Защо е полезно понякога да сме егоисти?

0 коментара0/5

Хубаво е да мислим за благото на хората около нас. Но понякога забравяме да помислим за себе си. Забравяме, че понякога е добре да сме егоисти...поне мъничко. Как егоизмът в умерени дози може да ни помогне. Вижте защо е полезно понякога да сме егоисти.

Защо е полезно понякога да сме егоисти?
 © istockphoto.com

В ежедневието си често поставяме нуждите на близките си преди своите. Забравяме да се грижим за себе си. Проучвания показват обаче, че ако полагаме малко повече грижи за себе си, ако понякога поставяме личните си нужди като приоритет, ще извлечем повече ползи за себе си като личности и в дългосрочен план това ще донесе много повече позитиви за нас и близките ни хора, ще ни направи по-добри. 

1. Ще имаме по-добри взаимоотношения с останалите

Много често взаимоотношенията ни с останалите се развалят, защото сме били наранени, разочаровани, обидени. Чувстваме се недооценени. Рядко обаче се замисляме, че част от вината за това, как някой да се отнася към нас, е наша. Добре е за отношенията ни с останалите да уважаваме себе си, да държим на своите нужди, да преценяваме кога ние сме с приоритет пред останалите. Да осъзнаем, че заслужаваме нещо. Това не е лошо! Прави ни по-добри, по-завършени и себеуважаващи се хора. И това ни прави по-добри приятели, партньори, родители, колеги.

2. Ще се научите да обичате човека в огледалото

Човекът в огледалото има нужда от вашата помощ, за да е щастлив. Давайте му това, от което има нужда. Егоизмът не означава , че не се интересувате от никого освен от себе си. Означава, че сте открили и сте се научили по-добре да разбирате себе си. И това е пътят към това да се обичате и уважавате повече. Защото себеуважението се печели най-трудно.

Вижте също:

6 знака, че несигурността контролира живота ви >>>

7 неща, за които не дължите обяснение >>>

Негативните мисли ни разболяват >>>

18 съвета, с които ще промените живота си >>>

егоизъм, обичай себе си

3. Ще бъдете по-здрави

Според проучвания хората, които не мислят за себе си, са в по-лошо здравословно състояние. Те винаги се грижат близките им да са добре, да са здрави и всичките им нужди да са покрити. Междувременно обаче те забравят за своите собствени нужди. Забравят да посещават редовно лекаря си, подценяват някои симптоми и заболявания. Не си дават достатъчно време за почивка. Според психолозите подобно поведение е саморазрушително и може да се поправи с щипка егоизъм.

4. Ще взимате решения, които са добри за вас

Забелязали ли сте, че когато взимате решения, мислите за това как те биха рефлектирали върху някого. А забелязали ли сте, че рядко мислите как решенията рефлектират върху вас. Това е често срещан проблем при хората, които никога не поставят себе си като приоритет. Ако се научите да се вглеждате в собствените си нужди и да проявявате умерена доза егоизъм, ще взимате решения, които са по-добри за вас. 

5. Ще поемете отговорност за решенията си

Когато сами взимате решенията за себе си, вие ще спрете да търсите извинения и да обвинявате останалите за неприятните неща, които ви се случват. Това ще ви направи по-отговорни, но и по-щастливи. Защото сами ще носите и отговорността за щастието си.

15.08.2016

Още за: егоизъм

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо е полезно понякога да сме егоисти?".

Още от "Психология"

Да живееш и да бъдеш InSync

Да живееш и да бъдеш InSync

В съвременния свят повечето хора свързват успеха предимно с материалното. Сравнително малко са онези, за които успехът е възможността да правиш това, което ти подсказва сърцето, и да го правиш с усмивка.

В лабиринта на натрапчивите мисли

В лабиринта на натрапчивите мисли

Те идват неочаквано, като гръм от ясно небе. Заключих ли врата, ами ютията дали изключих, а печката... От време на време почти на всеки се е случвало да попадне в този лабиринт.

Храните лекуват душата и тялото

Храните лекуват душата и тялото

Китайската медицина приема, че вътрешната и външната хармония се постигат преди всичко чрез балансирано и правилно хранене.