8 навика, които увреждат очите

0 коментара0/5

Кои са навиците, които вредят на очите? От неправилната светлина, през лошата профилактика до липсата на адекватна защита и неправилният начин на живот. Вижте кои са 8-те навика, които увреждат очите.

8 навика, които увреждат очите
 © istockphoto.com

Очите са една от най-сложно устроените части на човешкото тяло. Те ни помагат за цялостното възприятие на света и за запомнянето. Очите се влияят пряко от начина на ни живот, а с навлизането на новите технологии във всяка една секунда от времето ни, виждаме все по-силно влияние върху очите.

Любопитно: Изследвания показват, че близо 80% от заболяванията на очите са следствие от неправилен начин на живот и липсва на превенция. 80% от заболяванията на очите могат да бъдат избегнати.

Ето кои са навиците, които увреждат очите ни

Твърде дълго стоите с лещи

Много хора предпочитат лещи, защото не искат да носят очила. И именно тези хора често допускат грешката да стоят прекалено дълго време с контактните лещи, без да ги свалят. Лещите се поставят върху роговицата, което намалява кислорода, който стига до нея. В дългосрочен план това може да причини увреждане. Също така не забравяйте, че трябва да се грижите за хигиената на лещите, за да предотвратите възпаление на очите.

Вижте също:

Контактни лещи или очила - всичко, което трябва да знаем по темата >>>

жена, очи, контактни лещи

Четете/ работите на слаба светлина

Когато светлината е слаба, ние неволно напрягаме очите си, за да виждаме по-добре. Ако правите това често, бъдете сигурни, че проблемите с очите няма да закъснеят. Не забравяйте също така колко вредна е смесената светлина, дори по-вредна, ако работите само на изкуствена. Смесената светлина е проблем, на който попадаме през зимата. В студените месеци включваме изкуствено осветление, за да компенсираме липсата на естествена светлина отвън.

Не ходите често на преглед при офталмолог

Кога за последно посетихте очен лекар? Вероятно не си спомняте. Обикновен се обръщаме към офталмолога едва когато установим, че нещо не е наред. Замислете се колко важно за вас е зрението ви и какво би станало, ако сте пренебрегнали грижата за очите си. Съветваме ви да посещавате очния лекар за пълен преглед поне веднъж годишно, а най-добре на 6 месеца.

Търкате си очите

Честото търкане на очите е опасно по няколко причини. От една страна натискът, който оказвате върху очната ябълка, може да увреди повърхността на окото. От друга - можете да пренесете микроби от ръцете върху очите и да се получи възпаление.

търкане на очите, очи и проблеми, очи и здраве

Не защитавате очите

Пазете очите от вредните слънчеви лъчи. Инвестирайте в качествени слънчеви очила, които да ви защитават от UV лъчите. Слънчевите лъчи са сред най-големите причинители на катаракта - заболяване, което води до необратима загуба на зрението.

Вижте също:

Синдром на компютърното зрение >>>

Не забравяйте и за защитните очила за компютър, ако работите пред монитора дълго време. Консултирайте се с очен лекар и проверете дали имате нужда и от т.нар. изкуствени сълзи.

Носите некачествен грим

Некачественият грим и гримът с изтекъл срок на годност може да причини възпаление на очите. Това най-често се случва от сенките за очи или спиралата, които пренасят бактерии от грима върху окото. Затова освен за срока на годност и качеството, следете и за хигиената на четките за грим.

Плувате без очила

Макар да е зима, няма как да не споменем плуването. Немалко хора избират плуването като спорт иг о практикуват независимо от сезона. Затова е много важно да се знае, че в басейна трябва да се носят предпазни очила. Те ще предотвратят попадането на вредни за очите химикали, които могат да причинят възпаление и дори временна слепота.

Пушите

Пушенето също може да увреди очите. Някои от съставките в цигарите вредят на очите и увеличават риска от увреждане на макулата. Макулата е част от ретината, отговорна за ясното зрение. Подобен е и ефектът от времето в задимена среда.

13.01.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "8 навика, които увреждат очите".

Още от "Съвети"

Какво влияе на месечния цикъл?

Какво влияе на месечния цикъл?

Ако месечният ви цикъл е редовен и идва по едно и също време, то вие сте истинска късметлийка. Но като че ли повечето жени не могат да се похвалят с такъв късмет. Защо? Ето как и какво влияе на месечния ви цикъл.

Студени крака

Студени крака

Ако често се чувствате твърде уморени - просто ви липсва желязо.

Как правилно да миете ръцете си?

Как правилно да миете ръцете си?

Защо е важно да миете ръцете си правилно? Какъв е начинът да измивате ръцете си добре? Научете правилата за миене на ръце и използването на дезинфектант за ръце.