7 съвета, с които ще победите мигрената

1 коментар0/5

Как да се справим с тежките пристъпи на мигрена, как да облекчим болката, която понякога не ни позволява да станем от леглото. Вижте 7 съвета, с които ще победите мигрената.

7 съвета, с които ще победите мигрената
7 съвета, с които ще победите мигрената © istockphoto.com

Мигрената е силно пулсиращо главоболие в от едната страна или от двете страни на главата. Мигрената трае понякога с часове, а в по-тежките случаи с дни. Често пъти мигрената не се повлиява от лекарства и единственото, което човек може да направи, е да изчака главоболието да премине.

Какво е менструална мигрена >>>

Всичко за мигрената >>>

Какво е стресова мигрена >>>

Мнозина често страдат от главоболие, но мигрената е много повече от обикновено главоболие. Мигренозните пристъпи често са придружени със силна, непреминаваща болка, свръхчувствителност към светлина, миризми и звуци. Човек може да усеща замаяност, да му се гади или да има проблеми със зрението, които са нетипични през останалото време (може например да виждате замъглено или да не можете да фокусирате наблизо или надалеч). Вижте нашите 7 съвета как да победите мигрената

Премислете с какво се храните

Може би някои от храните причиняват мигрена заради съставките в тях. Според някои проучвания съставки като холин, капсаицин, тирамин, танини, изкуствени подсладители и консерванти, кофеин и нитрати може да отключват мигрената. Сред храните, които съдържат подобни съставки, са шоколад, някои видове алкохол (червено вино и бира), месни продукти от типа на шунка, кренвирши, бекон, туршия, люти чупки, соеви продукти, ферментирали храни, сушени плодове, кафе и други. Помислете дали някои от тези храни не отключват мигрената ви и при нужда ги отстранете от менюто си.

Хранете се редовно и пийте вода

Нередовното хранене, нездравословните диети и недостатъчната консумация на вода може да са причина за мигрената. Опитайте да ядете поне 3 пъти на ден и да пиете редовно вода.

Защо водата е здраве във всяка капка? >>>

жена сън главоболие мигрена

Наспивайте се

Липсата на сън или недостатъчното сън се смятат за най-честите причини за мигрена. Каквото и да ви коства, опитвайте да се наспивате, за да избегнете пристъпите на мигрена. За да подобрите съня, уверете се, че имате подходящи условия в спалнята – удобни легло и възглавница, добре е да нямате телевизор. Можете да сложите свещи с аромат на лавандула, за който е известно, че успокоява.

Липса - билка за сън >>>

Проверете хормоните си

Главоболията, и в частност мигрената, често са причинени от проблеми с естрогена и прогестерона. Това е и една от причините близо 80% от страдащите от мигрена да са жени. Ппромени в тези хормони са нормални при цикъл, менопауза и бременност, но не ио през останалото време, затова е добре да си направите изследвания. Имайте предвид, че някои лекарства, като противозачатъчните също могат да причинят мигрена.

Намалете стреса

Да, звучи невъзможно за мнозина. Истината обаче е, че често стресът е причина за поява на мигрена. Ако не можете да елиминирате стреса, то опитайте поне да отделяте време за релаксация след работа например. В Интернет е пълно с различни достъпни и безплатни  съвети за дихателни упражнение, медитация и релаксация.

Как да се справим със стреса? >>>

13 храни срещу стрес >>>

Най-добрите чайове при стрес >>>

жена главоболие мигрена

Магнезий

Смята се, че ниските нива на магнезий в организма може да са причина за мигренозни главоболия. Затова включете добавка магнезий в ежедневието си. Магнезият активира ензимите в тялото, прави ни по-енергични.

Магнезият - най-важният "женски" минерал >>>

Ароматерапия с масло от лавандула или мента

Проучвания показват, че ако си направитеинхалация с масло от лавандула, това ще ви помогне да се справите с мигрената. Маслото от лавандула отдавна е известно с лечебните си сили. Можете да добавите лавандулата към лампа за етерично масло или просто да запалите ароматна свещ.

Ароматерапия според зодията >>>>

Също добро средство за борба с мигрената е маслото от мента. То съдържа около 50% ментол и може да се използва като ароматерапия. Освен това проучвания показват, че ако масажирате нежно скалпа и слепоочията с масло, в което има поне 10% ментол, това ще облекчи глабоболието ви.

Имате ли мигрена? Споделете ни как се справяте с нея?

21.03.2016/ Радослава Михайлова

Още от "Съвети"

Проблем  "без рецепта"

Проблем "без рецепта"

Днес самолечението е често срещано явление, защо да губим време и пари за преглед при лекар, и сами си предписваме необходимите лекарства.

Какво трябва да знаем за слънчевите очила?

Какво трябва да знаем за слънчевите очила?

Слънчевите очила са предпочитан аксесоар през лятото. Важно е да се подберат такива, които предпазват очите.

Безсъние и сън

Безсъние и сън

Трудно заспиване или непълноценен сън. Безсънието се среща във всяка възраст, макар че при по-възрастни хора става по-често.