7 въпроса за кръвните групи

От 0 коментара0/5

В колективното съзнание кръвната група е важна в случай на кръвопреливане и за потвърждаване на бащинство. В Япония пък смятат, че тя определя дори характера на човека!

7 въпроса за кръвните групи
7 въпроса за кръвните групи

Принадлежността към една кръвна група зависи от наличието или не на антигени А и /или/ В по повърхността на червените кръвни клетки.

Съществуват 4 групи – А, В, АВ и 0. Към тези категории трябва да се добави системата резус, характерна с наличието или отсъствието на антиген D – резус факторът е положителен, ако той е наличен, и отрицателен в противния случай.

Въпрос №1: На кого мога да давам кръв и от кого мога да получавам?

Различните кръвни групи невинаги са съвместими помежду си поради антигенните си характеристики. Всеки от нас притежава антитела, които циркулират из плазмата и са насочени срещу антигените, които не притежава.

При човек с кръвна група А антителата са насочени срещу антигена В, а при група 0 антителата са насочени срещу антигените А и В.

Несъвместимостта се отнася и до резус фактора. В резултат на това някои хора могат да получават кръв от всички останали, а други – само от хора със същата кръвна група.

Всеки може да бъде донор на човек от неговата кръвна група и да получава кръв от него.

Принадлежащите към кръвна група 0 са универсални донори, тъй като не притежават никакви антигени. Тези хора обаче не са много и тяхното донорство не може да задоволи всички нуждаещи се. Хората с група АВ приемат кръв от всички останали, но могат да дават само на тяхната кръвна група, тоест на малък процент от световното население.

Въпрос №2: Рядко срещана ли е моята кръвна група?

За рядко срещана се смята кръвната група, към която принадлежи по-малко от 1 на 250 души в света.

Съществуват хора, които не принадлежат нито към А,нито към В, нито към АВ и нито към 0 – тяхната кръвна група се нарича „Бомбай” и е характерна за 1 човек на 1 милион хора в Европа. Те могат да бъдат донори и да получават кръв само при хора със същата група.

В зората на човечеството всички хора са били от група 0. И до днес тя е най-широко представена.

Кръвна група А е възникнала 20 хиляди години преди Христос и е основна за населението на Централна Европа и Скандинавия.

Кръвна група В се появява 10 хиляди години по-късно на азиатския континент и в Япония.

Група АВ е резултат от смесването на различни населения и е по-рядко срещана – само при 5% от хората в света. Разпределението на кръвните групи зависи от етносите и тяхното географско преместване.

Японски интерпретации

В Япония са твърдо убедени, че принадлежността към определена кръвна гурпа е от съществено значение за характера – според тях хората от А група са честни и креативни, от В – предприемчиви и ентусиазирани, от АВ – спокойни и усмихнати, от 0 – общителни и приятни.

Диета според кръвната група>>>

Зачеване според кръвната група>>>

Характерът според кръвната група>>>

Кръвната група говори>>>

Кръводаряването също предизвиква много въпроси.

Ето кои са петте най-важни от тях:

1.Необходима ли е консултация с лекар, преди да даря кръв?

Да. Разговор с лекаря и клиничен преглед се провеждат преди кръводаряването. Лекарят измерва кръвното налягане, проверява дали няма противопоказания и дава съвети – в часовете след взимането на кръв да се пие много вода, да не се практикуват рискови спортове и да се избягва пушенето.

2.Колко време трае даването на кръв?

Предвидете 30 минути за консултацията с лекаря, самото взимане на кръв /8-10 минути/ и почивката след това.

3.На всяка възраст ли мога да стана кръводарител?

Не. Непълнолетните не даряват кръв, а след 60-годишна възраст е необходимо съгласието на лекар. Кръводаряването засяга хората между 18 и 70 години.

4.Кой не може да дарява кръв?

Хората с телесно тегло под 50 кг, мъжете, които имат хомосексуални връзки, бременните жени, хора с присадени органи, диабетици, епилептици. Освен това не се дарява кръв 24 часа след лечението на кариес, четири месеца след пиърсинг, татуировки и престой в тропическите страни и т.н.

5.Колко често мога да дарявам кръв?

Мъжете могат да даряват кръв 6 пъти в годината, жените – 4 пъти. Между две кръводарявания трябва да има поне 8 седмици.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 въпроса за кръвните групи".

Още от "Съвети"

Как да предпазим очите от компютъра? - 6 съвета

Как да предпазим очите от компютъра? - 6 съвета

Ежедневието на голяма част от хората преминава пред компютъра и от това най-много страдат очите. Вижте няколко полезни съвета как да предпазите очите от компютъра?

Фасети – за по-красива усмивка

Фасети – за по-красива усмивка

Фасетите вече са утвърден и изпитан метод на лечение, които е способен да постигне висока естетика в стоматологията.

Нова мода: Медальони копия на детски зъби

Най-честите митове за зъбите

Струва ви се, че за зъбите вече всичко ви е известно. Но постоянно възникват нови версии на старите норми.