6 ползи от изпотяването, за които не подозирате

0 коментара0/5

Потенето може да бъде доста неприятно не само за вас, но и за околните – особено в топлите дни от годината. Трябва да гледате на изпотяването обаче като на един напълно нормален и необходим процес за правилното функциониране на организма. Вижте 6 ползи от изпотяването, за които може би не подозирате.

6 ползи от изпотяването, за които не подозирате
 © iStock

Хората асоциират изпотяването с нещо наистина неприятно, най-вече в горещините, когато във въздуха се носят недотам приятни миризми.

Въпреки това всеки човек „страда” от този проблем. Истината е, че щеше да бъде по-притеснително, ако тялото ви не отделяше пот. Това е така, тъй като потенето помага на тялото да функционира правилно. Изпотяването всъщност е полезно за вас. Следващите 6 ползи от потенето го доказват:

  • Потните жлези лекуват рани

Милиони екринни потни жлези са пръснати по нашето тяло. Резултатите от изследване на Университета на Мичиган доказват, че тези жлези са резервоар за зрели стволови клетки, които помагат в процеса на по-бързо заздравяване на рани.

  • Потенето освобождава токсините от организма

Тялото използва потта като проводник за премахване на натрупаните токсини. Експертите се обединяват около твърдението, че чрез изпотяването ние се освобождаваме най-вече от излишната сол и от холестерол. Това означава, че с помощта на една интензивна тренировка и също толкова интензивно потене човек може да се освободи от част от задържаната вода в своя организъм, както и да „почисти” запушените си артерии.

Храни, които премахват естествено токсините от тялото >>>

  • Изпотяването като антибиотик

Кой се нуждае от антибактериален мехлем, когато потта разпространява високоефективни антибиотици по цялото тяло? В случай, че кожата ви е наранена от малък разрез, драскотина или пък от ухапване от комар, антибиотичните вещества, отделяни в потните жлези, ще ви помогнат. Такова антибиотично вещество е дермицидинът, който безотказно премахва микроорганизмите.

Добави описание

  • Потенето – враг на камъните в бъбреците

Всички знаем, че приемът на вода е много важен в борбата с камъните в бъбреците. А какво изисква голяма консумация на вода? Потенето, разбира се. Тъй като то дехидратира организма, когато човек се поти, той пие повече вода. По този начин естествено се контролира появата на камъни в бъбреците.

  • Изпотяването прочиства тялото от бисфенол А

Модерната индустрия използва по много начини опасния химикал бисфенол А, който е изключително вреден за здравето ни. Потните жлези са един от начините, с чиято помощ тялото прогонва този и други опасни замърсители.

Потенето – ужас за околните, необходимост за организма >>>

  • Потенето намалява риска от поява на пъпки

Неприятните пъпки би трябвало да си отидат заедно с пубертета, но уви – това не е така. Причината е, че в тялото на човек се случват много хормонални промени дори и в зряла възраст. Тук потта идва на помощ. Чрез отварянето на порите и процеса на изпотяване, ние се освобождаваме от мръсотията по кожата ни, съдържаща бактерии. Именно тези бактерии са причинители на пъпките.

25.08.2016/Милена Алексиева

Още от "Съвети"

Здраве според вида на ноктите

Здраве според вида на ноктите

Ноктите са отражение на вътрешното здраве. В зависимост от цвета, формата, релефа, наличието на несъвършенства по ноктите може да се гадае какво е здравословното ви състояние.

Как да се грижим за тялото и ума през зимата?

Как да се грижим за тялото и ума през зимата?

Зимата е сезон, в който обикновено човек е по-обездвижен. Дните са кратки и студени. Всичко това се свързва с т.нар. сезонни депресии и променливите настроения. Тялото и умът ни имат нужда от специални грижи. Вижте някои съвети от Китайската медицина за грижа за тялото и ума през зимата.

Опасни ли са мобилните телефони за здравето?

Опасни ли са мобилните телефони за здравето?

Представяте ли си живота без мобилния телефон? Вижда ви се невъзможно да нямате непрестанна връзка с околните и се чувствате адски некомфортно, когато ви падне батерията или си забравите телефона у дома.