5 съвета за по-добра памет

0 коментара0/5

Кои са малките, но всъщност много големи промени в ежедневието, които да направите, за да подобрите паметта. Вижте 5 съвета за по-добра памет.

5 съвета за по-добра памет
 © istockphoto.com

Някои истини и заблуди за мозъка

Някога се смяташе, че с времето способностите на мозъка намаляват с времето и колкото повече остарява човек, толкова по-слаба става паметта му. Нови проучвания обаче доказват, че това изобщо не е така. Оказва се, че способностите на мозъка намаляват заради излагането на токсини в модерния начин на живот, заради храненето и липсата на движение, стреса и липсата на здрав и продължителен сън.

10 опасни токсина, които приемате често >>>

Здравословният начин на живот всъщност може да спре стареенето на мозъка и дори да стимулира процес, наречен неврогенеза, при който мозъкът произвежда нови неврони. Това важи особено за частта от мозъка, отговаряща за паметта – стига да създадете правилните условия невроните се обновяват, независимо от възсратта ви. Изненадващо, но паметта ни може да се подобри значително дори само с някои промени в начина на живот.

1. Хранете мозъка

Начина, по който храните мозъка, ще се отрази пряко на паметта ви. Пресните зеленчуци задължително да присъстват на масата ви на всяко хранене. Храни като броколи, карфиол, целина, орехи съдържат вещества, които предпазват мозъка и дори стимулират производството на неврони.

Вижте също:

Хранене за мозъка >>>

15 храни за по-добра памет >>>

Избягвайте сладките храни и ограничете въглехидратите. Важно за добрата памет е да увеличите приема на полезни омега-3 мастни киселини. Добро допълнение към диетата е кокосовото масло, тъй като то се смята за една от най-полезните мазнини за здравето на мозъка.

2. Упражнявайте се

Физическата активност и правилното хранене вървят ръка за ръка, когато говорим за добрата памет. Физическите упражнения стимулират мозъка да работи на пълен капацитет. По време на физическа активност мозъчните клетки се множат, а връзките помежду им се засилват. Освен това по време на физическа активност нервните клетки отделят протеини, които задействат сложни химични процеси в тялото и подобряват здравето на нервната система и когнитивните функции, най-вече запомнянето.

3. Забравете за мултитаскинга

Мултитаскинг – способността да вършим много неща наведнъж. Мултитаскингът е почти задължителен в натовареното модерно ежедневие, но е и източник на стрес.  Мултитаскингът всъщност ви прави по-разсеяни, по-нервни, изморява ви по-бързо и по този начин вреди на способността ви да запомняте, защото много от действията са извършени автоматично, без да мислите.

Вижте също:

Мултитаскинг - криворазбрана продуктивност >>>

Вършенето на една задача, вместо на 3, всъщност подобрява паметта и изморява по-малко. Затова опитайте да вършите задачите една по една – ще видите колко по-бързи сте всъщност така.

мултитаскинг

4. Наспивайте се

Здравият нощен сън е задължителен за подобряване на паметта. Проучвания показват, че липсата на сън или системното недоспиване намаляват способността за запомняне.

5. Не спирайте да учите

Овладяването на ново умение, научаването на нещо различно, излизането от „утъпканите пътища“ не ежедневието също може да подобри паметта ви. Играйте различни игри, които изискват мислене, овладейте нова способност, експериментирайте с малките неща в ежедневието. Всичко това предоставя на мозъка ви нова информация за обработка и по този начин се тренира паметта.

28.04.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 съвета за по-добра памет".

Още от "Съвети"

Какво да правим, ако ни ужили пчела?

Какво да правим, ако ни ужили пчела?

През пролетта и лятото пъстрите цветове и цъфналите цветя са като магнит за пчелите. Но какво да правите, ако пчелата ви набележи за жертва и ви ужили? Вижте най-използваните средства при ужилване от пчела.

8-те Божии заповеди за употребата на антибиотиците

8-те Божии заповеди за употребата на антибиотиците

Някои хора вземат антибиотици по принцип, а други по правилния начин. Обикновено принципните умират по-млади.

Студен душ за здраве

Студен душ за здраве

През летните жеги може би студеният душ е най-приятното нещо за мнозина. Други пък се придържат към идеята, че хубавият душ е горещият душ. Кой от двата, обаче, е по-полезен?