Завистта е нездравословна

31 коментара4/5

Завистта е едно от най-нездравословните чувства, които може да се пробудят в човек. Завистта поражда негативни емоции и реакции като агресия, спорове, междуличностни конфликти. В много редки случаи тя може да е полезна за човек.

Причините, поради които едни хора завиждат на други, не са универсални. На всеки човек може да се случи да завижда или да бъде обект на нечия завист. За съжаление. Обикновено това се случва, когато някой притежава качества и достига успехи, за които друг винаги е мечтал или просто се чувства в сянката му. Завистта се проявява към хора, с които сме близки или имаме постоянен контакт с тях.


9234_0.jpg

Най-често завистта се поражда със сравнението - „защо той е такъв, а аз не съм“, „защо тя успява, а аз не“. Хората, които се чувстват пренебрегнати и живеят с представата, че всички други имат по-голям късмет от тях, обикновено започват да усещат назряващото чувство на завист към околните. Завистта е чувство, което хората не си признават. Много по-често може да чуем някой да казва „мразя“, „ненавиждам“, „не понасям“, отколкото „завиждам“.

Завистниците се опитват да прикриват мислите си зад емоции като „кое е справедливо и кое не“, „не е честно“, „не го заслужава“. Те почти никога не казват на обекта на своята завист мислите, които ги вълнуват, а ги изразяват пред други хора, които по някакъв начин са свързани със ситуацията.

Завистта
бива прикривана зад „справедливостта“ и „правилното“. „С какво тя е заслужила толкова всеотдаен съпруг?“, „Не е честно тя да получи повишение, не го заслужава“ или „Дават й се незаслужени привилегии“ са реплики, които често може да чуете от хора, които завиждат.

Как действат завистниците?

9234_1.jpgЗавистта не е порок. Тя може понякога да се събуди дори и у много добри хора, ако имат причина. Проблемът възниква тогава, когато завистта е основен двигател на живота на отделни хора. Те завиждат на околните за всеки успех и всяко положително събитие в живота им. Считат, че щастливият човек никога не заслужава щастието си и винаги има нещо нередно в живота на тези, които успяват.

Обикновено усещаме кога хората ни завиждат. Те често се прикриват зад маската на лицемерните усмивки, но е осезаемо, че не се радват искрено за нас. Завистниците често започват да ни критикуват „приятелски“ за неща, които ние намираме за типични за себе си или да ни дават „загрижени“ съвети кое е редно и кое не. Когато успяваме в работата, чувстваме се щастливи в личния живот или просто нещо ни радва, те се намесват с укорителен поглед или хаплив коментар, който трябва да ни „приземи“ и да ни накара да се чувстваме зле.

В други случаи, когато някой ни завижда, той започва да се държи зле с нас и да демонстрира антипатия. Използва всеки момент да каже нещо лошо зад гърба ни и да убеди околните колко незаслужени са успехите ни; как не сме се облекли подходящо, макар че останалите ни казват, че изглеждаме страхотно; че се опитваме да се харесаме на всички, а никой не забелязва, че сме лицемерни.

Как се отразява завистта?


Завистта е чувство, което преди всичко вреди на този, който завижда.
Тя се загнездва в човека и почерня дните му. Завистникът се вълнува повече от това да не успеят околните, отколкото за собственото си развитие. Обикновено човек забелязва именно нещата, към които е чувствителен и затова завистниците негодуват срещу хора, които имат нещо, което на тях им липсва – добра кариера, стабилни финанси, перфектен партньор, щастливо семейство. При някои хора завистта е толкова силна, че те живеят с идеята да видят обекта на своята завист провален.

Черните мисли, които ги обхващат, ги карат да се чувстват нещастни и ги затварят в себе си.
Тези емоции се отразяват и на здравето на човек, защото колкото по-неудовлетворен и подтиснат е, толкова по-зле се чувства и физически.


9234_2.jpg

Как да „използваме“ завистта?

  • Ако ни завиждат на нас?
Няма съмнение, че за повечето хора, е подтискащо да усетят, че някой от обкръжението им завижда. Особено, ако са положителни и добронамерени. Най-добрата реакция спрямо завистниците е да се стои настрана от тях. Не им давайте повод да завиждат и да клюкарстват, като просто не споделяте нищо лично с тях. Служебните ангажименти изпълнявайте открито и дипломатично, така че да нямат реален повод за завистливи коментари.

Завистта на околните може да използвате и като мотиватор да се справяте още по-добре с всичко в живота си. Чувствайте се едно стъпало пред тях и вървете само напред, без да обръщате внимание на низките страсти.

Не бива да бъркате завистта с отправената критика.
Това, че някой ви прави забележка или се опитва да ви посъветва, не означава задължително, че той ви завижда. Може просто да иска да ви помогне.

  • Ако ние завиждаме?
Ако по някаква причина усетите, че у вас се появява чувството на завист към някого, моментално се опитайте да го разсеете. Използвайте я за стимул да подобрите живота си. Щом харесвате нещо, което някой има, а вие не, тогава мислете градивно как да го постигнете. Не изпитвайте негативни чувства към успелите и щастливи хора, вземете пример от тях. Лошото отношение запазете за тези, които го заслужават.

25.02.2009/Деси Великова

31 коментарaДобави коментар »

Tru

От Tru19.04.2012, 16:23 ч.

Според мен завиждаш, защото нямаш някаква ясна цел и не се стремиш към нещо определено. Ако човек си има ясна представа за това какво иска и как да го постигне няма място за сравнения и завист. Всичко си зависи от нас....

Виж всички коментари за "Завистта е нездравословна".

Още от "Психология"

Останете позитивни дори във време на криза!

Останете позитивни дори във време на криза!

Няма нищо по-заразно от паниката покрай финансовата криза и нека си признаем – всички го усещаме по един или друг начин.

Преувеличаването -  прищявка или болест?

Преувеличаването - прищявка или болест?

Обичате да представяте нещата не точно такива, каквито са? Приятелите ви се подхилват под мустак всеки път когато разпалено разказвате някоя случка? Мислите, че знаете всичко за навика си да преувеличавате, но... дали е така?

5 знака, че сте свръхчувствителен човек

5 знака, че сте свръхчувствителен човек

Какви са характеристиките на свръхчувствителния човек и с какво той се различава от останалите хора? Проверете дали вие самите не сте свръхчувствителни, като прочетете 5 отличителни знака на човек със свръхчувствителност.