5 ползи за здравето от студеното време

0 коментара0/5

Навярно студът ви кара да си мислите само как да се върнете обратно под топлите завивки, но всъщност студът има и своята положителна страна. Ето в какво се изразява положителното влияние на студа върху здравето.

5 ползи за здравето от студеното време

Студът гори калории

Студът, подобно на физическата активност, стимулира образуването на кафяви мазнини, които от своя страна горят белите мазнини, превръщайки ги в топлина.

 

Любопитно:
Бели и кафяви мазнини – какво трябва да знаем? >>> 
Отслабване със студен душ >>> 
Треперенето от студ помага за отслабването >>>

 

Студът има закаляващ ефект

Сухото и студено време е най-здравото време, защото убива вирусите и бактериите, които иначе са причината да сте редовно в болнични у дома. Ето защо не пазете дамо дивана, когато навън са минусови температурите, а съберете ентусиазъм за една, дори и кратка, но закаляваща разходка в студа. Важно е само да не увивате устата и носа си с шал, защото така всъщност дишате студен и влажен въздух, който именно е носител на бактерии за разлика от сухия и студен въздух.

 

Любопитно:
Защо плачем от студ? >>> 
Скандинавските бебета спят на студа за закаляване >>>

 

Студът лекува

Не само може да ви разболява, но студът може и да ви лекува, стига да знаете как да се възползвате от лековитите му качества. Студът е идеално болкоуспокояващо, кръвоспиращо и противовъзпалително средство. С понижаването на телесната температура, оросяването на тъканите става по-слабо, а оттам кръвоизливите и болката намаляват.

Студът помага и при редица кожни и ставни заболявания, разширени вени, дори лекува простудни заболявания. Сънят на студено пък е най-здрав, спокоен и пълноценен, което пък се отразява положително на нервната ви система.

 

Вижте още:
Криотерапия – лечебната сила на студа >>> 
Студен душ за здраве >>>

 

Студът ви прави щастливи

Студеното време притежава свой собствен чар и предлага редица забавления, възможни само във време на ледена епоха. А забавленията, като ски, сноуборд, каране на шейна, правене на снежен човек, бой със снежни топки, правене на ледени скулптури и т.н., несъмнено влияят положително на психическото ви здраве. 

 

Любопитно: Идеи за ледена украса >>>

 

 

 

Студът сближава

Няма нищо по-хубаво от топла прегръдка в студено време. Определено студът подтиква хората към социализиране и интимност. Какво друго да правите в един мразовит ден, ако не да сте с приятели у дома, гледайки филм, или под завивките с любимия човек. 

 

09.01.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 ползи за здравето от студеното време".

Още от "Съвети"

Естествена защита срещу настинка и грип

Естествена защита срещу настинка и грип

Повечето хора са като абонирани всяка зима за настинката и грипа. Ако сте от тях, вероятно си имате и традиционни методи за лекуване, от които се възползвате веднага след като усетите първите симптоми на болестта.

6 лесни начина да премахнете афти

6 лесни начина да премахнете афти

Афтите са неприятни образувания в устата, от които никой не е застрахован. За щастие, има няколко хитри начини, с чиято помощ афтите бързо мога да изчезнат. Разберете с какви средства може да премахнете афти.

Топ 10 здравни цели за 2013 г.

Топ 10 здравни цели за 2013 г.

Всяка Нова година си обещаваме десетки неща и си поставяме редица цели, сред които би било добре да включите и поне 10 здравни такива. Ако ги изпълните, със сигурност на следващата Нова година ще се чувствате като нов човек.