5 ползи за здравето от студеното време

0 коментара0/5

Навярно студът ви кара да си мислите само как да се върнете обратно под топлите завивки, но всъщност студът има и своята положителна страна. Ето в какво се изразява положителното влияние на студа върху здравето.

5 ползи за здравето от студеното време

Студът гори калории

Студът, подобно на физическата активност, стимулира образуването на кафяви мазнини, които от своя страна горят белите мазнини, превръщайки ги в топлина.

 

Любопитно:
Бели и кафяви мазнини – какво трябва да знаем? >>> 
Отслабване със студен душ >>> 
Треперенето от студ помага за отслабването >>>

 

Студът има закаляващ ефект

Сухото и студено време е най-здравото време, защото убива вирусите и бактериите, които иначе са причината да сте редовно в болнични у дома. Ето защо не пазете дамо дивана, когато навън са минусови температурите, а съберете ентусиазъм за една, дори и кратка, но закаляваща разходка в студа. Важно е само да не увивате устата и носа си с шал, защото така всъщност дишате студен и влажен въздух, който именно е носител на бактерии за разлика от сухия и студен въздух.

 

Любопитно:
Защо плачем от студ? >>> 
Скандинавските бебета спят на студа за закаляване >>>

 

Студът лекува

Не само може да ви разболява, но студът може и да ви лекува, стига да знаете как да се възползвате от лековитите му качества. Студът е идеално болкоуспокояващо, кръвоспиращо и противовъзпалително средство. С понижаването на телесната температура, оросяването на тъканите става по-слабо, а оттам кръвоизливите и болката намаляват.

Студът помага и при редица кожни и ставни заболявания, разширени вени, дори лекува простудни заболявания. Сънят на студено пък е най-здрав, спокоен и пълноценен, което пък се отразява положително на нервната ви система.

 

Вижте още:
Криотерапия – лечебната сила на студа >>> 
Студен душ за здраве >>>

 

Студът ви прави щастливи

Студеното време притежава свой собствен чар и предлага редица забавления, възможни само във време на ледена епоха. А забавленията, като ски, сноуборд, каране на шейна, правене на снежен човек, бой със снежни топки, правене на ледени скулптури и т.н., несъмнено влияят положително на психическото ви здраве. 

 

Любопитно: Идеи за ледена украса >>>

 

 

 

Студът сближава

Няма нищо по-хубаво от топла прегръдка в студено време. Определено студът подтиква хората към социализиране и интимност. Какво друго да правите в един мразовит ден, ако не да сте с приятели у дома, гледайки филм, или под завивките с любимия човек. 

 

09.01.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 ползи за здравето от студеното време".

Още от "Съвети"

Без да искаме ставаме жертви на модата

Без да искаме ставаме жертви на модата

В стремежа си да следваме най-новите модни тенденции по-някога забравяме за собственото си здраве Не всичко модно е безопасно.

Какви опасности крият плажовете и басейните

Какви опасности крият плажовете и басейните

Лятото дойде, а с него и желанието да се скрием от жегите. Колкото и да се грижим за здравето си обаче, трудно може да устоим да не се топнем в прохладните басейни или безбрежното море.

Доказано: Здравето зависи и от фамилията

Доказано: Здравето зависи и от фамилията

Оригинално и творческо проучване откри и доказа, че е фамилното име може да разкрие улики за проблеми със здравето...