7 съвета за здрави интимни части

0 коментара0/5

Какво трябва да знаем, за да запазим интимните си части здрави? Какви са възможните опасности и как да се предпазим от тях? Всичко това заедно със 7 полезни съвета за здрави интимни части научете сега.

7 съвета за здрави интимни части
 © iStock

Като всяка част от женското тяло, онова място там долу, също изисква усилия, за да изглежда добре и да бъде здраво. Добрата грижа за интимните части обаче не се ограничава само с висока хигиена, обезкосмяване и секси бельо.

За съжаление, жените и техните интимни части са застрашени от много проблеми като инфекции, болка по време на секс и подкожни косъмчета. Ето защо, за да имате здрави интимни части, трябва да обърнете внимание на следващите 7 полезни съвета от специалисти:

Хранете се правилно

Здравословният хранителен режим е полезен не само за цялостното здраве, но и за това на интимните части. Оказва се, че приемът на храни, добри за сърцето, мозъка и мускулите, е важен и за здравето на интимните части. Ето защо консумирайте повече храни, съдържащи добри мазнини и полезни въглехидрати, хранете се с много плодове и зеленчуци, както и забравете за преработените храни и многото захар. Дамите, които са предразположени към гъбични инфекции, трябва да консумират повече кисело мляко. Киселото мляко помага за регулирането на вагиналното рН и балансирането на чревната флора, предотвратявайки свръхрастеж на дрожди.

Кандидоза – вагинална гъбична инфекция >>>

Помислете за добавки

Жените, предразположени към гъбични инфекции, трябва да помислят и за прием на добавки. Ацидофилус например е добра бактерия, която се съдържа в киселото мляко, но която може да бъде взимана и под формата на хранителна добавка (за дамите, които се притесняват, че не консумират достатъчно кисело мляко). Рецидивиращи инфекции могат да бъдат лекувани и с продукти,, съдържащи борна киселина. Със сигурност обаче трябва да се консултирате с гинеколог при наличието на какъвто и да е проблем.

Добави описание

Използвайте защита

Полово предаваните болести са реална опасност, особено когато човек прави секс без защита. Най-лошото е, че някои от тези болести могат да навредят на репродуктивните органи, което да затрудни зачеването. За да запазите интимните си части здрави, задължително практикувайте безопасен секс. Най-добрата защита е използването на презерватив, задължителни са и редовните прегледи при гинеколог (особено ако сменяте партньорите си).

Вижте още:

Болести, предавани по полов път

Оставете интимните си части да „дишат”

Гъбичните инфекции могат да бъдат много упорити, ето защо, ако искате да се защитите от тях – трябва да оставяте интимните си части да „дишат”. По възможност спете без бельо през нощта, а през останалото време носете памучно бельо. Също така не забравяйте да се преобличате възможно най-скоро след тренировка или плаж, защото влажното бельо или пък бански са чудесна среда за по-бързото размножаване на лоши бактерии.

6 причини да спите голи >>>

Не прекалявайте с хигиената

Вагината има собствена система за почистване, така че не е нужно да прекалявате с хигиената. Всекидневните душове с подходящи продукти за интимната зона са задължителни, но не и вътрешните промивки. Честите вътрешни промивки могат да нарушат естествената среда на влагалището, което пък да доведе до инфекции и вагинална кандидоза.

Добави описание

Упражнявайте… интимните си части

Упражненията на Кегел са страхотни за вагината. Те са препоръчителни за всяка дама – без значение от нейната възраст, както и за тези, които искат да забременяват или пък скоро са родили. Упражненията на Кегел подсилват мускулите на влагалището и правят секса още по-хубав.

Обезкосмяването - бъдете разумни

Въпреки че бръсненето е най-бързият и удобен метод за обезкосмяване на интимните части, той далеч не е най-полезният. При него косъмчетата се появяват отново само след ден-два, което предразполага ново бръснене. С времето това може да доведе до сгъстяване на косъмчетата в интимните части, а по този начин се увеличава и рискът от дразнене в тази зона (особено при по-чувствителна кожа).

14.12.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 съвета за здрави интимни части".

Още от "Съвети"

Защо W–позата е опасна?

Защо W–позата е опасна?

W-поза още жабешко сядане касаят един и същи проблем от гледна точка на ортопедията. Вижте защо w-позата е опасна за здравето.

Как да се освободим от предизпитната треска?

Как да се освободим от предизпитната треска?

Точно когато трябва да покажем най-добре на какво сме способни -на изпит или на конкурс, - страхът ни сковава, мозъкът ни блокира, забравяме неща, които сме знаели отлично.

Как да доживеем до 100 години?

Как да доживеем до 100 години?

На човек понякога му се иска да се окаже първият безсмъртен човек на земята. Както и неговите близки и приятели.