Ползите от прошката

0 коментара0/5

Прощаването е проява на сила. Вярно е, че понякога за него се изискват много усилия, но в крайна сметка усилията винаги биват възнаградени. Прошката оказва положително влияние не само върху психическото, но и върху физическото състояние на човек. Вижте защо си струва да прощавате.

Ползите от прошката
 © iStock

Предателство, агресия и много стаена болка. Човек може да бъде наранен по милиони начини и прошката невинаги е лесна. Независимо дали сте предадени от приятел, близък приятел или от любимия човек, това ви поставя пред много сложна дилема – дали си струва да простите или не. Защото в живота повечето неща са лесни на теория, но доста по-трудно изпълними на практика.

Предизвикателствата на прошката

Прощаването може да се окаже истинско предизвикателство за вас. Особено, ако смятате, че човекът, който ви е наранил не е достоен за прошка. Или пък, когато ви е трудно да преодолеете гнева, който сте насъбрали в себе си. Именно тогава трябва да се замислите за едно важно нещо – прошката е по-полезна за този, който я дава, а не за този, който я получава.

Какво печелите, когато сте добри с другите? >>>

Значението на прощаването

Както вече споменахме – прошката се отразява добре не са на психическото здраве на човек, но и на физическото такова. С опрощаването на дадено предателство, вие си осигурявате спокойствие на ума и душата. Възвръщате своя баланс, който преди това ви е бил отнет.

Добави описание

Положителното влияние на прошката върху физическото здраве също е факт. Ето ги и доказателствата:

Прощаването влияе добре на сърцето и то буквално. Проучване показва, че прошката се свързва с по-ниски пулс и кръвно налягане, както и че облекчава стреса.

Резултатите от друго проучване доказват, че прощаването има положително въздействие върху качеството на съня, умората, тревожността и приема на лекарства. Това се дължи на факта, че прошката понижава риска от депресивни състояния и засилва силата и увереността на човек. Всички тези фактори са ясен показател, че прощаването действително може да подобри физическото състояние на хората.

28 вдъхновяващи цитата, които ще ви ободрят >>>

Ако се върнем на психическите ползи от прошката, няма как да не споменем, че ако тя е дадена искрено и от сърце, възвръща доверието във връзката. Без значение дали става въпрос за приятелски, роднински или любовни взаимоотношение. Прощаването е като едно ново начало – без негативни чувства и емоции, стига и двете и страни да се преборят за него.

Добави описание

Как да простим?

Изяснете си ситуацията съвсем ясно. Опитайте се да погледнете на случилото се от трето лице, сякаш сте някой друг човек. Това ще ви помогне да добиете по-реалистична представа за проблема (защото често ние биваме „заслепявани” от своята емоционалност). Ако е необходимо, говорете с няколко близки хора (неутрални в конфликта) и чуйте тяхната гледна точка.

След като вече сте наясно доколко голямо е предателството, решете каква прошка искате да дадете. Дали такава, в която ще простите, но няма да забравите или такава, която с която ще забравите за случилото се завинаги.

Разбира се, това до голяма степен зависи от сериозността на конфликта. Дори да заложите на първия вариант, това ще ви успокои, макар че винаги ще си имате едно на ум. Не бива обаче да тълкувате тази реакция като неистинско прощаване.

По-благородната прошка, но и по-трудна, е тази, благодарение на която преодолявате и забравяте за всичко негативно, което сте преживели. При нея дори споменът на случилото се не трябва да ви наранява, тъй като вие вече сте приели станалото и сте се помирили с него.

И накрая, за да ви бъде по-лесно да простите, мислете за това като за по-бърз начин да преодолеете лошия момент, в който се намирате. Именно прошката е ключът към щастието.

15.09.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ползите от прошката".

Още от "Психология"

Анна Тодорова , психотерапевт

За паническите атаки – интервю с Анна Тодорова , психотерапевт

За паническите атаки и паническото разстройство, за това каква е симптоматиката , причините и лечението, разговаряме с психотерапевта Анна Тодорова.

9 малки стъпки с голям ефект за здравето

9 малки стъпки с голям ефект за здравето

Малки промени в нашите всекидневни навици могат да окажат голям ефект за организма ни – бързо и без усилия тонизират, повишават имунната защита, правят ни по-щастливи и уверени.

Завистта е нездравословна

Завистта е нездравословна

Завистта е едно от най-нездравословните чувства, които може да се пробудят в човек. Завистта поражда негативни емоции и реакции като агресия, спорове, междуличностни конфликти. В много редки случаи тя може да е полезна за човек.