Защо и кога се нуждаем от професионална помощ

0 коментара0/5

Не е срамно да потърсите професионална помощ. Всъщност в някои ситуации тя е наложителна, ако човек иска да се върне към предишния си нормален живот. Научете защо и кога се нуждаем от професионална помощ.

Защо и кога се нуждаем от професионална помощ
 © iStock

Наскоро моя близка приятелка започна да получава паник атаки. Тя е един от най-борбените и силни хора, които познавам, но ето че стана жертва на паник атаките. За щастие, именно заради своята борбеност и силен дух тя реши, че трябва да се изправи пред проблема и да го реши на всяка цена. Смени обстановката за един месец и направи няколко консултации със специалист. Много скоро паник атаките останаха в нейното минало.

Все още обаче малко хора са склонни да потърсят професионална помощ в сходна или напълно различна проблемна ситуация. Повечето смятат, че консултациите с психолог, психиатър или психотерапевт са пълна загуба на време, а според други „само наистина луди ходят при тях”.

Паник атака – що е то? >>>

Хората предпочитат да споделят с приятелите си и своето семейство, макар че близките хора невинаги са достатъчни, когато става въпрос за наистина сериозен проблем. Има няколко определени ситуации, в които професионалната помощ е наистина наложителна.

Кога наистина се нуждаем от професионална помощ?

Зависимост към наркотиците и алкохолизъм

В днешното общество има много зависимости, вариращи от интернет, телевизия, хазарт, хранителни добавки и т.н. Въпреки това до този момент зависимостите към наркотиците и алкохола оглавяват списъка с пристрастеностите, за които трябва да се вземат спешни мерки. Този вид зависимости могат да бъдат предизвикани от много фактори: проблеми в детството, натиск в работата, лоши отношения с роднини/половинка, травмираща загуба и други. Независимо от източника, зависимостта към наркотиците и алкохолизмът трябва да бъдат лекувани. Първата стъпка е консултацията със специалисти и професионалната помощ. Те могат да помогнат на човек да започне отново да „управлява” своя живот и да премине дългото и трудно пътуване към по-доброто свое Аз.

Добави описание

Стрес и депресия

Психичните разстройства са често срещан проблем, но хората са склонни да ги омаловажават и пренебрегват тяхната сериозност. Съвременният човек е изправен пред ежедневен стрес, който понякога може да бъде причина за психично разстройство. А за да се чувства човек щастлив, той се нуждае не само от здраво тяло, но и от здрава психика. Ето защо при твърде голям и продължителен стрес или депресия, професионалната помощ е наложителна. Понякога само една сесия със специалист може да ви бъде от полза, за да намерите ключа за разрешаването на своя проблем.

Маниакална депресия (Биполярно афективно разстройство) >>>

Любовни проблеми

Любовните проблеми са неизбежни, но някои от тях заслужават професионална помощ. Ако една жена или пък един мъж са неспособни да поддържат сериозна връзка и заформят серия от несполучливи отношения, вероятно причината се крие някъде по-дълбоко. Обикновено в детството. Подробен разговор със специалист може да намери къде се корени проблемът и да предложи начин за справяне с него. При сериозни проблеми в брака професионалната помощ също е добра идея. Понякога съпрузите само трябва да се научат как да си комуникират качествено и това може да спаси техния брак.

Добави описание

19.04.2017/Милена Алексиева

Още от "Психология"

6 истини за живота, които е добре да научите по-рано

6 истини за живота, които е добре да научите по-рано

Животът ни може да е много по-щастлив и пълноценен, ако научим някои определени житейски правила. Това са по-скоро истини за живота, мъдрости, с които ежедневието ни ще стане по-приятно, а ние по-удовлетворени. Научете 6 истини за живота, с които е добре да се запознаете по-рано.

Езикът на жестовете

Езикът на жестовете

Докосвате носа си, щом ви заговорят, прочиствате си гърлото, отмятате коса назад... Всички имаме своите малки жестомимични мании.

Емоционалното хранене като здравословен проблем

Емоционалното хранене като здравословен проблем

Храната често се превръща в криворазбрано лекарство за душевни проблеми. Но дори и храненето наистина да успее да излекува психиката ви, то носи със себе си редица нежелани странични ефекти, касаещи общото ви здравословно състояние.