7 причини за напуканите пети

0 коментара0/5

Напуканите пети са характерен за лятото здравословен проблем. Замисляли ли сте се защо? Ето какви са най-честите причини, които водят до напукване на петите и какво е решението, за да имате красиви и здрави стъпала.

7 причини за напуканите пети
 © istockphoto.com

Гъбична инфекция

Това е една от най-честите причини за напуканите пети, като един от първите симптоми е беленето на кожата на люспи. Мнозина, обаче, не обръщат внимание на този проблем, тъй като не изпитват дискомфорт като сърбеж и прочие. Но, ако не се вземат мерни навреме, гъбичната инфекция може не само да причини болезнено напукани пети, но и да зарази ноктите на краката ви, където трудно се лекуват.

Какво причинява гъбичната инфекция? 

Причините могат да бъдат много - носенето на чорапи и обувки от изкуствена материя, които ви спарват и крата ви се изпотяват, носенето на чужди обувки, ходенето боси по замърсени повърхности, посещаването на обществени басейни и сауни, лоша хигиена и т.н. Активните спортисти често страдат от напукани пети. Причината е в продължителното носене на изкуствени обувки, прекомерното изпотяване и голямото физическо натоварване върху стъпалата.

Дехидратация

Замисляли ли сте се защо зимата петите ви са гладки и меки, а щом сложите сандалите, петите ви веднага се напукват. Причината е, че когато сте боси, кожата ви е изложена на метеорологичните условия и това води до дехидратирането й, а оттам и до напукването на петите. С напредването на възрастта деходратацията на кожата е естествен процес, ето защо е много важно да използвате подходяща козметика за пети, за да предотвратите болезнено напукване на петите. 

Вижте още:  Как да се справим с напуканите пети? >>>

Добави описание

Високи токчета и тесни обувки

Любимите на жени токчета всъщност са причина за редица здравословни проблеми, включително и напуканите пети. Същяит ефект имат и твърде тесните обувки. Причината е, че стъпалата ви са подложени на голямо напрежение и триене, които водят до поява на мазоли и загрубяване на кожата, които могат рано или късно да доведат до напукване на петите. 

Вижте още:  
Бунион - резултатът от носенето на тесни обувки >>>

Слънчево изгаряне

Не разчитайте, че полепналият пясък по стъпалата ви е достатъчна защита от слънчево изгаряне, когато хващате тен по корем. Когато нанасяте слънцезащитна козметика върху лицето и тялото си, не забравяйте и стъпалата. Слънчевото изгаряне може да причини не само дехидратация на кожата, но и напукване на петите. 

Вижте още:  Подгответе стъпалата за лятото >>>

Лоша грижа за стъпалата

Кожата има естествената функция да се обновява, като периодично се отървава от мъртвите кожни клетки. Същото важи и за петите. И както почиствате кожата на лицето си с ексфолиант и нанасяте крем, така е добре и редовно да полагате грижа за стъпалата си. Използвайте пемза за премахването на сухата кожа и подходяща хидратираща козметика за стъпалата, за да предотвратите напукването на петите.

Добави описание

Липса на витамини

Авитаминозата е причина за редица здравословни проблеми, включително и за напуканите пети. Липсата на витамини води до лош вид на кожата и нарушава структурата й.

Надномерно тегло

При хората с наднормено тегло напуканите пети са често срещан проблем. Проблемът е, че натоварването върху стъпалата е много голямо и кожата лесно се цепи, оосбено ако е по-суха.

10.04.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 причини за напуканите пети".

Още от "Съвети"

Хипотермия и измръзване

Хипотермия и измръзване

Какво е хипотермия и как да се предпазите от измръзване? Предвид минусовите температури през зимата и зачестилите случаи на измръзване, е добре да сте запознати с методите на безопасно размразяване. Ето как да се справите с хипотермията...

Най-добрите здравни съвети за жени

Най-добрите здравни съвети за жени

Стресът може да бъде враг номер едно на вашето здраве. Как да се справите с него и по какъв начин още да си осигурите здравно благополучие, разберете по-долу

Нова мода: Медальони копия на детски зъби

Най-честите митове за зъбите

Струва ви се, че за зъбите вече всичко ви е известно. Но постоянно възникват нови версии на старите норми.