10 съвета за силен имунитет с Аюрведа

0 коментара0/5

Есента е тук и е време да подсилим имунитета. Ако обаче не искате това да се случва с витамини или ваксини, трябва да помислите за някои естествени средства. Вижте как Аюрведа може да ви помогне да подсилите имунитета си.

10 съвета за силен имунитет с Аюрведа
 © istockphoto.com/ архив

Техниките в Аюрведа не целят просто да не сме болни, а да живеем балансиран и пълноценен живот. За да сме здрави според Аюрведа, трябва дошите (Вата, Пита, Капха) да са в баланс, но и нашият вътрешен огън - агни, да работи максимално добре. За да се случи всичко това и да имаме силен имунитет, трябва да спазваме някои прости правила. Етои 10-те съвета за силен имунитет според Аюрведа.

1. По-силен имунитет с храна

Ако не се храните правилно, то тялото ви е отслабено и не може да се справи с болестите. Затова според Аюрведа трябва да наблягате на правилните храни - зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове, ядки и варива. Тези храни ще помогнат на тялото ви да бъде силно и да се бори с болестите.

2. Пречиствайте се

Според Аюрведа ама (токсините, които тялото ни е задържало от недобре смляната храна) са причина за развитие на болести. Ако тези токсини, ама, не са пречистени, тялото става перфектната среда за развитие на болести. Затова е добре поне веднъж на 2 месеца да се подлагате на детоксикиращ режим по ваш избор. И не забравяйте в ежедневието си да пиете много вода, за да изхвърляте възможно най-много токсини.

билки и имунитет

Вижте също:

10 билки за по-силен имунитет. Ето кои са те>>>

 

3. Здрава храносмилателна система

Ключът към добрия имунитет според Аюрведа се крие в агни, т.нар. храносмилателен огън. Това е способността на тялото ви да смила храната и да усвоява полезните съставки. Липса на баланс в дошите може да попречи на агни да работи нормално. Има много начини да се подсили агни, но най-лесният е през деня да пиете топла вода или джинджифилов чай.

4. Йога и медитация

Казват, че който не е опитал йога и медитация, само той не е останал поразен от влиянието й върху физическото и психическото здраве. А здравото тяло и здравият ум са сигурна рецепта за силен имунитет. Интересното е, че според много проучвания йогата и медитация веднага повлияват положително на тялото (до няколко часа след практиката).

йога


Вижте също:

10 здравословни ползи от йогата>>>

 

5. Пийте по-малко алкохол

Алкохолът пречи на белите кръвни телца, затова ограничаването му е сигурен начин да подобрите имунитета. 

6. Хранете се редовно през целия ден

Редовното хранене позволява на тялото да асимилира възможно най-много полезни хранителни вещества и да ги превърне в енергия. Ако оставите тялото си да гладува дори за половин ден, вие пречите на храносмилателния огън. 

7. Билки за здраве

Според Аюрведа билките имат важно значение за силния имунитет. Ехинация, женшен, куркума, гинко билоба и т.н. помагат на тялото ви да се справи с потенциално опасни бактерии и вируси. Много от билките помагат за повишаване броя на белите кръвни телца, докато други действат като адаптогени.

аюрведа

Вижте също:

Научете повече за адаптогените - 

тайната на доброто здраве, като

кликнете на картинката>>>

8. Упражнявайте се според дошата

Според Аюрведа в зависимост от това каква е вашата доша трябва да подберете правилните упражнения. За едни по-полезно може да е да се разхожда спокойно в парка, докато за други повече ползи може да носят кардио упражненията. Проверете каква е вашата доша и как да се упражнявате според нея.

9. Наспивайте се

Според Аюрведа (а и не само)сънят е изключително важен за силния имунитет. Докато спите, тяло ви не си почива, а продължава да работи усилено. По време на фазите на дълбокия сън, тялото отделя протеини, наречени цитокини, които са важни за здравия сън. Докато спим нормално, тялото поддържа този цикъл. Ако обаче не ни достига сън, този процес се нарушава, водейки след себе си рискове за здравето.

10. Практикувайте Пранаяма

Най-кратко обяснено Пранаяма е изкуството на правилното йога дишане. Пранаяма пречиства и подсилва физическото тяло, като успокоява и пречиства ума.

10.10.2016/ Радослава Михайлова

*****   *****   *****   *****   *****

НАУЧЕТЕ ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕТО, СВЪРЗАНИ С АЮРВЕДА, КАТО КЛИКНЕТЕ НА СНИМКИТЕ ДОЛУ:

храносмиланепречистване

      По-добро храносмилане                   Изчистване на мазнините

                   с Аюрведа                                             с Аюрведа

жабурене с олиодревен ритуал

      Жабурене с олио - За какво               Древен ритуал за 

                      е полезно?                                    пречистване

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 съвета за силен имунитет с Аюрведа".

Още от "Съвети"

Кажете НЕ на стреса!!!

Кажете НЕ на стреса!!!

Стресът, враг № 1 на съвременния човек, присъства във всеки един момент от всекидневието, но от нас зависи дали ще му позволим да управлява поведението ни, или ще му се противопоставим с всички средства.

Да обявим война на грипа и простудите– ІІ част

Да обявим война на грипа и простудите– ІІ част

Чувствате дразнене в гърлото, главата ви е "надута" и нещо ви гъделичка в носа. Време е да преминете към бойни действия.

7 съвета за здрави интимни части

7 съвета за здрави интимни части

Какво трябва да знаем, за да запазим интимните си части здрави? Какви са възможните опасности и как да се предпазим от тях? Всичко това заедно със 7 полезни съвета за здрави интимни части научете сега.