7 съвета, с които ще победите безсънието

0 коментара0/5

Сънят е изключително важен не само за физическото здраве на човек, но и за психическото му такова. Ето защо безсънието трябва да се разглежда като сериозен проблем, за който е необходимо да се вземат адекватни и бързи мерки.

7 съвета, с които ще победите безсънието
 © iStock

Ако вие самите имате проблеми със съня, вероятно сте запознати с негативните последици от него. В случай, че не сте си доспали през нощта, ставате уморени и изнервени на следващия ден, което със сигурност не е приятно нито за вас, нито за околните.

Освен това по време на съня тялото ви си почива, подобрява се имунната система. Безсънието пък забавя метаболизма, както и настройва организма в „защитен режим“, по време на който се горят не калории, а мускулна маса.

За да се справите с проблемите си със съня, прочетете следващите полезни съвети:

Уверете се, че в спалнята ви е тъмно и хладно

Ако в стаята, в която спите, е светло и прекалено горещо, това ще наруши вашия сън. По тази причина трябва да регулирате температурата в нормални граници, както и да се уверите, че вашите завеси/щори са затворени правилно. Само по този начин външните източници на светлина няма да пречат на вашия спокоен сън.


Пийте чай от лайка

Чаят от лайка има релаксиращо свойство и според някои проучвания той помага за намаляване на стреса и тревожността. Ако се събудите през нощта и не можете да заспите отново, направете си чай от лайка – това ще ви помогне да се отпуснете и да се потопите в света на сънищата.


Не ставайте от леглото, за да ядете

Ако ви мъчи безсънието, в никакъв случай не потушавайте липсата на сън с ядене в малките часове на деня. Това само ще рестартира вашите метаболизъм и храносмилателна система, което пък ще ви направи още по-неспокойни.


Направете няколко упражнения за краката

Повечето хора биха казали, че упражненията преди сън са последното нещо, което би помогнало срещу безсъние. Те обаче грешат, тъй като само няколко прости упражнения за крака като клековете, например, могат да ви осигурят лесен и приятен сън. Смята се, че лекото и не толкова натоварващо упражнение за крака отклонява притока на кръв от мозъка и помага на човек да заспи по-лесно.

3 лесни упражнения за стегнати бедра >>>

5 упражнения за стегнат бюст >>>


Опитайте да четете книга

Няколко прочетени страници от увлекателна книга ще ви помогнат да се разсеете от собствените си проблеми и грижи, което пък автоматично ще пребори безсънието ви. Задължително обаче четете книга на мека светлина. Не светвайте всички лапи в стаята, защото по този начин ще настроите организма си да остане в будно състояние.


Не мислете за проблемите си преди да заспите

Всеки човек има своите ежедневни проблеми, но вие трябва да се научите да „освобождавате“ ума си от тях преди да легнете в леглото. Ако продължавате да мислите за тях преди да заспите, сънят едва ли ще ви споходи скоро.


Оставете мобилния си телефон по-далече от леглото

Дори малката мигаща светлина, идваща от вашия телефон, може да попречи на здравословния ви сън. Така че по-добре го оставете някъде по-далече от леглото ви и не се изкушавайте да го поглеждате „за последно“ преди лягане. 

 

14.01.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 съвета, с които ще победите безсънието".

Още от "Съвети"

Суперплодове за супер здраве!

Суперплодове за супер здраве!

Темата за суперхраните често е дискутирана сред хората, които държат на добрата си фигура. Но суперплодовете освен завидно тяло обещават и отлично здраве и ефикасна защита срещу много заболявания. Суперплодове за супер здраве!

Пълнолунието – изпитание за нервите

Пълнолунието – изпитание за нервите

Ако през някои нощи се почувствате като напълно откачили или просто непоносимо, не се плашете. Със сигурност не полудявате - просто Луната царува на небето!

Мъдреците - да ги махнем или не?

Мъдреците - да ги махнем или не?

Мъдреци - независимо от красивото име, те ни създават по-скоро проблеми, отколкото ползи. И така: да се отървем ли от тях, или да ги оставим?