зони, когато посещавате друга държава. Тялото трудно се справя с 60-минутна промяна, какво остава за няколко часа разлика? Не е изненадващо, че в първите дни в друга държава може да ви се иска да спите през деня и да будувате през нощта. За да се адаптирате по-лесно при такива обстоятелства и за да облекчите циркадния си ритъм, най-добре прекарвайте повече време на открито.

Добави описание

Прочетете още по темата:

Часова разлика при пътуване – как да се приспособите

Разходката навън е добра идея и когато се почувствате сънливи и уморени следобед. Всъщност като цяло повечето хора се чувстват замаяни и с намалена концентрация всеки ден между 14:00 и 16:00 часа. Този факт отново се дължи на циркадния ритъм, който кара тялото ви да иска почивка около 8 часа, след като сте се събудили. При възможност в тези моменти експертите препоръчват кратък сън от около 30 минути или пък разходка навън.

Човек може да има различни циркадни ритми

Повечето хора имат изградени времеви рамки, тоест събуждат се и заспиват по едно и също време всеки ден (в рамките на диапазон, разбира се). Това се дължи на циркадния ритъм, който представлява вътрешния биологичен часовник на човек и който работи по един и същи начин всеки ден. Работата на смени, например, е много вредна за хората, тъй като е в разрез с естествения циркаден ритъм.

Човек може да има различни циркадни ритми в определени етапи от живота си. По-младите хора обикновено обичат да заспиват по-късно, което постепенно се променя с възрастта. Като цяло обаче има два типа хора – такива, които се събуждат рано и си лягат по-рано и такива, които спят до късно и си лягат по-късно. Независимо от режима – той се определя от циркадния ритъм и обикновено се превръща в навик.

Добави описание

Вижте още:

Чучулига, гълъб или сова сте?

Циркаден ритъм и светлина

Циркадният ритъм може да бъде повлиян не само от дневната светлина, но и от светлината от екраните на мобилните телефони, например. Неслучайно един от най-важните съвети при проблеми със съня е човек да не гледа телевизия или да не си проверява телефона непосредствено преди лягане. Мозъкът осигурява централизиран контрол върху циркадните ритми. Веднага, след като светлината се улови от окото, това стимулира ретината, а към мозъка и по-специално към хипоталамуса се изпращат сигнали. В хипоталамуса пък се намират две малки ядра, които са основна част от вътрешния часовник. Този процес позволява на човек да бъде буден и активен през деня и да спи през нощта.

За да бъдете максимално енергични и концентрирани, когато това е необходимо, настройте своя циркаден ритъм спрямо вашето ежедневие. Старайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време, хранете се здравословно и бъдете физически активни.

04.01.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Циркаден ритъм – нашият вътрешен часовник".

Още от "Съвети"

Празничното преяждане

Празничното преяждане

Декември наближава, а с него и „голямото откриване“ на празничния период. Предстоят ни маси, гости, вкусна храна и хубаво пиене.

Идеи за здравословни подаръци за Коледа

Идеи за здравословни подаръци за Коледа

Ако сте привърженици на здравословния начин на живот и правилното хранене и ви се иска да подарите на близките ви нещо полезно за Коледа, вижте тези идеи за здравословни подаръци за Коледа.

Отпуснете душата, за да си почине и тялото!

Отпуснете душата, за да си почине и тялото!

За да прогони човек умората, не е нужно да ходи на море или планина. На много от нас предстои дълго лято без почивка на море или на планина. Досадно е наистина, но не е беда. Има различни начини човек да отдъхне добре, без това да му струва нещо.