4 съвета, с които да откажете цигарите веднъж завинаги

0 коментара0/5

Тютюнопушенето е навик, който трудно може да бъде изкоренен. Ако вече сте достигнали етап, в който искате да спрете цигарите обаче, това не трябва да ви обезкуражава. Вижте кои са четирите съвета, с чиято помощ може да се откажете от тютюнопушенето окончателно.

4 съвета, с които да откажете цигарите веднъж завинаги
 © iStock

Без значение от колко време пушите и по колко цигари на ден – със сигурност сте развили някаква форма на пристрастеност към тютюнопушенето. Именно тази пристрастеност прави разделянето с вредния навик толкова трудно. Както се казва обаче, няма невъзможни неща – стига да ги пожелаете достатъчно силно.

Ако искате да откажете цигарите, първото нещо, което трябва да направите – е да го решите наистина. Няма смисъл „просто да опитвате”, вие трябва да се непоколебими и сигурни, че това ще се случи на всяка цена. Настройката е от голямо значение.

Има много и различни аспекти  на тютюнопушенето, които правят цигарите толкова примамливи и заради които е трудно да се разделите с тях. От една страна това може да е социалният аспект, от друга физическият аспект (действието на никотина). Не трябва да забравяме и емоционалния аспект, както и „ритуалния” такъв.

Има обаче начини, с  чиято помощ може да се преборите с всички тях. Вижте как да откажете цигарите веднъж завинаги:

Използвайте продукти, предназначени за целта

Вероятно сте пробвали някои от тях, но както вероятно сте установили, те помагат само до някаква степен. Може да опитате да преборите тютюнопушенето с акупунктура. Електронните цигари станаха доста популярни, но за тях мненията са противоречиви. Бихте могли да опитате и с никотинови лепенки, а що се отнася до облекчаването на апетита – тук на помощ идват дъвките.

Само не забравяйте, че каквито и методи да изберете – те са само средства за постигане на крайната цел. Постарайте се да не се сдобиете с нов навик, борейки се с цигарите.

Край, от утре спирам цигарите! >>>

Опитайте се да признаете основните причини за тютюнопушенето ви

Пристрастяващите навици най-често се формират в резултат на емоционална нестабилност или принуда. Ето защо, ако искате да се сбогувате с цигарите, ще се наложи да си направите самоанализ. Може би с вредния навик се облекчавате след тежък работен ден или пък се успокоявате в стресови ситуации? Възможно е и причината да бъде много по-сериозна, свързана с неразрешен емоционален проблем.

Разберете какво всъщност не е наред в живота ви и се погрижете за него по други начини.

4 съвета, с които да откажете цигарите веднъж завинаги

Адаптирайте социалното си поведение така, че да пасва на живот без тютюнопушене

Отказването на цигарите става почти мисия невъзможна, когато продължавате да сте заобиколени от едни и същи хора, също пушачи като вас. Не един и двама човек са пропушили именно заради влиянието на своите приятели. За да преодолеете тази трудност, за известен период от време спрете да се виждате с пушачите около себе си – ако те наистина са ви близки, няма да ви се разсърдят и ще оценят вашите усилия.

Създайте си нови ритуали, с които да заместите цигарите

И нека това не бъде храната. Просто трябва да се разделите с връзките, които предразполагат да запалите отново цигара. Ако сте свикнали да пушите, докато пиете бяло вино, просто опитайте да консумирате друго питие. Разнообразете ритуалите, с които сте свикнали, за да може по-лесно да забравите за тютюнопушенето веднъж завинаги.

Пушене и апетит >>>

28.07.2016/Милена Алексиева

Още от "Съвети"

Електронна цигара - безвредна за здравето

Електронна цигара - безвредна за здравето

Електронната цигара е безвреден алтернативен вариант на обикновените цигари. Чрез електронна цигара може да откажете, намалите или просто да заместите обикновените цигари.

Защо W–позата е опасна?

Защо W–позата е опасна?

W-поза още жабешко сядане касаят един и същи проблем от гледна точка на ортопедията. Вижте защо w-позата е опасна за здравето.

Ежедневни източници на радиация

Ежедневни източници на радиация

Радиацията е асоциирана винаги с нещо смъртоносно, но знаете ли, че всъщност всеки един човек е радиоактивен и в малки количества радиацията не е опасна, а дори необходима.