10 ползи за здравето от ябълковия оцет

0 коментара0/5

Какви ползи за здравето ни крие ябълковия оцет? Как да го приемаме за по-добро храносмилане, за повече енергия или при болно гърло? Вижте 10 ползи за здравето от ябълковия оцет

10 ползи за здравето от ябълковия оцет

Ябълковият оцет е най-популярният и използван оцет у нас. Ползите му за здравето са много - с компреси, напоени в ябълков оцет можете да свалите висока температура. Ябълковият оцет помага да се справите с лошия LDL холестерол, да си направите гаргара при болно гърло и дори да облекчите състояния като шипове, разширени вени и др.

ябълков оцет

Как да използваме оцета

в домашната аптечка?

Вижте много полезни съвети >>>

 

Особено полезна е консумацията на ябълков оцет сутрин. Вижте какви са ползите за здравето от ябълковия оцет.

1. Ябълков оцет за стабилизиране на кръвната захар

Ябълковият оцет понижава и стабилизира нивата на кръвната захар. Смята се дори, че умеренета употреба на алкохол помага на хората, страдащи от диабет тип 2. Ябълковият оцет е полезен и за напълно здравите хора. В ежедневието си ние консумираме много вредни и сладки храни, които водят до рязко покачване и рязък спад в нивата на кръвната захар и развиване на т.нар. инсулинова резистентност. Оцетът може да ни помогне да стабилизираме нивата на кръвна захар.

2. Ябълковият оцет засища

Смята се, че салатите, подправени с ябълков оцет, засищат повече, отколкото тези, подправени с лимонов сок и/ или зехтин. Освен това има много истории за хора, успели да отслабнат с ябълков оцет.

Вижте също:

Отслабване с ябълков оцет - възможно ли е и ако да - КАК? >>>

3. Ябълковият оцет предпазва от инфаркт

Има пряка връзка между сърдечните заболявания и лошия LDL холестерол. Заради лошия холестерол по артериите се натрупват т.нар. шлаки, които могат да увеличат риска от инфаркт. Освен това в ябълковия оцет има хлорогенна киселина, антиоксидант, който се бори срещу холестерола.

4. Ябълковият оцет срещу рак

Темата за рака е много чувствителна за мнозина и за голяма част от храните се говори, че предпазват от рак. Истината е обаче, че в почти всички случаи говорим за хипотези. Подобна хипотеза има и за ябълковия оцет. Тя е вледствие на проучвания, направени в Китай върху лабораторни мишки. Проучването е на ранен етап, но учените имат надежди да развият и докажат хипотезата си.

5. Ябълков оцет за убиване на бактериите

Има данни, че ябълковият оцет е използван от древногръцките лекари за прочистване на рани още преди хилядолетия. Днес се използва за убиване на вредни бактерии както в дома, така и по тялото ни. Смята се, че редовното киснене на стъпалата в смес от вода и ябълков оцет, помага да се справите с упоритите гъбички, без да прибягвате до силни лекарства.

6. Ябълков оцет при болно гърло

Смесете ябълков оцет и вода в съотношение 1:1. Смята се, че тази семпла, но магическа по свойствата си отвара, може да ви помогне да се справите с първите симптоми на болно гърло. Можете да си правите гаргара с оцетената вода винаги, когато усетите първите симптоми на болка или раздразнение в гърлото.

7. Ябълков оцет за по-добро храносмилане

Смесете 1 ч.л. мед и 1 ч.л. ябълков оцет в чаша хладка вода. Разбъркайте и приемайте половин час преди хранене.

ябълков оцет и мед

8. Ябълков оцет за повече енергия

Интензивните упражнения и стресът понякога водят до натрупване на млечна киселина в организма, което ви кара да се чувствате изтощени. Интерсното е, че аминокиселините в ябълковия оцет действат като антидот на млечната киселина. Освен това калият и ензимите в ябълковия оцет намаляват чувството за умора. Просто добавете супена лъжица оцет към чаша вода, към фреша си или пък овкусете богато салата си.

9. Ябълков оцет срещу лош дъх

Лошият дъх може да е знак за наличие на бактерии в устата. Опитайте лесно да отстраните проблема, като си направите гаргара с оцет. Ако вкусът ви е твърде силен в началото, започнете с разтворен във вода оцет.

10. Красота и здраве с ябълков оцет

Ябълковият оцет може да ви помогне за естествено справяне с някои ежедневни проблеми, свързани с външния вид.

При пърхот:

Смесете вода и ябълков оцет в съотношение 1:1 и сложете в спрей бутилка или пулверизатор. Напръскайте скалпа и завийте с хавлия. След 15 минути отмийте с мек шампоан. Ябълковият оцет балансира нивата на pH на скалпа и помага да се справите с пърхота

Вижте също:

Красиви съвети с оцет >>>

При акне:

Смесете 1 част оцет и 3 части ябълков оцет в бутилка. Почистете кожата с подходящ продукт и след това с памучен тампон нанесете от оцетената смес. С леки потупвания нанесете върху проблемните зони и оставете да изсъхне. Повтаряйте процедурата всяка вечер преди лягане, за да се отървете от досадното акне.

02.02.2016/ Радослава Михайлова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 ползи за здравето от ябълковия оцет".

Още от "Съвети"

10 полезни съвета от вашия гинеколог

10 полезни съвета от вашия гинеколог

Колко често посещавате гинеколога си? Не сте от редовните? А трябва на всеки 6 месеца да си правите профилактичен гинекологичен преглед. А дотогава ето няколко полезни съвета от гинеколога.

Дари кръв – спаси живот

Дари кръв – спаси живот

Кръводаряването е безвъзмезден акт на милосърдие, а дарената от вас кръв може да спаси повече от един човешки живот. Повечето хора обаче нито веднъж в живота си не са дарявали кръв. Не бъдете от тях, дарете кръв и спасете живот.

Прилошава ли ви по време на пътуване?

Прилошава ли ви по време на пътуване?

Ситият на гладен не вярва.По същият начин здравият човек, не може да разбере мъките на този, на когото му прилошава в автобуса, самолета, парахода.