10 съвета за прогонване на махмурлука

0 коментара0/5

Празниците и запоите винаги вървят ръка за ръка. И докато се забавляваме с любимата алкохолна напитка, махмурлукът ни наблюдава отстрани и само чака да дойде сутринта, за да ни връхлети. Вижте 10 съвета за прогонване на махмурлука

10 съвета за прогонване на махмурлука
 © istockphoto.com

Главоболието, гаденето, липсата на координация, фрустрацията са само част от радостите, които махмурлукът носи. И макар и универсалното българско лечение да е шкембе чорба с люто и чесън, учените предлагат още 10 лесни метода за отърваване от нежелания махмурлук.

1. ВОДА. Веднага.

Шона Уилкинсън, нутриционист в сайта Superfooduk.com, съветва: "Предвид факта какво всъщност представлява махмурлукът, водата изглежда най-очевидния лек, но не всяка вода ще свърши работа така добре. Контролът върху хидратацията е в ръцете на електроцитите."
Затова минералната вода е най-добрият възможен избор. Освен това тя ще спомогне за ускоряването на процеса на детоксикация и минерализация в организма.

Изпийте една голяма чаша минерална вода преди лягане, вземете една за нощното си шкафче и се погрижете през деня да се хидратирате още повече”, допълва нутрициониста.

2. Забравете захарта 

Ако ненавиждате махмурлийското главоболие (че кой ли го обича?!), желателно е да се въздържите от консумацията на захар. Това съветва нутриционистът и писател д-р Мерилин Гленвил.

5 бързи трика, с които да прикриете махмурлука >>>

„Тъй като алкохолът обича да си разбърква контрола ни върху енергията и нивото на кръвната захар, богатите на захар храни и напитки не са добра идея”, предупреждава тя. Вместо това тя предлага да се консумират нерафинирани въглехидрати и протеини, които освобождават по-бавно глюкозата. Кажете „не” на кофеина и пикантната храна, тъй като те могат да влошат проблема с дехидратацията и да раздразнят допълнително стомаха.

без захар

3. Хапка преди съня и махмурлукът ще изчезне на сутринта

Опитайте се да хапнете нещо преди да си легнете, но това не означава да нагънете един XXL дюнер или голям пакет чипс. Друг специалист по храните Касандра Барнс разяснява защо. 

Рецепти срещу махмурлук от цял свят >>>

„Консумацията на храни с високо съдържание на хидрогенирани мазнини карат черния дроб да се труди допълнително, за да обработи този тип мазнини, а той вече и без това е под пара заради алкохола. Освен това те могат да предизвикат и възпаление на инфламаторни цитокини, които само да влошат махмурлука”.

Не ви се иска това, нали?!?

4. Не се скатавайте, а излезте за кратка джогинг сесия

Шона казва: „Тичането ще накара кръвта да циркулира по-добре и ще ускори детоксикацията, а потенето ще ви освободи съвсем от токсините”.

бягане

5. А ако все пак и мързи, пробвайте с йога

Контролираното дишане е много важен елемент от йогата и пилатеса, а това може да има благоприятен ефект и върху след алкохолната ви замаяност.

„Движението от йога и пилатес ще увеличи притока на кръв във всички части на тялото ви и най-вече – в черния ви дроб. А колкото повече кръв минава, толкова по-бързо ще се сбогувате с токсините”, коментира още Уилкинсън

6. Круши

Според Уилкинсън крушите притежават специален ензим, който ни помага да „метаболизираме алкохола” и ни пази от ужасяващия махмурлук.

Сокът от круши лекува махмурлука >>

Затова ако ще посегнете към плод – нека е крушата. Все пак … гледайте да не е поширана.

7. Бульон от кости

Аргументът? Бульонът от кости съдържа много минерали, които се отделят от костите по време на варенето. Заедно с малко сол и зеленчуци, супата ще помогне в борбата с умората и ще повиши енергийните нива. Аминокиселините, които съдържа пък ще поуспокои чревната лигавица.

8. Активен въглен

Да, любимото лекарство при стомашни вируси спасява и от махмурлук. В медицината активният въглен се използва и за лечението на няколко вида отравяния, тъй като абсорбира токсините и ги гони от тялото.
Все пак е желателно да не се изпива директно след пиенето на алкохол, а на следващата сутрин.

сок от кисели краставички при махмурлук

9. Сок от кисели краставички

Касандра Барнс обяснява защо: „Оцетът от буркана може да се окаже стимулиращ за черния дроб и да го накара да елиминира алкохола от раз. Когато краставичките ферментират пък, те произвеждат определен вид успокояваща бактерия, която лекува раздразнения стомах”. Съдържанието на чесън пък е още един бонус за подобрението на организма и стомаха.

10. Магнезий

„Магнезият, както и витамин C подкрепят ензима на алкохолдехидрогеназа, който разгражда алкохола и го елиминира от организма, като ви помага да се чувстват по-свежи", споделя още Касандра.

И все пак има един основен начин да избегнете махмурлука и цялата тази тягостна възстановителна процедура. Пийте с мярка!

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 съвета за прогонване на махмурлука".

Още от "Съвети"

Депресия – лечение с подходящо меню

Депресия – лечение с подходящо меню

Понякога дали заради промяната във времето, или от струпване на грижи в работата и у дома, хората изпадат в състояние на депресия, чието лечение може да продължи месеци. Лекарство обаче има и то се крие в подходящото меню. 

Умеренето физическо натоварване подсилва имунитета

Как да подсилим имунитета при ниски температури

Макар че пролетта чука на вратата ни, вирусите и гриповете все още са в своята стихия. Единственото, което ще ви предпази от тях, е силният имунитет.

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим

Празнична депресия – когато нямате настроение, духът на Коледа ви ужасява, а всеки празничен ангажимент ви изнервя. Лошо настроение, модерният термин за което, е празнична депресия. Вижте нашите 5 съвета как да избегнете и да се справите с празничната депресия.