Защо и кога се нуждаем от професионална помощ

0 коментара0/5

Не е срамно да потърсите професионална помощ. Всъщност в някои ситуации тя е наложителна, ако човек иска да се върне към предишния си нормален живот. Научете защо и кога се нуждаем от професионална помощ.

Защо и кога се нуждаем от професионална помощ
 © iStock

Наскоро моя близка приятелка започна да получава паник атаки. Тя е един от най-борбените и силни хора, които познавам, но ето че стана жертва на паник атаките. За щастие, именно заради своята борбеност и силен дух тя реши, че трябва да се изправи пред проблема и да го реши на всяка цена. Смени обстановката за един месец и направи няколко консултации със специалист. Много скоро паник атаките останаха в нейното минало.

Все още обаче малко хора са склонни да потърсят професионална помощ в сходна или напълно различна проблемна ситуация. Повечето смятат, че консултациите с психолог, психиатър или психотерапевт са пълна загуба на време, а според други „само наистина луди ходят при тях”.

Паник атака – що е то? >>>

Хората предпочитат да споделят с приятелите си и своето семейство, макар че близките хора невинаги са достатъчни, когато става въпрос за наистина сериозен проблем. Има няколко определени ситуации, в които професионалната помощ е наистина наложителна.

Кога наистина се нуждаем от професионална помощ?

Зависимост към наркотиците и алкохолизъм

В днешното общество има много зависимости, вариращи от интернет, телевизия, хазарт, хранителни добавки и т.н. Въпреки това до този момент зависимостите към наркотиците и алкохола оглавяват списъка с пристрастеностите, за които трябва да се вземат спешни мерки. Този вид зависимости могат да бъдат предизвикани от много фактори: проблеми в детството, натиск в работата, лоши отношения с роднини/половинка, травмираща загуба и други. Независимо от източника, зависимостта към наркотиците и алкохолизмът трябва да бъдат лекувани. Първата стъпка е консултацията със специалисти и професионалната помощ. Те могат да помогнат на човек да започне отново да „управлява” своя живот и да премине дългото и трудно пътуване към по-доброто свое Аз.

Добави описание

Стрес и депресия

Психичните разстройства са често срещан проблем, но хората са склонни да ги омаловажават и пренебрегват тяхната сериозност. Съвременният човек е изправен пред ежедневен стрес, който понякога може да бъде причина за психично разстройство. А за да се чувства човек щастлив, той се нуждае не само от здраво тяло, но и от здрава психика. Ето защо при твърде голям и продължителен стрес или депресия, професионалната помощ е наложителна. Понякога само една сесия със специалист може да ви бъде от полза, за да намерите ключа за разрешаването на своя проблем.

Маниакална депресия (Биполярно афективно разстройство) >>>

Любовни проблеми

Любовните проблеми са неизбежни, но някои от тях заслужават професионална помощ. Ако една жена или пък един мъж са неспособни да поддържат сериозна връзка и заформят серия от несполучливи отношения, вероятно причината се крие някъде по-дълбоко. Обикновено в детството. Подробен разговор със специалист може да намери къде се корени проблемът и да предложи начин за справяне с него. При сериозни проблеми в брака професионалната помощ също е добра идея. Понякога съпрузите само трябва да се научат как да си комуникират качествено и това може да спаси техния брак.

Добави описание

19.04.2017/Милена Алексиева

Още от "Психология"

Как да се справим със стреса?

Как да се справим със стреса?

Руската психоложка Людмила Ступакова предлага антистресова програма, разработена от експерти в тази област специално за жените.

Очите на страха да не бъдем изоставени

Очите на страха да не бъдем изоставени

Познавате ли някого, който е готов да покани в дома си, едва ли не, всеки срещнат, при каквито и да е условия, само за да има хора около себе си. Който казва: Страх ме е да остана сам! или пък: По–добре с който и да е, само и само да не ходя сама

Тези странни фобии

Тези странни фобии

Фобиите са колкото странно, толкова и неприятно явление. Те може да променят човек до неузнаваемост и дори да подчинят живота му. Вижте някои странни фобии, за които някои от вас дори не са подозирали.