7 съвета за здрави интимни части

0 коментара0/5

Какво трябва да знаем, за да запазим интимните си части здрави? Какви са възможните опасности и как да се предпазим от тях? Всичко това заедно със 7 полезни съвета за здрави интимни части научете сега.

7 съвета за здрави интимни части
 © iStock

Като всяка част от женското тяло, онова място там долу, също изисква усилия, за да изглежда добре и да бъде здраво. Добрата грижа за интимните части обаче не се ограничава само с висока хигиена, обезкосмяване и секси бельо.

За съжаление, жените и техните интимни части са застрашени от много проблеми като инфекции, болка по време на секс и подкожни косъмчета. Ето защо, за да имате здрави интимни части, трябва да обърнете внимание на следващите 7 полезни съвета от специалисти:

Хранете се правилно

Здравословният хранителен режим е полезен не само за цялостното здраве, но и за това на интимните части. Оказва се, че приемът на храни, добри за сърцето, мозъка и мускулите, е важен и за здравето на интимните части. Ето защо консумирайте повече храни, съдържащи добри мазнини и полезни въглехидрати, хранете се с много плодове и зеленчуци, както и забравете за преработените храни и многото захар. Дамите, които са предразположени към гъбични инфекции, трябва да консумират повече кисело мляко. Киселото мляко помага за регулирането на вагиналното рН и балансирането на чревната флора, предотвратявайки свръхрастеж на дрожди.

Кандидоза – вагинална гъбична инфекция >>>

Помислете за добавки

Жените, предразположени към гъбични инфекции, трябва да помислят и за прием на добавки. Ацидофилус например е добра бактерия, която се съдържа в киселото мляко, но която може да бъде взимана и под формата на хранителна добавка (за дамите, които се притесняват, че не консумират достатъчно кисело мляко). Рецидивиращи инфекции могат да бъдат лекувани и с продукти,, съдържащи борна киселина. Със сигурност обаче трябва да се консултирате с гинеколог при наличието на какъвто и да е проблем.

Добави описание

Използвайте защита

Полово предаваните болести са реална опасност, особено когато човек прави секс без защита. Най-лошото е, че някои от тези болести могат да навредят на репродуктивните органи, което да затрудни зачеването. За да запазите интимните си части здрави, задължително практикувайте безопасен секс. Най-добрата защита е използването на презерватив, задължителни са и редовните прегледи при гинеколог (особено ако сменяте партньорите си).

Вижте още:

Болести, предавани по полов път

Оставете интимните си части да „дишат”

Гъбичните инфекции могат да бъдат много упорити, ето защо, ако искате да се защитите от тях – трябва да оставяте интимните си части да „дишат”. По възможност спете без бельо през нощта, а през останалото време носете памучно бельо. Също така не забравяйте да се преобличате възможно най-скоро след тренировка или плаж, защото влажното бельо или пък бански са чудесна среда за по-бързото размножаване на лоши бактерии.

6 причини да спите голи >>>

Не прекалявайте с хигиената

Вагината има собствена система за почистване, така че не е нужно да прекалявате с хигиената. Всекидневните душове с подходящи продукти за интимната зона са задължителни, но не и вътрешните промивки. Честите вътрешни промивки могат да нарушат естествената среда на влагалището, което пък да доведе до инфекции и вагинална кандидоза.

Добави описание

Упражнявайте… интимните си части

Упражненията на Кегел са страхотни за вагината. Те са препоръчителни за всяка дама – без значение от нейната възраст, както и за тези, които искат да забременяват или пък скоро са родили. Упражненията на Кегел подсилват мускулите на влагалището и правят секса още по-хубав.

Обезкосмяването - бъдете разумни

Въпреки че бръсненето е най-бързият и удобен метод за обезкосмяване на интимните части, той далеч не е най-полезният. При него косъмчетата се появяват отново само след ден-два, което предразполага ново бръснене. С времето това може да доведе до сгъстяване на косъмчетата в интимните части, а по този начин се увеличава и рискът от дразнене в тази зона (особено при по-чувствителна кожа).

14.12.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 съвета за здрави интимни части".

Още от "Съвети"

Лятото и разширените вени

Лятото и разширените вени

Лятото и разширените вени – всичко, което трябва да знаем.

Незадържането на урина измъчва жените с пролапс

Незадържането на урина измъчва жените с пролапс

Загуба на контрол при отделянето на урина се наблюдава при хора от всички възрасти, но най-често при жени над 45 години и възрастни хора.

Коледни пости за здраве

Коледни пости за здраве

Коледните пости вече започнаха, а с тях и здравословният начин на живот. Много хора постят освен по религиозни причини, но и именно за здраве. Постите прочистват организма от токсините, зареждат ви с нови сили и укрепват здравето ви.