Три супертехники за лесно запаметяване

0 коментара0/5

Всички знаем колко е трудно да имаш дълъг списък със задачи за деня и да не пропуснеш нито една – от домакинските до служебните. Дори времето да ни стигне, все ще се случи да забравим нещо.

Три супертехники за лесно запаметяване

И да си записваме задачите, пак може да се озовем с объркан вид, заровили нос в чантата: къде ли сложих листчето?

Все още не е измислено вълшебно хапче срещу забравяне, но вече има много начини да подобрим запаметяването. Цялостният подход с дълготраен резултат включва промяна в начина на живот – поне три пъти седмично по половин час раздвижване плюс  балансиране на хранителния режим (повече риба, семена и ядки, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини; плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамините С и Е).

За и против музиката

„Развийте максимално своята памет. Цялостна онагледена програма“ Но ако нямате търпение за това, а имате ученик или студент пред изпит у дома, можете да приложите някой от бързите методи на д-р Паскал Мишлон, изложени  в „Развийте максимално своята памет. Цялостна онагледена програма“ /“Книгомания“/. Един от изпитаните начини да се запомни лесно списък със задачи, трудна формула или дълга поредица числа е те да се …. изпеят. И без това всеки от нас си тананика по някоя любима песничка – просто трябва да сменим оригиналния й текст с това, което не бива да забравяме. Нe така просто стои въпросът с пускането на музика по време на дългите  часове над учебниците. От една страна хубавата музика намалява стреса  и тревожността, а от друга раздвояването на вниманието вреди. Така че д-р Мишлон съветва четенето и слушането преди изпит да се разделят. Ако навикът вече е вкоренен, да се заложи на инструментални изпълнения.

Забавни връзки

Друга супертехника за сигурно запаметяване е създаването на система от връзки. Добре е те да са смешни или абсурдни. Да речем, че искате да купите сирене, свещи и хартиени салфетки за рождения ден на ваш приятел. Вместо да правите списък, просто си представете за миг следната картинка: приятелят ви е затъкнал салфетка на точки в ризата си и духа свещички, забодени върху пита гауда.

Въображението помага

Третият бърз начин се базира на „мисловната паяжина“. Изграждането й наум започва с ключова дума или образ, към които добавяме асоциирани идеи. Така например, ако приятелка ще се омъжва скоро и ви моли да й помогнете с организацията, в центъра на „паяжината“ ще е думата „сватба“ или представата за две вплетени халки. От тях ще пуснете разклонения към самолетче (за да не забравите да запазите две места до романтична дестинация), торта (за да я поръчате навреме) и  изрисувано сърчице (каквото тя държи да има на поканите за сватбата). Представите ли си  веднъж това, няма да забравите нито една от задачите, уверява д-р  Мишлон.

Още супертехники  ще намерите в книгата „Развийте максимално своята памет“, която може да поръчате оттук>>>

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Три супертехники за лесно запаметяване".

Още от "Психология"

Методът Силва

Методът Силва

Методът Силва се базира на схващането, че човек може да програмира живота си чрез програмиране на мозъка си.

Мигът

Мигът

Баща ми стоеше до камината. Беше тъмно и светлината от газoвата лампа едва очертаваше профила му ...Той взе няколко малки дървесни клечки и едва се опитваше да ги запали, защото едната му ръка е неподвижна.

Медицинска диагноза според съня

Медицинска диагноза според съня

Още Аристотел предлагал да се определя медицинската диагноза по съня. Древногръцкият мъдрец разбирал, че нищо в природата не идва случайно. Съвременната наука потвърждава неговите предположения.